Vankuver – šta da ne propustite

Blaga klima i neposredna blizina moru i planinama učinili su da Vankuver bude omiljen grad za osobe koje vole da napolju budu aktivne. Ali, Vankuver ima i sjajne umetničke galerije i odlične muzeje, piše Independent.

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2010.

07:00

Default images

Pored toga, društvena scena uveliko profitira od činjenice da grad ima veliki broj popularnih pabova, kafea, restorana i klubova. Testirajte i gastronomiju Vankuvera, jer se on sve češće pominje kao mesto gde se dobro jede, dobrim delom i zahvaljujući knjizi 100-Mile Diet (Ishrana u krugu od 100 milja), koja promoviše lokalno gajenu, lovljenu i proizvedenu hranu.

NE PROPUSTITE

Capilano Suspension Bridge (Viseći most Kapilano) je most za pešake koji se nalazi 70 metara iznad pomahnitale reke Capilano. Dug je 140 metara.

Stanley Park (Stenli park) koji je okružen pet milja dugim morski nasipom koji je ujedno i pešačka staza. Ovde imate na raspolaganju milje i milje peščanih i šumskih staza koje možete obilaziti peške, na rolerima, ili biciklom koji se mogu iznajmiti na više mesta u parku (vancouver.ca/parks).

The Grouse Grind (Graus Grajnd) je planinska staza čiji je uspon dug oko dve milje. Za povratak nizbrdo postoje gondole koje redovno voze do parkinga (grousemountain.com).

Granville Island (Grenvil Ajland) je šoping centar, pravi lavirint u kome možete kupiti niz lokalnih proizvoda, od lokalnih rukotvorina do domaćeg džema. Kupite suši za poneti i sedite na kej pored mora, posmatrajte jahte i slušajte kako baskeri sviraju (granvilleisland.com).

Jericho Beach (Džeriko Bič) je miran pojas peska gde se između ostalog nalazi i kajakaški centar Ecomarine Ocean Kayak Centre gde možete iznajmiti kajak, wind surf i svaku drugu opremu koja vam može ustrebati. Postoje i kursevi za svaku od aktivnosti (ecomarine.com).

Zimska olimpijska kulturna olimpijada 2010. traje do 21. marta, tokom koje će se po čitavom gradu organizovati pozorišne predstave, kao i muzički i umetnički programi. (ecomarine.com).

ŠTA JE NOVO?

Main Street (Mejn Strit)

Glavni deo bulevara Main Street je South Main Area (Saut Mejn Eria), koji lokalci sve više zovu SoMa. Tu se nalaze najbolji restorani u gradu, pabovi, galerije, i trendi butici – to je deo grada u gde vodeći avangardni umetnici i dizajneri kreiraju i prodaju svoje proizvode. A što je najbolje od svega, mnoge imigrantske porodice – italijanski mesari i arapski piljari – ostali su da žive u ovom kraju, zbog čega je i postao eklektična, fanki i živopisa destinacija. Ne propustite popularni ženski butik Narcissist Design Co (narcissist.com) u kojem se prodaje haljina “The Pamela” za koju ovdašnje devojke tvrde da rešava sve životne probleme. Kada završite sa šopingom, naručite chai u kafeteriji East Is East, inspirisanoj Avganistanom i ukrašenoj istočnjačkim tepisima i jastucima. Uveče ovde možete doći na živu muziku, od flamenka do klasične indijske.

SHANGRI-LA HOTEL

Najnoviji luksuzni hotel u gradu zauzima prvih 15 spratova poznatog solitera (61 sprat) koji je i najviša zgrada u gradu, a nalazi se u samom centru grada. Istovremeno, elegantan i futuristički (sve je na dugme), ovaj hotel je dekorisan u azijskom stilu. U parteru, na nivou ulice nalaze se piano bar i restoran The Market, trenutno najpomodnije mesto za večeru. Ne propustite pizzu sa crnim tartufima, kao ni margaritu sa đumbirom, proizvod međunarodno poznatog kuvara kojem je Michelin dao tri zvezdice, po imenu Jean-Georges Vongerichten (Žan-Žorg Vonžerišten). (Adresa: 511 West Broadway; lululemon.com)
Stanley Park - Photo: lmnop88a / Flickr
SOCIETY

Inspirisan salonima za ručavanje u Los Anđelesu, najnoviji – i veoma reklamirani – dodatak restoranskoj sceni je Society (Sosajeti) u kvartu Yaletown, koji je nekada vrveo od magacina dok je danas skup i popularan. Atmosfera u restoranu Society je fancy i prijatna, stolovi su prekriveni belim stoljnjacima i smeđim papirnim prekrivačima. Jelovnik je sasvim nekonvencionalan – ne propustite lobster shepherd's pie (pastirsku pitu od jastoga). (Adresa: 1257 Hamilton Street; society-grg.ca).

FORTUNE SOUND CLUB

Fortune Sound Club je novi hit klub koji se nalazi u srcu Kineske četvrti – potražite red ljudi koji vijuga oko bloka na ulgu ulica Main i Pender. Ne propustite upadljivu instalaciju savremenog umetnika Sheparda Faireya (Šeperd Ferej), autora postera “Hope” na kojem je Barak Obama. Ovde se muzika svhata ozbiljno – Funktion-One sound system je jedini takve vrste u Kanadi. Ovde redovno nastupa Jay-Z, kao i najbolji DJ-ejevi u gradu. (Adresa: 147 East Pender Street; fortunesoundclub.com)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: