Akapulko, večno leto

Akapulko je stekao popularnost 1950ih godina, kada su ga otkrili američki turisti, i ubrzo je postao konkurencija Kankunu na istočnoj obali koji je do tada imao neprikosnoven primat

Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

06:10

Default images

Akapulko su proslavile američke zvezde poput Frenka Sinatre, Elvisa Prislija i Džudi Garland, kao i američki predsednik Džon Kenedi, koji su letovali u ovom gradu.

Akapulko danas ima savršeno razvijen noćni život, fantastične peščane plaže, ali i užasan saobraćaj i dosadne ulične prodavce.

Poslednjih decenija cene avionskih karata su toliko pale da je Meksiko i Evropljanima postao pristupačan, i velike kompanije su u glavnom povećale broj letova, dok neke danas lete i direktno za Akapulko.

Grad od pola miliona stanovnika, Akapulko je smešten na uskom pojasu pored mora, dugom manje od 1 km, a od unutrašnjosti ga dele okomite i visoke planine koje sa obe strane okružuju zaliv i odakle stiže svež povetarac.
Photo: Esparta / Flickr
ATRAKCIJE

Zócalo, ogromni centralni trg u istorijskom centru Akapulka veličine 240 x 240 metara, jedan je od najvećih na svetu. To je centralna tačka u gradu i mesto gde prvo stigne svaki turista. Trg se zvanično zove Plaza de la Constitución, ali ga lokalci zovu Zócalo što znači plinta ili podnožje stuba gde je svojevremeno trebalo da bude podignut spomenik nezavisnosti. Spomenik nikada nije podignut, a plinta je odavno porušena, ali lokalci trg i dalje zovu zócalo.

Na trg Zócalo može da stane preko 100.000 ljudi i tu su se odigrale neke od najznačajnijih političkih demonstracija, a poslednjih put zbog spornih predsedničkih izbora 2006. kada je konzervativni kandidat Felipe Calderón pobedio za samo 0.58% glasova.

Od kraja 1980 ih, lokalna vlast, u nameri da revitalizuje Zócalo i centralne kvartove Colonia Central, kontinuirano na trgu organizuje umetničke i kulturne performanse, a najpoznatiji je Festival de México koji se održava u martu.

Na trgu Zócalo se nalazi Catedral Metropolitana de la Asunción de María, najveća je i najstarija katedrala na oba američka kontinenta. Građena je od 1573. do 1813. i odlično je čuvana.

Ovde obavezno treba svratiti u neki od malih restorana – bistroi u zavučenim uskim uličicama često su i prijatniji i jeftiniji od onih na samom trgu Zócalo, a kompletan ručak se lako nalazi za 40 pesosa (2 €).

Posle 8 uveče Zócalo je pun lokalaca, ali i ćilangosa (stanovnika Meksiko sitija), koji veče provode napolju.
La Quebrada - Photo: jarnocan / Flickr
La Quebrada (jaruga na španskom) je najveća turistička atrakcija Akapulka – 45 metara visoka stena izvan grada sa koje lokalci skaču u more između dve litice. Skakači moraju da skoče u pravom trenutku da bi uhvatili talas, jer u suprotnom mogu da nastradaju. Skakanje se organizuje jednom oko podne i nekoliko puta predveče. Za turiste je predviđena posebna platforma sa koje mogu da posmatraju skokove, a to mogu učiniti i sa terase obližnjeg restorana La Perla.

Isla de la Roqueta je ostrvce do kojeg se lako stiže vodenim taksijem sa plaže Caleta (3 €) ili brodićima sa staklenim dnom kroz koje može da se posmatra podmorje (6 €). Na ostrvu postoje dobre plaže, restorani, kao i obeležene i dobro održavane staze za pešačenje kroz prirodu.

PLAŽE

Plaže su peščane i u glavnom su skoncentrisane u dubini zaliva, kod samog centra grada, paralelno sa glavnim bulevarom La Costera, a tu je smeštena i većina hotela. Caleta je plaža omiljena među porodicama s decom, jer je more ovde mirnije i talasi su manje žestoki. Ipak, imajte u vidu da ponekad nećete moći da živite od trgovaca koji idu od peškira do peškira u nude hladno pivo (cerveza – srp. servesa) i coca colu.

U gradu i bližoj okolini ima desetak plaža – La Bonfil važi za najbolju za surfing, Hornos je blizu centra i s mirnijim morem, a Gay Beach je gej friendly plaža.
Photo: Arturo de Albornoz / Flickr
KLIMA

Akapulko ima tropsku klimu, sa dnevnim temperaturama preko 30˚C tokom cele godine. U letnjim mesecima kiša pada redovno, a zimski su u glavnom suvi.

KRETANJE PO GRADU

Autobusi – gradski prevoz u Akapulku je dobro organizovan i ceo je u rukama privatnika. Karta košta 25 euro centi, a ako mahnete na vreme, autobus će stati da vas pokupi i ako stojite izvan stanice.

Taksija ima svuda, ali obično ne voze po taksimetru, tako da je najpametnije unapred dogovoriti cenu. Osim toga, cena zavisi i od godišta automobila. Vožnja starom VW Bubom koštaće manje nego novom klimatizovanom limuzinom.

Kretanje sopstvenim automobilom je često frustrirajuće za strance, jer je saobraćaj haotičan, parking se teško nalazi, a ulice su često neobeležene.

KAKO STIĆI

Avionom – let od Meksiko sitija traje 35 minuta, a isto toliko treba od aerodroma do centra Akapulka. Većina velikih svetskih kompanija leti od Evrope do Meksiko sitija, a neke i direktno do Akapulka. Karta su od 650 €.

Autobusom – iz svih većih gradova postoje česte i redovne autobuske linije do Akapulka, ukupno ima 400 km, a put traje 5 i po sati. Autobusi su dobri i komforni, a jedan od najboljih prevoznika je Estrella de Oro, sa stjuardesama koje poslužuju snekove i piće. Karta u jednom pravcu je oko 20 €.

Autom – od Meksiko sitija do Akapulka postoji moderan autoput sa četiri trake, poznat kao Autopista del Sol. Prosečnom vožnjom treba oko tri i po sata bez stajanja, a autoput se na dva mesta prekida i tu se vožnja značajno usporava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: