Ostrvo Kenguru - u potrazi za koalama

Verovatno ne postoji osoba na svetu koja se ne razneži kada vidi „pospanu“ čupavu koalu. Međutim, neki naučnici strahuju da su tim divnim životinjama na ostrvu Kenguru (Kangaroo) dani odbrojani.

Izvor: B92

Petak, 04.11.2011.

15:15

Default images

Ostrvo na jugu Australije dobilo je naziv po velikim grupama kengura koji nastanjuju gusto rastinje.

Koale su tu naseljene 1920. godine i ubrzo je populacija značajno porasla.

Međutim, sada je kolonija koala veoma ugrožena jer je virus sličan HIV-u primećen na ostrvu, a neki stručanjaci upozoravaju da bi mogao da zbriše celu populaciju.

Bolest među jedinkama širi munjevitom brzinom. Naime, analize iz 2004. nisu pokazale nikakvu infekciju, ali je broj obolelih brzo dostigao 15 procenata 2006. a zatim 36 odsto 2009.

„Ovaj virus mogao bi uticati na koale, isto kao što je na tasmanijske đavole uticao facijalni tumor“, strahuje dr Džon Henger, veterinar za koale koji je otkrio taj retrovirus.

Virus se povezuje sa čitavim nizom bolesti uključujući limfome, leukemiju, maligne tumore i poremećaje imuniteta. Međutim, Vlada Južne Australije i dalje insistira da infekcija nije nikakava pretnja:

„Nema dokaza koji upućuju da populacija koala na ostrvu može biti istrebljena zbog retrovirusa“.
Ostrvo Kenguru (Navin75/flickr)
Štaviše, Vlada je ubeđena da će virus dobro uticati na prenamnoženost koala. Tako je i pre nešto više od decenije predstavila program sterilizacije kako bi broj tih životinja održala pod kontrolom.

Nešto više od 10.000 jedinki je sterilisano, a 3.800 premešteno na jugoistok zemlje. Kao rezultat tih mera, populacija se smanjila sa procenjivanih 27 hiljada 2001. godine na 13 hiljada 2010.

„Simptomi i znakovi retrovirusa pojavljuju se kada je populacija pod stresom, a stres se kod koala na ostrvu Kenguru smanjuje opadanjem broja jedinki“, objašnjavaju iz Odeljenja za životnu sredinu i prirodne resurse.

Gde pronaći koale?

Foto: Beta
Ostrvo Kenguru je vodeća turistička destinacija u Južnoj Australiji i procenjuje se da ga svake godine poseti oko 190.000 ljudi.

Osim koala i kengura, Kenguru je dom neobičnim biljkama i životinjama – oposumima, morskim lavovima, krznatim fokama i bodljikavim mravojedima.

Međutim, upravo koale privlače najviše posetilaca.

Često ih je teško primetiti u kontinentalnom delu zemlje, ali ih je na ostrvu veoma lako spaziti.

Naime, ostrvo je pravo utočište divljeg života. Čak trećina je preuređena u nacionalni park koji ima više od 2.200 kvadratnih kilometara vegetacije što predstavlja idealno stanište za koale.

Ako imate želju da obiđete koale na Kenguruu, posetite Utočište za divlje životinje u zalivu Henson (Hanson Bay Wildlife Sanctuary) koje zauzima 3.844 hektara na jugozapadu ostrva.

Osim što možete prošetati takozvanom „Avenijom koala“, zajedno sa vodičem možete ići u noćne šetnje kroz ograđeni deo divljine.

Popularne destinacije su i Nacionalni park Flinders čejs (Flinders Chase) i Park u Zalivu foka (Seal Bay Conservation Park), a lokalno stanovništvo će vas posavetovati: krećite se polako i tiho, posmatrajte sa veće udaljenosti, ne hranite životinje i držite se staze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: