Nova godina u Sidneju

Građani Sidneja i turisti, Novu godinu čekaju iz minuta u minut kao glumci prvu predstavu

Izvor: Politika

Izvor: B92

Utorak, 14.12.2010.

22:00

Default images

Tamo gde Nova godina prvo stiže, kažu da je najlepše ispratiti staru. Sidnej, ogromni grad koji u toj toploj australijskoj ponoći izleda kao još veći vatromet, natera vas da poverujete da ispraćate i sve što je u njoj bilo loše. Ali, naravno, i obećava…Bar pozitivnu energiju!

Takva su bar iskustva oduševljenih aktera. Ali i za nas koji to nismo doživeli, svetleća parada, sinonim je za čuveni novogodišnji doček u sidnejskoj luci. Pored mnoštva turista koji dolaze da bi posmatrali „najlepši vatromet na svetu”, više od milion i po Australijanaca u Novu ulazi na ulicama, trgovima, dokovima i plažama Sidneja, uz muziku, spektakularne vatre i svetleće efekte, zvuke zviždaljki i truba. U sidnejskoj luci okupi se više od 4.000 vlasnika čamaca i brodića, kako bi prisustvovali tradicionalnim ponoćnim vatrometima na Lučkom mostu i iznad zdanja sidnejske Opere, simbola grada. Sa vode, deluje kao da ceo grad „gori”.

Tačnije, ako stvarno želite najbolje novogodišnje iskustvo, treba da budete na vodi, tu je prava zabava. Ako nađete mesto u nekom od brodića izbeći ćete i gužve duž obale koje vam je povremeno čine napornom. Oni koji sebi to mogu da priušte, idu na novogodišnju večeru na luksuznom brodu. Pre toga, obučeni za ovu priliku, izlaze iz luksuznih vozila u King stritu ili nekom drugom pristaništu.

Magija pogleda

Već rasprodat, tradicionalni brod Magičnost dva, deo je ove specijalne parade. Važi za „brod sa najboljim pogledom na Sidnej”, kako u devet ujutru tako i u ponoć. Naročito za Novu godinu kada se za večeru služe salata od krabe, plavi sir i srce od artičoke sa asparagusom.

Na palubi lučke „Balske dvorane” poslednja slobodna mesta koštaju 750 dolara, a osim svežih plodova mora koji se pripremaju pred vama na brodu, ovde se najavljuje „električna žurka” i odlična pozicija za vatromet. „Šoubrod”, spektakularan kako po svom tako i po izgledu kabaretskih igračica, ima još karata od hiljadu dolara. Ipak, ima i reprezentativnih brodova koji su jeftiniji – doček na katamaranu „Ptica u zoru” košta 499 dolara, a utisci iz štampe su da je na njemu prošle godine bilo nezaboravno, uz tortilje, paste i koktele i , naravno, igranje pod blještavim nebom.

Vožnje počinju u šest popodne, a završavaju se oko pola dva posle ponoći. U devet uveče sa brodova počinje svetlosna predstava.

Bitka za mesta na ulicama Sidneja, inače, zauzimaju se u celom gradu već od tri sata. Restorani su prepuni, a veliki časovnici na približavanje Nove zvučno podsećaju građane koji je čekaju kao glumci prvu predstavu. Jasno je da su svi tu iz istog razloga. Botanička bašta je odlično mesto za pogled na vatre, sa kog se vide i Most i Opera.

U nekim delovima grada zabranjen je alkohol, ali je na Kružnom keju pozicija takva da oba vatrometa mogu da se posmatraju uz votku sa limunadom. Ćebe, knjiga i dobro društvo, uz muziku preko svih zvučnika, uglavnom pomažu u čekanju. Kako se bliži ponoć muzika je sve glasnija. Savet turistima je da sve vreme hodaju ulicama i dožive neviđenu atmosferu. U retkim aranžmanima kod nas, novogodišnji doček u Sidneju je u sastavu većih tura, ali trenutno nema dovoljno zainteresovanih putnika jer „najlepši doček” je po ceni uglavnom čista ekskluziva, nema šta.

Ceremonija u čast prapredaka

Ceremonija ispraćaja stare godine počinje, inače, već u pet popodne, u spektaklu šou programa duž cele obale. Posle toga, „Dimna ceremonija” treba da „pročisti” luku od „negativnih dejstava”, a ustvari je tradicionalno ukazivanje poštovanja praprecima.

U devet uveče, počinju „porodične vatre” iliti običaj da se izrazi osmominutna radost vatrom na baržama, vrhovima solitera i drugim mestima. Od 21,15 do 23,30 se održava lučka svetleća parada sa dekoracijom koja se vidi na 15 kilometara od luke. Ponoćna zabava je veliko finale novogodišnje večeri. Nebo nad Sidnejom se pretvara u snopove svetlosti koji simbolišu početak i prikazuju najlepši otvoreni teatar na svetu.

Man Ki Sun koji je prisustvovao prošle godine prvi put kaže da je imao osećaj da je u centru sveta, kao deo televizijske tačke prenete širom planete, a istovremeno – na žurci svog života. Mirjana Nikić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: