Lonely Planet spasava sezonu

Kada je vodič Lonely Planet objavio da je najpoželjnija turistička atrakcija za 2009. obala Bay of Fires na Tasmaniji, nastupila je opšta pometnja. Mediji, organizacije za zaštitu prava i vlada reagovali si žustro i oprečno.

Izvor: B92

Izvor: B92

Nedelja, 23.08.2009.

07:00

Default images

Bay of Fires (Zalivi vatre) – izolovano mesto nestvarnog izgleda na severoistočnoj obali Tasmanije do nedavno je bilo dobro čuvana tajna, a onda ga je Lonely Planet proglasio za najpoželjniju destinaciju za 2009. Kako navodi britanski Independent, nakon toga nastupio je opšti haos.

Premijer lokalne tasmanijske vlade David Bartlett odmah je izjavio da Bay of Fires – preko 30 km dug pojas živopisnih uvala i pustih blještavo belih plaža – planira da pretvori u nacionalni park. Ta vest je bila iznenađenje za javnost, jer prethodno nije bilo nikakve javne debate o tome. A Bartlett kao da je zaboravio davno dato obećanje da će tu zemlju vratiti Aboridžinima. Aboridžanski aktivisti sada prete da će blokirati taj potez i da će zemlju povratiti silom, prenosi Independent.

Političari iz ekoloških partija i vodeće organizacije za zaštitu sredine pozdravljaju ideju da se proglasi nacionalni park, dok s druge strane mnogi optužuju Aboridžine da loše brinu o zemlji i da zaštita prirode treba da ima prednost nad socijalnom pravdom.
Photo: jemsweb / Flickr
Još jedna interesna grupa u celoj priči su tur-operateri i agencije, koji jedva čekaju da počnu eksploataciju novostečene međunarodne slave. Oni ne žele ni nacionalni park ni kontrolu od strane Aboridžina, već traže da se pojednostavi dobijanje dozvola za izgradnju turističkih objekata i sa cinizmom gledaju na motive svih oni koji misle drugačije.

“Godinama smo ukazivali kako Bay of Fires treba promovisati kao top destinaciju, i svi su nas ignorisali,” kaže Šeter Paulsen, predsednik lokalnog udruženja tur-operatera. “Tek kad je Lonely Planet rekao da je ova lokacija značajna, tek onda su svi počeli da dižu dreku.”

U Lonely Planetu sigurno nisu ni sanjali koliko burnu reakciju će izazvati kada su Bay of Fires opisali kao mesto sa “belim plažama finog, sitnog peska”, “Bombaj-safirnim morem... azurnim nebom”. Lonely Planet nastavlja oduševljeno: “Ovo je tajna ivica Tasmanije, postavljena kao neka piratska mapa zakopanog blaga gde se jedna za drugom nižu perfektna plaža za perfektnom uvalom, a sve to okruženo šumom... Turisti će uskoro tamo nagrnuti. Vreme je da ih preduhitrite.”

Regionalni mediji takođe su burno reagovali kada je Bay of Fires dospeo na vrh liste Lonely Planeta. New Zealand Herald objavio je tekst pod naslovom “Turistički bum pretvara obalu u bojno polje”.
Odluka Lonely Planeta posvađala je tur-operatere, ekologe i aboridžinske organizacije, piše NZ Herald. Lokalne firme takođe se protive ideji da oblast bude proglašena za nacionalni park, tvrdeći da će ih to sprečiti da zarade na slavi koju je Bay of Fires upravo stekao. Peter Paulsen, predsednik udruženja lokalnih turističkih agencija i vlasnik prodavnice ronilačke opreme u jednom od mesta na obali pod nazivom Binalong Bay, optužuje vladu da je donela odluku bez konsultacija.

Predstavnici Aboridžina s druge strane tvrde da su upravo oni najpozvaniji da upravljaju zemljom Bay of Fires i njenim prirodnim bogatstvima, tim pre što su po celoj oblasti raštrkani njihovi grobovi. Zvaničnik Tasmanijskog aboridžinskog centra Majkl Mansel javno je podsetio na obećanje vlade da će zemlju vratiti starosedeocima.

“Zalivi vatre su naša zemlja i naši ljudi su ovde od kad je sveta,” rekao je Mansell. “To je za nas toliko osetljivo područje da turizam ovde treba striktno ograničiti, a to će biti moguće jedino kad Aboridžani budu kontrolisali celo područje.”

NZ Times navodi da ekolozi misle suprotno. Tod Dadli ističe da danas mnogi većina tasmanijskih Aboridžina živi u gradovima, kao i da mnogi imaju i evropsko nasleđe. Dudley, koji radi za ekološku organizaciju North East Bioregional Network, tvrdi da Aboridžani nikad nisu pokazivali previše želje da sačuvaju okolinu, već da traže zemlju nazad samo da bi upravo oni iskoristili njen turistički potencijal.
Photo: jemsweb / Flickr
Za to vreme na forumu Thorn Tree na sajtu Lonely Planet pojedini putnici sugerišu da je Bay of Fires jednako privlačan kao i gotovo sva primorska mesta na obali Australije, ali i Tajlanda, Indonezije, ili Kariba. Drugi tvrde da je Bay of Fires neprikosnoven zato možete satima hodati, a da nikoga ne sretnete, te da je zbog toga odličan beg od masovnog turizma.

Časopis The Australian Way koji se deli putnicima u australijskoj nacionalnoj aviokompaniji Qantas (Kvantas), reklamira upravo Bay of Fires kao idealno mesto za savršen smeštaj u savršenoj prirodi. U ponudi su između ostalog brvnare na samom kraju sveta. Do njih se ne može doći autom već samo peške, ali zato gosti koji tamo stignu mogu uživaju u miru i tišini, ronjenju u atraktivnom plićaku, vožnji kajaka, ili jednostavno u knjizi i čaši tasmanijskog vina pored mora.

Lokalne agencije reklamiraju i višednevne pešačke ture po Zalivima vatre – produženi vikend, 4 dana pešačenja uz pomoć mladih i dobro informisanih tasmanijskih vodiča, od četvrtka do nedelje, košta 2,000 australijskih dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: