Australija - vodič

Australija je jedina zemlja na svetu koja ima ceo kontinent za sebe. Iako je svetski čuvena po prirodi i ogromnim prostranstvima, Australija je jedna od najurbanizovanijih zemalja na svetu, sa poznatim atrakcijama u globalno značajnim gradovima kao šti su Adelejd, Sidnej, Melburn, Pert, i prestonica Kanbera.

Izvor: Wikitravel
Pripremio Uroš Veličković

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2006.

19:40

Default images

Australija je jedna od glavnih turističkih destinacija, i jedna od najbogatijih zemlja na svetu. Poznata je po netaknutoj prirodi i jedinstvenoj kulturi.

Kopnena Australija se sastoji od šest saveznih država i dve teritorije, a najveći australijski gradovi su istovremeno perstonice saveznih država.
Sidnej

Sidnej je glavni grad jugoistočne države New South Wales i nalazi se u zalivu Port Jackson, koji je poznat i kao Sidnejska luka. Sa 4.2 miliona stanovnika to je ujedno i najveći grad u Australiji. Poznat je kao jedan od najlepših gradova na svetu, koji odiše starom kulturom, ali je istovremeno i pod ogromnim globalnim uticajem.

Glavne turističke atrakcije u Sidneju su Opera House i Sydney Harbour Bridge. Grad se proteže od zaliva Port Jackson do reke Parramatta na zapadu, i duž obale do Cumberland Lain i Blue Mountains (Plavih planina).
Centar grada se naziva Sydney City, i to je glavni poslovni disktrikt, i istorijski centar trgovine, finansija, kulture i zabave. Do City-ja je The Rocks, najstariji kvart gde je 1788. podignuto prvo kolonijalno selo. Odmah pored je ikona grada, most Harbour Bridge.

Zapadno od Sydney City nalazi se Darling Harbour, ogroman deo grada koji je posvećen samo zabavi i turizmu. Čitavo područje je prepuno luksuznih hotela, a tu je smešten i čuveni Sidnejski akvarijum. Za klopu na brzinu svratite u jeftini funky restorančić Blackbird Café (Balcony Level, Cockle Bay Wharf, +61-2-9283-7385). Ne propustite ni sidnejsku riblju pijacu (Sydney Fish Market, Bank Street, Pyrmont, +61-2-9004-1100) gde možete kupiti najrazličitije vrste ribe i plodova mora, ili pohađati kratku školu kuvanja. Ručak na ribljoj pijaci danas je lokalna institucija.

Kings Cross je Sidnejski kvart crvenih svetiljki, sa šik barovima, šljaštećim neonskim reklamama i noćnim klubovima. Poznat i kao "Inner East", ovo je centralno područje noćnog života u Sidneju, ali i najgušće naseljena opština u Australiji. Svratite u Soho Bar (171 Victoria Street, Potts Point, tel 02 9358 6511), koji je otvoren do 6 ujutro i u koji još od 1980ih svraćaju poznate ličnosti i trendseteri poput Toma Cruza i Princa Herija. Urbana legenda kaže da su se Kylie Minogue i Michael Hutchins sreli baš u Soho Baru.
Istočno od centra grada je Darlinghurst gde su nekada bili bezbrojni bordeli i barovi u kojima se ilegalno točio alkohol. Danas je to mesto fancy restorana, ali i središte sidnejske gej zajednice, okupljene oko ulice Oxford Street.

Istočno od Darlinghursta, sve do Woollahre je Paddington, centar visoke mode, ali i mesto dobrih barova i restorana i viktorijanske arhitekture. Prema popisu iz 2001. godine, samo 25% stanovnika Paddingtona ima roditelje koji su rođeni u Australiji, a čitavih 67% došlo je iz neke od zapadnoevropskih zemalja. Obiđite Paddington Town Hall (Gradsku većnicu) iz 1891, kao i nekadašnju vojnu kasarnu Victoria Barracks.
North Sydney (Severni Sidnej) se nalazi sa preko puta Opere i sa centrom je povezan mostom Harbour Bridge i tunelom Harbour Tunnel. North Sydney je poslovni deo grada, ali i šoping centar. S obzirom da veliki broj kuća u Severnom Sidneju ima sjajan pogled na City i Operu, ovde u glavnom žive mladi japiji i bogate porodice. Svratite u neki od mnogobrojnih restorana. Preporučujemo restoran šrilankanske kuhinje Blue Elephant (36 Willoughby Road, Crows Nest, +61-2-9439-3468), i Maisy's Café (164 Military Road, Neutral Bay, +61-2-9908-4030) koji je otvoren 0/24.

Sedam kilometara istočno od centra grada nalazi se najčuvenija plaža u Sidneju, Bondi Beach. Kod Bondaja je smešteno preko 100 youth hostela, a naročito je popularan za Božić i Novu Godinu koje lokalci i turisti provode kupajući se. Deo za kupače je odvojen od dela za surfere. Struje su ovde veoma jake, a notorna struja poznata kao Bekpeker Ekspres lako vas može odvesti desetak kilometara južno, u drugi deo grada. S obzirom da se ajkule pojavljuju s vremena na vreme, Bondi je okružen podvodnom čeličnom mrežom.
Melbourne

Melburn je nekadašnja prestonica i drugi po veličini grad u Australiji. Poznat je po multikulturalnosti, jer u njemu postoji velika grčka, italijanska, jevrejska i vijetnamska zajednica. Jezgro grada čini viktorijanska arhitektura, nekoliko muzeja i veliki parkovi.

Obiđite zoološki vrt Melbourne Zoo, prvo sedište australijske federalne vlade Parliament House of Victoria, i Luna Park u distriktu St. Kilda.

Za ljubitelje dobre kuhinje Melburn je jedno od najboljih mesta na svetu, jer postoje restorani bukvalno svake svetske kuhinje. Za gladne bekpekere odličan izbor je Melbourne Bar & Bistro (168 Elizabeth St) gde za $7.95 možete jesti koliko hoćete. U ulici Victoria St. nalazi se desetak kioska sa vijetnamskom kuhinjom, a u ulici Collins St. nalazi se restoran Džejmija Olivera Fifteen Melbourne.
Smeštaj – krevet u hostelskim spavaonicama je oko $19, a sobe za dvoje od $48. Probajte All Nations Backpackers Hotel (2 Spencer St, 9620 1022, 1800 222 238 info@allnations.com.au), Elephant Backpackers (250 Flinders St, 9654 2616 elephantb@hotmail.com), ili Central City Accommodation Melbourne (Lonsdale St & Elizabeth St, 8304 5008 enquiries@centralcityaccom.com.

Brisbane

Brizben je treći po veličini i najbrže rastući grad u Australiji. Ima 1.8 miliona stanovnika, a poznat je po sunčanom vremenu i kupanju tokom cele godine, jer temperatura zimi retko pada ispod 20-25 C.

Po gradu se lako možete kretati feribotima i katamaranima, koji cirkulišu duž reke Brizben. Opcija je i bicikl s obzirom da ima dosta biciklističkih staza.

Ne propustite South Bank, veštačku plažu u samom centru grada, koja je okružena radnjama, kafićima i restoranima. Odlično mesto da se provede ceo dan na suncu.
Da biste na brzinu videli grad, sedite u rečni taksi City Cat koji će vas za samo $5 nekoliko sati voziti uzduž i popreko.

Jedna od atrakcija je i utočište za koale Lone Pine Koala Sanctuarykojese nalazi na sat vremena od centra grada.

Restorani: Po mnogima najbolji restoran u Brizbenu je Eko (100 Boundary Street, tel: (07) 3831 8344, http://www.eccobistro.com). Za italijansku kuhinju probajte Pane e Vino (ugao Albert St. i Charlotte St.), a za japanski take away svratite u restoran Ginga (178 Arbour on Grey, tel: (07) 3846 2313). Ljubiteljima piva preporučujemo Belgian Beer Café (ugao Margaret St. i Edward St.) gde se služe na desetina vsta piva, a bekpekerima koji žele da upoznaju nova lica Down Under Bar (ugao Edward St. i Ann St. tel: 07 3002 5740).
Uluru

U centralnom delu zemlje nalazi se nacionalni park Uluru-Kata Tjuta, i ikona tog područja, ogromna peščarska formacija crvenkaste boje, stena Uluru ili Ayers Rock. Uluru je visok 346 metara i dugačak više od 8 km, a u toku dana menja menja boju u zavisnosti od odsjaja sunca. U glavnom je boje rđe koju dobija zbog oksidacije. U retkim kišnim periodima Uluru je srebrno sive boje, prošaran crnim kanalima kojima se sliva kiša.

Postoji više obeleženih staza i maršruta. Osnovna šetnja oko Ulurua je 9 km duga, i može se prevaliti za 2 do 4 sata. Imajte u vidu da aboridžanska zajednica insistira da se odrešeni delovi ne fotografišu.

Penjanje na Uluru je napopularnija turistička aktivnost, iako aboridžanska zajednica to smatra ozbiljnim skrnavljenjem stene. Uspon nije lak i može da potraje nekoliko sati. Najbitniji je tajming jer je zbog vremenskih prilika osoblje često prinuđeno da park zatvori ranije.
Uluru se nalazi 440 km jugozapadno od Alice Springsa. Najlakše je doći avionom – nacionalna kompanija Qantas ima redovne letove od Sidneja, Melburna, Cairnsa i Perta. Let od Sidneja do Uluru traje 3 i po sata, a karta je od $300. Postoji i autobus od Alice Springsa, vožnja traje 4 sata, a karta je $85.

Trodnevna ulaznica za Nacionalni park košta $25. Unutar nacionalnog parka ne postoji smeštaj, a hoteli su u obližnjem gradiću Yulara.
Great Barrier Reef

Veliki koralni greben je najveća koralna formacija i najveći živi organizam na svetu, a nalazi se kod obale Queenslanda. Dugačak je 2300 km, a širok između 2 km na severu i 150 km na jugu. Sam greben čini preko 400 vrsta korala, a u njegovoj okolini obitava oko 1500 različitih vrsta riba, tako da je ronjenje spektakularno.

Većina turista uči da roni u Townsvillu, Cairnsu ili Port Douglasu, koji imaju renomirane škole, a kursevi koštaju od $500 do $700. Roniocima se ipak preporučuje opreznost, jer mada retki, napadi ajkula se dešavaju.
Najpoznatije letovalište u Queenslandu je Cairns, a izuzetno je popularan među Japancima. Za razliku od skupog Port Douglasa koji se nalazi tridesetak kilometara severno, u Cairnsu ima hostela, jeftinih restorana za bekpekere, i puno barova koji rade do kasno u noć.

Najjednostavnije je doći avionom, ali je pravi doživljaj uzeti spavaća kola od Brizbena. Pruga nije u najboljem stanju, lokomotiva radi na dizel, tako da voz često ne ide više od 50 na sat, i čitav put traje 32 sata. Sporo, ali kroz prekrasnu prirodu, i u skoro uvek praznom vozu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: