Rio de Žaneiro u dva dana (1)

Do Brazila su otvorene nove linije, i avionske karte sada su znatno jeftinije, piše Independent.

Izvor: B92

Sreda, 29.09.2010.

12:14

Default images

Najveća brazilska kompanija TAM (tam.com.br ) je u avgustu 2010. otvorila non-stop letove sa londonskog aerodroma Heathrow, čime je postala konkurencija British Airways-u (ba.com). Za Rio lete i Air France, Iberia i TAP Portugal.

Međunarodni aerodrom u Riju zvanično se zove Antonio Carlos Jobim (po kompozitoru pesme 'The Girl from Ipanema'), ali svi ga zovu Galeao. Taksi do plaža Copacabana ili Ipanema koštaće vas oko 80 brazilskih reala (€1 = R2.32), a vožnja traje najmanje 25 minuta.

Orijentacija

Zbog svoje dramatične topografije, Rio je jedan najatraktivnijih gradova Južne Amerike. Kvartovi su smešteni između razbacanih brežuljaka, favela, planinskih vrhova u magli, i spektakularnih plaža na Atlantiku. Rio je i grad čija organizacija često zbunjuje. Poslovni distrikt Centro je severno od Zaliva Guanabara, ali glavne atrakcije su u stvari južno odatle. Preko brda Glava šećera dođite do početka zaliva i krenite ka zapadu pored plaža Copacabana, Ipanema i Leblon. U pozadini se vide uzdignuti kvartovi Lapa i Santa Teresa, kao i šumoviti vrhovi Nacionalnog parka Tijuca.

Glavni turist biro - Riotur - nalazi se u 125 Rua Mexico (00 55 21 2333 1037; rioguiaoficial.com.br ), a istureno odeljenje - kiosk - nalazi se na plaži Copacabana.

Smeštaj

Bonita Ipanema (107 Rua Barao da Torre; 00 55 21 2227 1703; bonitaipanema.com) smešten je u zgradi u kojoj je živeo Antonio Carlos Jobim, autor pesme 'The Girl from Ipanema'. B&B košta od R160, a spavanje u višekrevetnoj je R40 po osobi.

Moderne hotele visoke kategorije do skoro nije bilo lako naći u Riju. Jedan od novijih je Hotel Santa Teresa (660 Rua Almirante Alexandrino; 00 55 21 3380 0200; santa-teresa-hotel.com). Dvokrevetne su od R750, bez doručka.

DAN PRVI

Prošetajte se

Čak i za vreme zime, temperatura lako može da dostigne prijatnih 25˚C, tako da je najbolje da uradite isto što i Karioke - pravac na plažu. Ali, Copacabana nema više onaj glamur kao nekad. Umesto toga, fokusirajte se na 5 km dug pojas mekog svetlo-smeđeg peska i smaragdnih talasa između hipster Ipaneme i ekskluzivnog Leblona, i tu upijte prve zrake sunca.

Lagano se prošetajte šetalištem sa retro crno-belim mozaikom, i obratite pažnju na spasilačke kućice - tradicionalno, svaka od njih okuplja različitu ekipu: sedam je za surfere; broj osam, za zastavom duginih boja, je za gej društvo; devet je za džet-set.

Odmah posle kanala koji razdvaja Ipanemu od Leblona, naići ćete na kućicu br. 10 i terene za futevolei, gde elastični muškarci igraju atraktivnu mešavinu fudbala i odbojke, što možda donekle objašnjava legendarnu virtuoznost brazilskih fudbalera.

Pogledajte izloge

Otresite pesak sa japanki i nastavite da istražujete Ipanemu i Leblon, gde se nalazi i najveća koncentracija prodavnica i butika. Leblon Shopping u 290 Avenida Afranio de Melo Franco prepun je luksuznih brendova kao što su Prada i Chanel, ali lokalnih marki poput Bum Bum Ipanema (za ekstra uski bikini) i Osklen (za savremenu modu). Tu ćete naći i jedan hipi bazar (radno vreme nedeljom od 9h do 17h; Praca General Osorio, Ipanema).

Ručak na brzinu

Idite u japanski restoran Sushi Leblon (256 Rua Dias Ferreira; 00 55 21 2512 7830; sushileblon.com ). Posle Japana, najviše Japanaca živi u Brazilu, tako da je suši sveprisutan i odličnog kvaliteta. Naručite neki od specijaliteta - maki rolnice sa tunom i lososom, sashimi, teppanyaki, tempura. Jela su od R22 do R51.

Karioke ćete često videti kako pijuckaju sok oko nekog od mnogih kioska za suco, kao što je Bibi (591 Avenida Ataulfo de Paiva, Leblon). Napravite svoju kombinaciju s obzirom da je izbor tropskih voća neverovatno bogat - cena je R8 za čašu.

Prevod: Uroš Veličković

U nastavku: Rio de Žaneiro u dva dana (2)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: