Urugvaj: Biser juga

Posle nemirnog leta od Buenos Ajresa do Montevidea, prestonice Urugvaja, pozdrav našeg domaćina, turizmologa Masao Jamamotija deluje kao melem:

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2010.

13:42

Default images

- Dobro došli u malu južnoameričku zemlju koja ipak svojom „veličinom“, kolika god da je, obuhvata površine Holandije, Belgije, Danske i Švajcarske zajedno i u kojoj vas očekuju ljudi velikog srca i veličanstvena zelena i obilna vodena prostranstva.

Očekuje vas pre svega arhitektonski prelep i kao suza čist glavni grad Montevideo gde živi, što je svetski rekord, skoro polovina svih žitelja Urugvaja. Zatim i Punto del Este, po veličini drugi varoški centar, s pravom nazvan biserom juga. Uživajte s nama i kod nas!

Lep pozdrav, nikako ne preterano propagandan u odnosu na ono šta je i kakva je ova zemlja. A ona je prepuna bujnih, ali raskrčenih i za izlete privlačnih šuma. Vazduh na celoj njenoj površini je kristalno proziran i lak (jer nema mnogo industrije). A tu su i vode, ne zna se da li je više izvorskih koje se survavaju s vrhova brda u reke i lagune, ili termalnih, prebogatih mineralima i pogodnih za lečenje svih kožnih oboljenja i svih vrsta reume. Upravo to je i glavni razlog što stranci hrle u Urugvaj (u proseku skoro milion i po godišnje) i što se, uz srdačnost domaćina, osećaju udobno i opušteno.

Još poneki svetski rekord može se ovde registrovati. Recimo, neguju se svi sportovi, ali i svi oblici kulture i umetnosti, te su raznovrsne međunarodne utakmice i raznorodni svetski kongresi održani ovde tokom prošlog stoleća. Zatim, nepismenih gotovo da nema, dok je visoko obrazovanih vrlo mnogo. Životni vek je dug (preko 75 godina za žene i nešto kraći za muškarce), stopa umiranja, ali i rađanja, dosta je niska.

I još jedan, u doslovnom smislu, rekord: glavni poljoprivredni i ujedno i izvozni artikal je govedina, a potrošnja ovog mesa je apsolutno najveća na svetu (oko 80 kilograma po stanovniku). Tim povodom reči našeg domaćina:

- Kod nas se naglašeno vodi računa o zdravoj ishrani i podstiče se preventivna medicina, te se zahvaljujući tome Urugvajci mogu smatrati takoreći najvitalnijim narodom na globusu!

Što se tiče urugvajske prestonice, Montevideo je vrlo lep grad i jako raznovrstan po arhitekturi, što mu daje posebnu živost i atraktivnost. A Punto del Este, osim što vizuelno deluje kao da klizi u Atlantski okean, svetski je poznata i priznata plaža, ne manje cenjena od brazilske Kopakabane. Zapravo, u pitanju je niz istovetnih kupališta karakterističnih po sitnom pesku i kristalno bistroj vodi, ali i grad kao centar obalskog i podvodnog ribarenja, isto tako i golfa, jahanja, tenisa, pa ne na poslednjem mestu i dnevnih i noćnih kockarnica. Ukratko, mesta za odmor i beskrajnu razonodu.

Sporazumevanje u Urugvaju prilično je lako: pored zvaničnog španskog jezika, u svim školama se temeljno uče engleski i francuski i na gradskim ulicama teško ćete sresti čoveka koga ćete nešto pitati i koji će vam odgovoriti - uz pomoćruku. Verovatno i ovaj podatak potkrepljuje utisak da je ovde svaki putnik, bilo odakle da je došao - bar tako tvrde domaćini - kao kod svoje kuće.

Nada Mijatović

Izvor: Danas.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: