Porto: Srdačni ljudi, kuće u cveću

Nekadašnja prestonica Portugalije, odvajkada poznata kao luka Porto, prepuna je znatiželjnih turista. Najviše je mladih iz Evrope koji uživaju u raskošnoj arhitekturi i zalivu reke Duro

Izvor: Novosti.rs/ M. Lopušina

Nedelja, 20.10.2013.

08:50

Default images

Za posetu nekadašnjoj prestonici Portugalije i gradu koji od iskona zovu Luka, najvažnije je poneti udobne patike, jer, sa oko 300.000 stanovnika, Porto je maleni grad čiji je centar, pre svega njegovo staro jezgro, od 1996. pod zaštitom Uneska kao svetska baština.

Da bi se taj biser svetske baštine obišao, najbolje je prepešačiti glavnu trgovačku Ulicu Sv. Katarine, sići do reke Duro, koja utiče u Atlantski okean, preći gvozdeni most Luiša Prvi i popeti se na tvrđavu, odakle se grad vidi kao na dlanu.

Ulica Sv. Katarine je uzana, duga ulica, prepuna starinskih kuća, katedrala oblepljenih keramičkim kobaltnim pločama, poslastičarnica i modernih butika.

Poslastičarnica "Mažestik", stara 150 godina, odiše atmosferom boemije i sjajem kraljevstva koje je ostavilo dubok trag na Porto.

Kuće su koloritne, s malim terasama na kojima ima cveća i veša.

Arhitektura predstavlja spoj mediteranske, mavarske, iberijske i francuske gradnje koju karakterišu vitke zgrade s malim prozorima i velikim drvenim vratima, ukleštene u uličice koje sve vode prema reci.

Duro je duboka reka koja se kroz kanjon, između dva brda, pruža prema okeanu. Na njenim obalama, u centru grada, raspoređeni su riblji restorani i brodice za rečno razgledanje, a na drugoj obali nalaze se vinarije čiji je zaštitni znak slatko-gorko vino "porto". Simbol grada je galski petao koji je prvi doneo glas i kukuriknuo u luci da je grad oslobođen od Mavara. Zato je i dobio ime Porto, a država ime Portugalija.

Na stotine prodavnica suvenira podseća turiste na tu slavnu stranicu istorije, koja Porto drži neprestano u prošlosti.

TU draž prošlog vremena oplemenjuju Gradska katedrala i crkva Klerižos, urađene u baroknom stilu, zatim vinski podrumi, Stara berza i Kuća muzike, Trg slobode i zdanje Univerziteta. Moderne građevine: gvozdeni most, metro i robne kuće, u funkciji su starina, pa zajedno od Porta čine čarobni grad.

Turističko leto u Portugaliji ove godine obeležili su mnogobrojni namerno izazvani požari, najezda afričkih muva, fudbalska polemika o tome ko je bolji fudbalski umetnik i boem, Euzebio ili fudbalski milijarder Ronaldo, i pomama mladih Evropljana za Portom. Nepotpuni podaci ukazuju na to da je Porto posetilo više od pet miliona mladih turista.

Nešto najlepše u Portu su njegovi ljudi: skromni, tihi, srdačni i ljupki.

Portugalci se prema turistima ophodne s velikom pažnjom i ljubaznošću koja doprinosi tome da se ne osećate strancem. Iskreno se uvek obraduju kada im stranci za svaki njihov gest kažu jedno obično: "obrigado" (hvala). Info

- Najbolje je u Porto otići početkom septembra

- Lowcost kompanija nude karte Beograd-Porto-Beograd za 160 evra, plus takse i prtljag, dakle 200 evra

- U Ul. Sv. Katarine ima hotela gde prenoćište staje 20 evra

- Na zelenoj pijaci "Boljo" porcija bakalara košta pet evra

- Litar mladog belog vina takođe je pet evra

- U luci bakalar staje 15 evra, a litar starog vina čak 370 evra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: