6 slika Rima iz druge perspektive

Rim je pravo remek delo prepuno arhitektonskih čuda, ali i prestonica kulinarske „umetnosti“. Ipak, možda i prečesto turisti koji polaze utabanim stazama vodiča, propuštaju njegove nešto skrivenije lepote.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.07.2012.

11:45

Default images

Predstavljamo vam šest stvari koje morate obići u Rimu, a nećete ih naći u turističkim vodičima.

1. Lov na blago

travisd666 / Flickr.com
Rim ima bezbrojne znamenitosti – Trg Navona, Forum i Koloseum, Trajanove stubove, Fontanu di Trevi... Sve one su tako blizu jedna druge da vam je dovoljan jedan vikend da ih obiđete, a što je najvažnije, za većinu njih ulaz je besplatan. Međutim, uvek postoje neke nove stvari za otkrivanje.

Na primer, klasične turističke ture retko uključuju blaga Galerije Borgeze, smeštene u istoimenoj vili. Vredna je alternativa Vatikanu kada je tamo velika gužva.

2. Savršena pica

felixtriller. / Flickr.com
Jedna od radosti posete Rimu je pronalazak dobrih restorana. La Montecarlo u Vicolo Savelli ukrašen je fotografijama gazde Karla sa poznatim gostima, a cene su gotovo neverovatno niske (za Rim, naravno) - dve pice i pola litra frapea koštaju 25 evra.

Treba posetiti i Trattoria da Giggetto na Via del Portico d’Ottavia, gde kuvari pripremaju najlepše pržene artičoke i filete bakalara. Doduše, neće vas razočarati ni jedan mali, porodični restoran u Rimu. Kada je reč o kafićima, dobar izbor su Tazza d’Oro kod Panteona i Cafe Pace (Via della Pace).

3. Filmska scenografija

Kada bi kojim slučajem meteorit pao u Rim, njegovi stanovnici mogli bi da ga obnove i to u potpunosti, zahvaljujući tome što je ovekovečen u bezbrojnim filmovima.

Ipak, jedan od najupečatljivijih možda je „Odmor u Rimu“ (Roman Holiday) sa Gregorijem Pekom i Odri Hepbern. Postoji cela ruta ubeležena i na sajtu gpsmycity.com koja povezuje lokacije iz filma i vodi vas do najlepših ulica u gradu. Jedna od njih svakkao je Via Margutta, prepuna galerija gde su živeli Džo Bredli (Pekova uloga iz „Odmora u Rimu“), kao i stvarni Federiko Felini.

4. Ugao pesnika

Kitsova kuæa u Rimu (Foto: Wikimedia Commons)
Jedno važno mesto u Rimu nema nikakve veze sa grandioznim spomenicima, slikarstvom i arhitekturom. To je mesto na kom je jedan od odbačenih 25-godišnjaka proveo poslednjih šest meseci života. Pesnik Džon Kits umro je od tuberkuloze 1821. u jednom sobičku koji gleda na Španske stepenice.

5. Ka brdima

romecavalieri.it
Veličanstveni Rim je najbolje vidljiv sa nekog od brežuljaka. Ako imate u planu da stalno uživate u njegovoj panorami, trebalo bi da odsednete u hotelu Rome Cavalieri, koji se nalazi zapadno od Tibra.

Budući da ima pet zvezdica, moći ćete da uživate u luksuznom spa centru, divnim bazeima i odličnom L’Uliveto restoranu. Osim toga, Cavalieri za razliku od drugih hotela čuva i vrednu umetničku kolekciju i originalne kostime Rudolfa Nurejeva.

6. Renesansni mermer

ho visto nina volare / Flickr.com
Santa Maria della Vittoria crkva je koja možda najbolja predstavnica Renesanse u Italiji. Tu se nalazi „Zanos svete Tereze“, Berninijeva spokojna, ali strastvena skulptura od belog mermera.

Odlična je i Karavađova Santa Maria del Popolo, a ne treba propustiti i njegovu Trilogiju svetog Mateja u San Luigi dei Francesi, kod Panteona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: