Porto Kaciki - da li je najlepša u Grčkoj?

Porto Kaciki (Porto Katsiki) je jedna od najpopularnijih i najlepših plaža na Zapadnoj Lefkadi, ali i u celoj Grčkoj. Udaljena je oko 40km od Kathisme, s tim što je put do nje prilično zavojit i pun penjanja i spuštanja. Odlikuje je sitan šljunak sa uskim kamenitim pojasom.

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2012.

18:01

Default images

Međutim problem može biti dolazak do Porto Kacikija jer se ona nalazi na prilično nepristupačnom mestu. Putić je uzak, tako da ne mogu ni dva automobila da se mimoiđu, a saobraćajna gužva dostiže vrhunac tokom jula i avgusta. Benzinske pumpe između Lefkade i Porto Kasikija ne postoje i zato morate napuniti rezervoar do vrha, pre nego što se uputite ka njoj.

Što se tiče “usluga” na plaži, postoji jedan kiosk,a mesto nije pogodno za parking kamp prikolica tako da ovde možete dolaziti samo na izlete. Porto Kaciki je mnogima omiljena plaža, ali se može reći da je bila omiljenija pre nego što je postigla ogromnu popularnost. Sada na njoj vlada velika gužva, prilično je bučna pa se ni u plivanju ne može toliko uživati.
Foto: gterez/Flickr
Za takvu situaciju su delom zaslužni brodići koji svakog jutra dovoze turiste iz Nidrija i Kefalonije. Na sve to, gužve u saobraćaju znaju biti toliko velike, da automobili ponekad stoje i po pola sata u mestu.

Ali kada se konačno dokopate plaže, videćete da je vredelo truda. Ako stignete pre 11 pre podne, cela plaža biće u senci litice koja se nalazi iznad nje, dok se popodne stvaraju talasi koji dopiru čak do polovine plaže. Ako želite da uživate u sunčanom danu na mirnijem mestu, možete posetiti obližnju plažu Egremni.

Do nje se stiže na još komplikovaniji način (morate savladati na stotine stepenica), ali ćete zaista uživati u plivanju i sunčanju na jednoj od najlepših grčkih plaža. Ako zaista želite da uživate u Porto Kacikiju, posetite plažu tokom ranog leta.

Kraj maja i početak juna je pravo vreme jer nema gužvi i do nje se lakše stiže. Ako odlazite u jeku sezone, kolima – najbolje je da na plažu krenete rano izjutra ili kasno popodne.
Foto: Giorgius Ser/Flickr
Ne zaboravite da na njoj zaista nema nikakve infrastrukture, ali je prednost ove plaže svakako njena izdvojenost od ostalih mesta. Postoji nekoliko “restorana” i objekata koji udvostručuju broj parking mesta, dok su toaleti i ostale potrepštine ovde pravi luksuz.

Kada ste već sve to saznali, ako se nalazite u Lefkadi, Porto Kaciik ne smete zaobići; jer iako ima dosta nedostataka u vidu komplikovane pozicije i nedostatka infrastrukture, ova plaža je zaista spektakularna i neće nimalo zažaliti na trudu koji ste uložili da biste stigli do nje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: