Šarm srednjovekovnog Kotora

U srcu Boke, u podnožju padina Lovćena, na dnu jednog od 25 najlepših zaliva na svetu, smešten je Kotor, grad bogate kulturne tradicije i jedna od najbolje sačuvanih srednjovekovnih urbanih celina.

Izvor: V. Vujnoviæ

Subota, 09.06.2012.

17:08

Default images

U srcu Boke, u podnožju padina Lovćena, na dnu jednog od 25 najlepših zaliva na svetu, smešten je Kotor, grad bogate kulturne tradicije i jedna od najbolje sačuvanih srednjovekovnih urbanih celina ovog dela Mediterana. Domaćini ovog šarmantnog, starog gradića na crnogorskom primorju poručuju da su uveliko spremni za predstojeću sezonu i da turiste nestrpljivo čekaju.

U drevni Kotor se ulazi kao u bajku - kroz glavna - Morska i Severna ili Južna gradska vrata. Sva imaju svoje priče o mletačkim providurima, turskim admiralima, ili neobičnom sistemu od tri pojasa kapija. Sve to svedoči o burnoj prošlosti grada koji danas harmonično i raskošno spaja sve različite arhitektonske uticaje i kulturno-istorijske tragove.

Ako je sve ovo malo za zanimljivo istraživačko letovanje, vredi znati da Risan - najstarije naselje u Boki, se pominje u 3. veku p.n.e. Svakako vredi posetiti i mala, stara ribarska naselja, u blizini kao što su drevni Perast, Orahovac, Moriv, Dobrota.

Za još aktivniji odmor, tu su brojni sportski klubovi koji turistima nude zabavu na vodi. Jedriličarski klub „Lahor“, ili pak ronilačko udruženje „Kotor“ imaju svoje instruktore koji su posetiocima uvek na raspolaganju.

Stari grad priča je za sebe. Restorana i konoba u kojima se služi riba tek izvađena iz mora je na svakom koraku, a i mladi će u Kotoru naći brojna mesta za provod, s obzirom na to da su klubovi i barovi među najboljima na crnogorskom primorju.

Za one koji su željni zabave, svake godine u Kotoru se organizuju brojni karnevali. Neki od njih su fešta od kamelija u martu, festival ribarske večeri, međunarodni festival klapa, ali i Bokeljska noć... 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: