Kasandra: mir i grčka tradicija

Kasandra, koja se nalazi na zapadu Halkidikija i na sat vremena vožnje od Soluna je najpopularnije i najnaseljenija od tri poluostrva.

Izvor: B92

Sreda, 06.06.2012.

11:23

Default images

Turiste, Grke ali i one iz sveta, najviše privlače njene bele plaže i borove šume. Ovde ćete naći sve pogodnosti - hotele za svačiji džep, tradicionalne grčke taverne, diskoteke, barove i ostale vidove zabave. Međutim ono što Kasandru posebno izdvaja od ostalih mesta je mir koji ovde vlada. Kasandra ima bogatu vegetaciju i obradive površine, a lokalci su uvek ljubazni prema strancima i tretiraju ih kao prijatelje. Predstavljamo neka od popularnih mesta na Kasandri.
Foto: Horia Varlan/Flickr
Ako želite da provedete miran dan na plaži, plaža Dionisiou je pravo mesto za vas. Uživajte u pogledu na horizont, dok pokušavate da razaznate plavo more od neba i slušajte zvuke talase, jer je to jedino što ćete tamo čuti. Na obližnjim stazama sve je prepuno šarenog sveća tako da vreme možete provoditi i istražujući okolinu.

Ako od odmora želite mir, koktele na plaži i svežu ribu - ovo je destinacija za vas.

Nea Fokea

Foto: Goran Necin/Flickr
Nea Fokea je atrakcija za mnoge turiste, a nudi jedinstvenu lepotu: izolovane plaže, kristalno čisto more i veliko borovo drveće. Ovde živi oko 1.500 ljudi, ali se tokom sezone taj broj znatno uveća, pa se se dešava da ima i 10.000 ljudi. Selo ima luksuzne hotele, mesta za kampovanje i zabavu. Tu su i tradicionalni kafići, taverne koje služe morsku hranu - i ovde će biti zadovoljan i najzahtevniji turista.

Ovde se nalaze i arheološke znamenitosti oput Vizantijske tvrđave, koja je izgrađena 1407. godine i posvećenje Apostola Pavla.

Hanioti

Foto: Goran Necin/Flickr
Hanioti se nalazi između sela Polihrono i Pefkohori, a po legendi ime je dobilo po osnivaču sela koji je došao iz grada Hania na Kritu. Klasično letovalište na Kasandri, privlačno za parove i porodice s decom. Veliki izbor smeštaja i taverni, sa dugom, Blue Flag peščanom plažom. Specijalitet mesta je šumski med.

Svaki posetilac će biti očaran ovim malim, živopisnim rajom. U selu se nalaze luksuzni hoteli koji imaju sve što je potrebno za opušten i nezaboravan odmor. Oni turisti avanturističkog duha ovde će imati šansu da istraže selo automobilom ili motorom.

ovi autoput omogućava lak pristup Kasandri, a za pola sata možete stići i do Moudanije i Sitonije.

Athitos

Afitos, Foto: Shkumbin/Flickr
Athitos ili Afitos je savršena kombinacija mora, neba i prirode. Ovo mesto je san svakog arhitekte jer je mešavina prirodne lepote i čovekovog rada. Afitos po mnogima jedno od najlepših sela na Halkidikiju.

Danas ima nekoliko većih turističkih kompleksa, ali je i dalje uspelo da sačuva tradicionalan izgled sa starim kamenim kućama. Selo je odlično pozicionirano, sa fascinantnim pogledom duž zaliv Toronaios, između Kasandre i Sitonije.

Šetajte se kaldrmom i posmatrajte tradicionalno seoce sa divnim primerima grčke arhitekture, i činiće vam se da je vreme stalo na početak prošlog veka. U selu se nalazi crkva Svetog Dimitrija, koja je sagrađena 1858. godine, i jedina je bazilika na Halkidikiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: