Rovinj, biser Istre

Rovinj, jedan od najlepših gradova Istre, smešten je na zapadnoj obali Istarskog poluostrva. Ovde možete videti istorijske spomenike iz ilirskog, mletačkog i rimskog doba. Posetite crkvu Svete Eufemije i zvonik koji se nalazi tik uz nju. Idite do uvale Palud i pećine Romuald na južnoj strani Limskog kanala.

Izvor: B92

Petak, 01.06.2012.

10:53

Default images

Stari grad Rovinj ima pravi primorski stari grad u kojem se nalaze mnogi istorijski spomenici. Kuće su uske i visoke i naslanjaju se jedna na drugu, a na fasadama i balkonima možete videti tragove baroka, neoklasicizma i renesanse.

Tokom srednjeg veka i renesansnog doba zidovi su podignuti kako bi zaštitili grad, a delimično su očuvani do današnjeg dana.

Kapija Svetog Benedikta, Kapija ispod zida i kapija Svetog Krsta

Od sedam gradskih kapija, tri ih je sačuvano u originalnom obliku – kapija Svetog Benedikta, kapija ispod zida i kapija Svetog Krsta, dok su ostale kapije promenile svoj prvobitni izgled. Kada prođete ispod kapije Stare ribarnice, ulazite u strai grad gde možete videti gradsku skupštinu sagrađenu u 14. veku.

Crkva Svete Eufemije

Foto: B92
Posetite ovu baroknu crkvu koja je najveća i najpoznatija znamenitost u gradu. Crkva je posvećena hrišćanskoj mučenici Eufemiji o kojoj postoji mnogo legendi, a jedna od njih kaže da je njen sarkofag doplivao do obala Rovinja. O Svetoj Eufemiji se malo zna. Bila je kćerka uglednog građanina iz Kalcedona, blizu Carigrada, a kao hršćanka je, za vreme cara Dioklecijana, 304.g. zatvorena i mučena da bi na kraju bila bačena lavovima. Najčešće se prikazuje sa mučeničkom palmom a uz nju je jedan ili više lavova.

Umrla je kao mučenica 16. septembra 304.g. Pobožni hrišćani su sačuvali njeno telo, kasnije je ono preneseno u Carigrad gde je car Konstantin u njenu čast podigao veliku crkvu. Tu je sarkofag ostao do 800.g. kad su na vlast došli ikonoklasti. Dalje je, prema predanju, sarkofag jedne olujne noći nestao iz Carigrada i 13. jula 800. dospeo do rovinjske obale gde ga je, i dalje prema predanju, jedan mladić sa svoje dve mršave kravice uspeo dovući na brežuljak do crkvice Sv. Franje. Stanovnici grada su smatrali čudom dolazak sarkofaga do njihove obale pa su Sv. Eufemiju počeli da poštuju kao svoju zaštitnicu.

Istorija

Foto: B92
Prvo pominjanje Rovinja kao Castrum Rubini nalazi se u delu Cosmographia iz 7. veka. U delu je navedeno mnoštvo geografskih podataka koji se odnose na 5. vek pa je rovinjski hroničar Bernardo Benusi zaključio da je Rovinj nastao u periodu od 3. do 5. veka. Neki izvori tvrde da je deo oko Rovinja bio naseljen u praistoriji — bronzanom i gvozdenom dobu, kada Istru naseljava ilirsko pleme Histra koji su trgovali sa Grcima i Etrušćanima.

Rovinj je preživeo brojne napade Vizigota, Huna i Vizantinaca a 1283. dolazi pod vlast Venecije pod kojom je bio sve do 18. veka. Nakon pada Venecije 1797. godine građani su sami preuzeli upravu grada i zadržali je za vreme austrijske (1797—1805) i francuske administracije (1805—1813).

Rovinj 1947. godine postaje deo Jugoslavije.

Plaže

Foto: B92
Kada je reč o plažama u Rovinju, moraju se spomenuti one na Crvenom ostrvu koje se u stvari sastoji od dva manja ostrva Sv. Andrija i Maškin. Do njega možete stići nekim od brojnih brodića koji kreću iz Rovinja tokom celog dana, a potrebno je samo 15 minuta vožnje.

Plaže u samom Rovinju su uglavnom od šljunka i zgodne su za porodice sa decom mada ima i onih stenovitih. Ovde nema mnogo klasičnih plaža već dosta uvalica koje se uglavnom nalaze u okviru obližnjeg nacionalnog parka.

Gastronomija

Foto: boris_licina
Rovinj zaista nudi mnoštvo kulinarskih specijaliteta, pa je i samim domaćinima teško da preporuče samo jednu stvar; međutim jedno je sigurno – u Rovinju niko nije ostao gladan. Ono što zaista vredi probati u Rovinju je maneštra – kombinacija supe i paprikaša, a pravi se od nekoliko vrsta povrća.

U ovom gradiću su i paste vrlo popularno jelo, naročito fuži i njoke koje se služe kao sporedni obroci sa raznim sosevima od mesa. Ali kada se već nalazite na obali, ne propustite da probate morske specijalitete poput marinade i brudete.

Za desert uživajte u fritualama, kroštulama ili cukerančićima, a sve to začinite nekim poznatim istarskim vinom.

Zabava i noćni život

Foto: B92
ZU zavisnosti od vrste zabave koju volite možete izabrati i šta želite da radite kada padne noć. Ako volite duge, romantične šetnje blizu mora, one su odlične nakon večere, a nakon šetnje posetite neki koncert ili izložbu kojih u Rovinju uvek ima.

U Franjevačkom manastiru se često održavaju koncerti klasične muzike, a na terasama brojnih hotela i restorana uvek se može čuti prijatna muzika uz koju možete igrati ili uživati u vinu i prijatnom razgovoru.

Sa druge strane, ako volite žurke, izaberite neko od par življih mesta, od kojih je svakako najpoznatiji park Monvi, koji predstavlja skup klubova na jednom mestu, a nalazi se oko 3 km od centra grada.
Brioni, Foto: B92
Cene smeštaja u apartmanima nisu visoke pa se mogu naći i oni za 35 evra dnevno. Hrana u supermarketima je za nijansu skuplja nego u Srbiji, a u restoranima je situacija kao u Beogradu, alkoholna pića u klubovima su skuplja.

Iz Rovinja možete otići na izlet do Venecije katamaranom za pedesetak evra, put traje nekih 2, 5 sata, polazak je oko 6 ujutru, a izlet do Briona je oko 40 evra.
Foto: B92
Monfiorenzo – geološki park

Ovaj svojevrsni geološki park nalazi se u blizini Rovinja, na putu ka Puli. Njegovi slojevi svedoče o geološkoj istoriji istarske obale.

Tirkizne alge pomešane su sa krečnjačkim muljem, a morske struje su ih tokom miliona godina donosile na obalu. Zahvaljujući strpljenju i upornosti prirode ovaj kamen je visokog kvaliteta, a koristili su ga i stari Rimljani za pravljenje sarkofaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: