Krakov: skrivene zanimljivosti

Krakov je jedan od gradova koje možete obići ukoliko dolazite u Poljsku na Evropsko prventsvo u fudbalu ove godine. Ipak, ukoliko niste ljubitelji fudbala, ovaj grad možete obići u bilo koje doba i otkriti skrivene kutke koje mnogi propuste da vide.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2012.

13:18

Default images

Turisti retko posećuju spomenik Tadeušu Košćušku, iako je pogled divan, a možete videti čitavu dolinu Vistule kilometrima u nedogled, kao i šume koje okružuju drugi po veličini grad u Poljskoj.

Košćuškov brežuljak u Krakovu jer to nije bilo kakvo brdašce ga sagradili i to grumen po grumen, a danas je visok preko 300 metara.

Kod Poljaka je ovoveoma cenjen spomenik narodnom vođi Tadeušu Košćušku koji je “rulji” dao svrhu postojanja, a danas je impresivni spomenik grada koji najlepše izgleda po sunčanom danu.
Kazimierz, Foto: zoonabar/Flickr
Krajem 90-ih komunističke vlasti u Krakovu su smatrale da ima nešto “buržujsko” u tome da se kafa pije na otvorenom u baštama kafića, ali danas ovo možete videti na svakom koraku.

Kazimierz, jevrejska četvrt koja se mogla videti u filmu Šindlerova lista, je nekada bilo jezivo, sumorno mesto gde se jako osećalo odsustvo njegovih ranijih stanovnika.

Sada je ovo studentski grad Krakova, za mlade ljude, kreativce i bogate mlade preduzetnike koji uživaju u modernim i jeftinim barovima.
Glavni trg, Foto: tgraham/Flickr
Ali prava lepota Krakova može se videti na Glavnom trgu. Mnoge kompanije sa zapada; Tesco, BP i Google imaju kancelarije baš u ovom delu grada, kao i mnogi barovi, restorani, butici, hoteli, a ima ih sve više i više.

Ovde luksuzni hoteli, kao što je npr. Hotel Stary; butik-hotel kakvih ima od Berlina do Brizbejna, imaju duplo niže cene nego u drugim gradovima. A na krovu je Sky bar i to u vlasništvu Runija i Co (Rooney and Co.)

Ukoliko je leto toplo, a u Krakovu jeste, treba da uzmete najudobnije cipele i krenete u šetnju po ulicama, a sve su elegantne i prefinjene kao npr. u Pragu ili Beču.
Visla, Foto: _Ju!cE_/Flickr
Ako vam je dosta šetnje možete preći reku Vislu do Podgorca i posetiti Muzej Šindlerove fabrike i veliki Muzej savremene umetnosti. Ukoliko želite šoping, u Krakovu nema mnogo ekskluzive.

U tržnom centru Galerija se nalaze uobičajene skupe marke odeće, a za zahtevnije kupce, posetljina i rukotvorine nisu baš neko rešenje, dok će se nekome baš ovo svideti.
Muzej Šindlerove fabrike, Foto: annainaustin/Flickr
Stanovnici Krakova su veoma ljubazni i otvoreni i uglavnom govore engleski pa nećete imati problema. Ukoliko ne želite da idete kolima ili autobusom, povratnu avionsku kartu do Krakova ćete pronaći već od 120 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: