Gdanjsk - evropska luka istorije

Gdanjsk nudi posetiocima fantastičan pogled na more i brodove u obnovljenom Starom gradu, koji je ipak zadržao sve znamenitosti evropske istorije.

Izvor: B92

Subota, 12.05.2012.

17:23

Default images

U ovom gradu će u junu biti održano Evropsko prvenstvo u fudbalu, a vi ga možete posetiti i kasnije i za malo ili nimalo novca uživati u njegovoj lepoti.

Predstavljamo vam odredišta u Gdanjsku koja možete posetiti besplatno.

Centar grada

oissaly / Flickr.com
Živopisne fasade i kuće koje potiču još iz doba Renesanse sigurno će vam se dopasti. Obavezno obiđite Neptunovu fontanu iz 17. veka koja se nalazi na glavnom trgu Dlugi Targ (Dugi trg).

Istorijski centar nije veliki, ali je prepun pravih arhitektonskih dragulja, koji su vešto rekonstruisani posle razaranja u Drugom svetskom ratu.

Vesterplate

Vesterplate (Foto: Petrusia1 / Flickr.com)
Drugi svetski rat počeo je u Gdanjsku, a danas mnogi posetioci odlaze na Vesterplate, poluostrvo na kom su Nemci otvorili vatru na Poljski garnizon 1. septembra 1939.

Spomenik je podignut u čast Poljaka koji su se sedam dana borili protiv nemačke artiljerije.

Brodogradilište Valesa

Spomenik solidarnosti (Foto: sludgegulper / Flickr.com)
Decenijama posle rata Gdanjsk je ponovo došao u fokus Evrope, kada je Leh Valesa poveo štrajk radnika na brodogradilištu. Osnovan je slobodni pokret, a solidarnost je postala glavni oslonac komunizma u Istočnom bloku.

Izvan brodogradilišta nalazi se spomenik sa tri krsta od čelika koji je podignut u čast radnicima poginulim u ranijim štrajkovima 1970.

Mariačka ulica

Mariaèka ulica (Foto: bartdubelaar / Flickr.com)
Mala ulica u centru Starog grada prepuna je ulica sa nakitom i ukrasima. Neke od zgrada ukrašene su grifonima i zmajevima što doprinosi njenoj romantičnoj i misterioznoj atmosferi.

U prodavnicama možete kupiti prilično jeftin srebrni nakit, antikvitete i umetnička dela.

Motlava

Motlava (Foto: eutrophication&hypoxia / Flickr.com)
Luka na reci Motlava je odlično mesto za uživanje. Iz brojnih kafića možete posmatrati brodove i uživati u prilično živahnoj atmosferi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: