Sardinija: lepotica Mediterana

Sardinija je prelepo mesto sa divnom klimom, prelepim plažama i morem, međutim ono što je verovatno izdvaja od ostalih mesta je gostoljubivost lokalnog stanovništva koji će vam odmor učiniti nezaboravnim.

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2012.

17:32

Default images

Sardinija se nalazi na Mediteranu, na zapadnoj obali Italije. Ostrvo je popularno i među Italijanima ali i turistima iz ostalih delova sveta. Ovde možete uživati i u prefinjenosti Kosta Smerelde, ali i u ruralnim planinama koje krase ovo ostrvo; o plažama i odmaralištima verovatno ne treba trošiti reči. Mnogo je stvari koje privlače turiste u Sardiniju: plaže i odmarališta i gradovi koji odišu istorijom.

Kako se budete brodom približavali ostrvu već će vam biti jasno u čemu je njegova lepota. Danas je Sardinija omiljeno mesto za bogataše..

Kaljari

Kaljari, Foto: lostajy/Flickr
Kaljari se nalazi na južnom zalivu Sardinije na glavnoj ostrvskoj luci. Kaljari je glavni grad ostrva još iz rimskog doba i predstavlja jedan od glavnih ulaza na ostrvo. Do njega možete stići brojnim trajektima koji kreću iz svih delova - od Sicilije do Napulja.

Stari grad Kaljarija je čaroban, a ne treba zaobići ni pogled na ceo grad sa Bastione San Remy, sa koje ćete, između ostalog, videti i Španski zamak i katedralu iz 13. veka na Piazza Palazzo.

Algero

Algero, Foto: ComunicaTI/Flickr
Algero je poseban gradić koji se izdvaja po prisustvu katalonske manjine. U njemu se još uvek mogu videti primeri arhitekture iz 16. veka, a sedam kula koje su se nekada koristile za odbranu grada i dalje dominiraju Alegrom.

Centar gradskih dešavanja je luka gde se obavljaju skoro svi poslovi; tamo se nalazi pregršt ribarskih čamaca, barova i mesta na kojima možete jesti. Nedaleko od grada nalazi se Porto Konte sa svojim divnim plažama kao i impresivni ostaci Palmavera Nuraga.

Nuoro

Nuoro, Foto: naturally_exposed/Flickr
Mnogi veruju da za pravi doživljaj Sardinije treba posetiti gradić Nuoro koji se nalazi u planinama. Lokalno stanovništvo i dalje govori sardo, originalni jezik i i dalje poštuju mnoge običaje. Jedna odnjih je i bavljenje zanatstvom.

Cela oblast se smatra kulturnim centrom gde se okupljaju umetnici, pisci, pesnici...Pejzaži su divlji i prelepi, a grad je okružen sa tri planine.

Plaže

Kosta Smeralda, Foto: marconav/Flickr
Od mnogih plaža Sardinije, nekoliko njih se izdvaja.

Kosta Smeralda: “Smaragdna obala” je omiljeno mesto za bogate i poznate. Lepote ovih plaža je teško nadmašiti, a obala je puna i intimnih uvalica na kojima su plaže bel - roze boje.

Tu se nalazi i arhipelag La Maddalena koji je napravljen od 27 ostrva, od kojih je svako nacionalni park. Kaljari mimo kulturnih znamenitosti i odličnih mesta za kupovinu i restorana ima i jednu od najdužih plaža na Sardiniji.

Portobelo se nalazi na severnoj obali ostrva i smatra se najromantičnijim mestom na Sardiniji. Grad leži na onome što se smatra “idealnom plažom za plivanje”.

Kuhinja

Foto: heatheronhertravels/Flickr
Veći deo hrane u Sardiniji bazira se na morskim plodovima. Popularna je vrlo začinjena riblja čorba Burida kao i jastog, rakovi, lazanje i dagnje. Ne propustite čuvene paste koje uključuju i specifičnu lokalnu kombinaciju njoka i raviola prelivenih divnim sirevima.

Sela

Bosa, Foto: ulybig/Flickr
Na Sardiniji se nalaze dva seoca koja se smatraju najlepšim u Italiji - to su Bosa i Kastelsardo. Postoje i nekoliko gradova i sela koja su dobila “narandžastu zastavu” nagradu održivog turizma - to su: Aggius, Galtellì, Gavoi, Laconi, Oliena and Sardara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: