Filmovi koje treba pogledati pre puta u London

Zamršeni londonski kanali, viktorijanske zgrade i krivudave ulice poslužile su kao scenografija u mnogim poznatim filmovima. Sajt offtrackplanet.com izabrao je 5 najpopularnijih (plus jedan bonus film). Pogledajte ih sve i upoznajte malo bolje ovaj fascinantan grad pre nego što ga i sami posetite.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.05.2012.

20:03

Default images

Snatch (2000)

Ovaj film je poznat po sumiranju Londona u jednoj rečenici: "London, riba, pomfrit, šolja čaja, loša hrana, još gore vreme, glupa Meri Popins". Svi vole reditelja Gaja Ričija, a nakon ovog filma verovatno su ga zavoleli još više. Pljačkaš dijamanata Benisio del Toro, namešteni bokserski mečevi, gangsteri, pištolji i brbljivi irski ciganin kojeg tumači Bred Pit, doprineli su da ovaj film poste pravi mafijaški klasik. Nemojte ga propustiti.

Kind Hearts and Coronets (1949)

Samo bi se u Engleskoj dželat pitao kako da se obrati vojvodi pre nego što ga narednog jutra obesi. Tako počinje film Kind Hearts and Coronets, koji je snimljen u crno-beloj boji, ali je prošle godine restauriran i ponovo pušten u bioskope.

Priča je jednostavna: Luis Manzini je osmi po redu naslednik titule vojvode od Čalfonta, a na putu mu stoje drugi naslednici. Zato on namerava da ukloni sve prepreke i tako teče ova crna komedija smeštena u Edvardovu Englesku.
Scena iz filma "Završni udarac"
Završni udarac (Match Point 2005)

Film Vudija Alena predstavlja modernu ljubavnu priču sa suptilnim karakterima i interesantnom muzičkom pozadinom. Kris Vilton (Jonathan Rhys Meyers), bivši profesionalni teniser, oženjen je bogatašicom Kloe. Kada upozna verenicu Kloinog brata Nolu (Skarlet Johanson), Kris mora da izabere između blagostanja i strasti.

London u filmu igra veliku ulogu; u prvom planu su njegovi pabovi, crni taksiji, stanovi...Završni udarac je dobar film preko kojeg možete stvoriti uvid u svakodnevni život londonskih stanovnika. Uvećanje (Blow up 1966)

Priča filma se vrti oko Tomasa, talentovanog ali dosadnog fotografa, koji je slučajno uslikao ubistvo. U filmu se pojavljuje mlada Vanesa Redgrejv kao i Erik Klepton sa bendom Yardbirds (pre solo karijere) koji pred kraj filma izvodi pesmu “Stroll On”.



Londonska arhitektura se malo promenila od šezdesetih kada je film sniman, a Merjon park u kojem su snimane jezive scene je ostao gotovo isti. Ako volite filmove sa manekenkama koje učestvuju u seksu u troje, ubistvima, podzemnim prolazima i londonskim ulicama – ovo je film za vas.
Sce na iz filma "Ustvari ljubav"
Ustvari ljubav (Love actually 2003)

Love Actually pokazuje najbolje od Londona. U filmu se prepliće desetak likova a radnja kulminira na veče Božića.

U ovoj lako gledljivoj, romatičnoj komediji, igraju prave super zvezde: Ema Tomson, Lijam Nison, Kolin Firt, Alan Rikman, i jedan od najboljih britanskih "proizvoda" Hju Grant u ulozi Ministra Velike Britanije.
Scena iz filma "Svet nije dovoljan"
Bonus film: Svet nije dovoljan (World is not enough 1999)

Ovo ne bi bila prava "londonska" lista da nema Džejmsa Bonda. U vreme kada je Pirs Brosnan bio Bond, ovaj film je imao neke od najboljih scena hajke u Londonu. Bond vozi, još uvek eksperimentali čamac po Temzi, a tokom vožnje kupi prelepu damu – ubicu i zatim se jurnjava odigrava preko skoro celog Londona.

Momcima će se dopasti akcija, ženama Pirs Brosnan i svima će biti lepo. Nakon gledanja ovih filmova, upoznaćete London iz svih uglova, što i nije loše za početak. A kada budete mogli, uverite se u njegovu lepotu i uživo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: