Alanja: letovanje uz drevnu istoriju

Duž južne obale Turske na Sredozemnom moru nalazi se lepo odmaralište Alanja. Nekada, tajna lokalnog stanovništva (prvi hotel je izgrađen 1958), danas je jedna od najpopularnjih plaža na celom Mediteranu.

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2012.

20:05

Default images

Kamene plaže su veoma vrele tokom letnjih meseci (jun, jul, avgust) ali ako zađete dublje u vode Sredozemnog mora, biće to savršen način da se rashladite dok dobijate bronzanu boju.

Preko 20 000 turista poseti Alanju svake godine. Ovo je veoma eklektično i multikulturalno mesto gde žive stanovnici iz čitave Evrope, a dolaze turisti iz celog sveta pa je idealno za upoznavanje drugih kultura.
Foto: TimoAndDog/Flickr
Alanja se nalazi na idealnom mestu, u blizini je Antalija, mnoge arheološke iskopine i ostaci drevnih gradova, u unutrašnjost Anadolije možete brzo da stignete, a za jedan dan vožnje ste u Kapadokiji, pa je ovo jedan od najboljih izbora za letovanje u Turskoj.

U Alanji ne smete propustiti izlet do litica na obali poluostrva iza kojih su plaže. Tamo možete da šetate i istražite drevne zidine koje su izgradile stare civilizacije da bi zaštititile važne trgovačke puteve i luke.
Foto: JurgenBOT/Flickr
Postoji takođe i više staza za džoging i planinarenje za one koji vole da budu aktivni i tokom odmora. Alanja ima klimu sličnu onoj u Oludenizu. Tokom letnjih meseci je prosečna temperaura oko 34 stepena.

U Alanji i na obližnjim plažama može da bude veoma vlažno tokom dana, a zbog položaja toplo je skoro čitave godine. Najbolje vreme za odmor u Alanji su period od kasnog aprila i maj i oktobar. Tokom zimskih meseci zna da bude hladnije, ali i dalje se mogu obilaziti drevni spomenici i to bez uobičajene gužve.
Ostaci stare vizantijske crkve, Foto: TimoAndDog/Flickr
Na opise plaže nije potrebno trošiti mnogo reči jer slike sve govore. U blizini se nalaze i mnoge vizantijske ruševine čiji obilazak organizuje većina hotela a izleti nisu skupi.

Kizil kula ili Crveni dvorac, sagrađen 1226. godine je najpopularnija turistička atrakcija za one koji posete Alanju. Sagrađen je u vreme vladavine turčina Seljuka i najočuvanija je stara građevina u Antaliji.

U narednim danima čitajte na putovanjima više o Antaliji, Sinopu i Bodrumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: