Oludeniz - uživanje na turskoj obali

Iako je Oludeniz svakako jedna od najpopularnijih plaža u Turskoj, njen jedinstven oblik odlično reguliše gužve. Zbog toga, čak i kada u jeku sezone dođete na plažu, nećete se osećati kao u košnici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2012.

20:02

Default images

Ovo poluostrvo se nalazi na jugoistočnom kraju Egejskog mora, a obala je izuzetnog oblika što u ovakvoj oblasti nije česta pojava. Plaža u provinciji Mugla je veoma razuđena, sa isturenim delom u bistrom moru mami mnogobrojne turiste svojim plažama sa čistim belim peskom.

Toplo plitko more, sjajni restorane i fin pesak su dovoljni za poptuno uživanje.
Oludeniz, Foto: Shardalow/Flickr
Turska vlada sprečava previše urbane gradnje oko plaža Oludeniza koje okružuje laguna, pa imate sjajan pogled na horizont bez uobičajenih hotelskih kompleksa koji se često nalaze na popularnim plažama.

Ovo je takođe sjajno mesto u Egejskom moru za snorking i ronjenje, a poznat je i po raznolikim oblicima morskog života ispod površine.

Moglo bi se reći da je to ironija jer grub prevod reči „oludeniz“ znači „mrtva plaža“. Mnogi turoperateri se nalaze na obali, a tu su i prodavnice sa kvalitetnom ronilačkom opremom.
Foto: Shardalow/Flickr
Najbolje je da odete na ronjenje rano ujutru kada još uvek nema velike gužve, a ribe su življe. Mnogo više ćete videti u ovo vreme, nego kasnije kada su veće gužve.

Leti temperature u Oludenizu nisu tako strašne kao na plažama ka jugu Mediterana. Prosečne temperature se kreću oko 33, 34 stepeni celzijusa i to tokom najtoplijih meseci jula i avgusta iako hladan vetrić može da donese osveženje iz planina ili sa mora.

Najbolja klima tamo je svakako u septembru, a može se reći da je tada čak i manja gužva, pa je dolazak u to doba godine potpuno drugačije iskustvo nego u avgustu. Ukoliko planirate put, obavezno gledajte da to bude septembar ukoliko imate mogućnost.
Oludeniz, Foto: ross_hawkes/Flickr
Oludeniz je takođe sjajna plaža sa paraglajding zbog prelepe panorame koju stvara podnožje planina u blizini plaža a vidljivo je sa velikih visina. Oludeniz ima zvaničnu „plavu zastavicu“ što znači da zadovoljava određene ekološke standarde.

Za lokalnu i uopšte tursku ekonomiju je ovo toliko važno da su veliki napori preduzeti da se osigura i održi status „plave zastavice“.
Fetije, Foto: Bekir Topuz/Flickr
Pošto se Fetije nalazi u blizini na jugu, kada je u Oludenizu prevelika gužva, možete da se ukrcate u lokalni autobus i odete tamo na plažu. To je takođe predivna oblast i puna je turista u jeku turističke sezone na turskoj rivijeri.

U narednim danima čitajte na putovanjima više o Alanji, Antaliji, Sinopu i Bodrumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: