Najlepši dragulji Toskane

Prva velika vrata pri ulasku u Toskanu otvoriće vam njeno veličanstvo, grad-muzej, Firenca.

Izvor: Danas.rs

Nedelja, 15.04.2012.

18:15

Default images

Pre nego što zakoračite u najveći muzej na otvorenom, preći ćete preko jednog od mostova na reci Arno koji se razlikuje od svih drugih - Ponte Vechio. Prozori koje ćete primetiti na njemu navode vas da se zapitate da li se zaista nečiji životi odvijaju baš tu na mostu, iza zelenih roletni? Po prelasku mosta imaćete čast da se izgubite u bezbroj uskih ulica.

I kada budete pomislili da ste sve najlepše od Firence upravo videli, podignite glavu visoko i pogledajte u vis. Pred vama je Duomo katedrala. Ona gospodari Firencom. Nju nikada celu iz blizine nećete uspeti da uslikate, ali ukoliko se na nju popnete, Firenca će vam biti na dlanu, ušuškana ispod crvenih krovova. Bilo da se odlučite da vreme provedete ispijajući capućino na veličanstvenim trgovima Firence, konzumiranju najboljeg sladoleda u Italiji, obilazeći muzeje ili palate poznatih Florentinskih porodica, biće vam jasno zašto Firencu zovu prestonicom Toskane.
Piza (foto: manelzaera / Flickr)
Boravak u Toskani treba iskoristiti i za obilazak krivog tornja u Pizi. Saznajte zašto ne stoji pravo, kako se održava i koliko se godišnje iskrivi, a ukoliko ste hrabri imate mogućnost i da se popnete na njega. Osim krivog tornja, i sam gradić Piza je jako simpatičan i zaista vredi provesti dan u njemu.

U toku istraživanja Toskane, Sijenu nikako nemojte zaobići. Jer, kada izađete iz kola, izaći ćete i iz vremena u kojem ste. Pred vama će ponosno stajati crveni grad u kome se vreme zaustavilo još u dalekoj prošlosti.
Sijena (foto: nnnatash / flickr)
Kućice od crvenih cigli nadvijaju se jedna iznad druge kao da se takmiče među sobom koja će biti dominantnija, sa bezbroj sitnih prozora koji poput očiju gledaju ka svojim posetiocima koji pristižu u grad. A na samom vrhu, nad gradom bdi i čuva ga - katedrala. Lutajte uličicama crvenog grada i kada stignete do cilja, tj. trga Piaze del Campo bićete zasigurno nagrađeni prizorom koji vidite.

Prave prirodne lepote Toskane naći ćete severno i južno od Sijene. Dok budete krstarili putevima koji vode kroz fluoroscentno zelenilo Toskane, ne dozvolite da vam promaknu čempresi kraj puta, bale na poljima, zamkovi i vile na zelenim uzvišenjima, jer nalazite se u Toskani - mestu na kome nastaju najlepše razglednice i fotografije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: