Lisabon: grad koji ima skoro sve

Uvek je teško odlučiti se koji grad posetiti za vreme odmora, naročito ako putujete sa voljenom osobom i volite različite stvari. Zato je tu Lisabon.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2012.

16:09

Default images

U blizini Lisabona se nalaze mesta Eštorila i Kaškaiša. Ova pozicija je odlična ako želite da iskombinujete sunčanje i kupanje sa kulturnim dešavanjima i razgledanjem znamenitosti. Međutim mnogo je razloga zašto je Lisabon uvek odlična destinacija.

Za razliku od ostalih evropskuh gradova tamo je kurs evra prilično povoljan, klima je divna i nudi pogled na plavo nebo tokom većeg dela godine. To je mesto koje vas mami da ga istražujete, bilo peške bilo efikasnim, povoljnim javnim prevozom: gradski prevoz uključuje sve od podzemnih vozova do starih tramvaja i čuvenih gradskih “žičara”, kao i tramvaja koji imaju funkciju da vas samo spuste ili popnu uz ulicu.

Atmosfera u celom gradu je pozitivna, ulice su široke, a tu si i stari kvartovi u kojima ćete svakako uživati. Lisabon se prostire preko sedam brda, ali se većina dešavanja događa u okrugu Baisha , u regiji Tejo – glavnoj oblasti za šoping i biznisi
Praca do Comercio, Foto: Bernt Rostad/Flickr
Baiksa je rezultat plana reizgradnje javnih zgrada koju je, nakon razornog zemljotresa, sproveo Markes De Pombal. Čuvena katastrofa pogodila je grad 1. novembra 1755. i ubila čak 40.000 ljudi, od 270.000 žitelja koliko ih je Lisabon tada imao.

Baiksa je idealna polazna tačka za obilazak grada. Možete početi od južnog kraja gde se nalazi Praca do Comercio, čuvena kapija prekrivena elegantnim arkadama čiji se sjaj preliva u reci.

Odatle prošetajte širokim bulevarima i birajte gde ćete jesti; nećete se pokajati u koji god restoran da uđete.
Sao Jorge, Foto: Bernt Rostad/Flickr
Nakon ručka istražite prošlost Lisabona. Tramvajem broj 28 idite do zamka Sao Jorge koji je sa svojim zidovima, stazicama i divnim okruženjem, sigurno jedna od najvažnijih lisabonskih znamenitosti.

Nakon toga prošetajte se Alfama, ulicama koje se nalaze iza zamka, pogledajte katedralu Se i obiđite neki od primamljivih restorana za večeru.

Mnogi od njih nalaze se uz jezero i imaju žive nastupe – fado- tužnu i poetičnu muziku po kojoj je Lisabon nadaleko poznat, a uglavnom podrazumeva pevačicu i gitaristu.
Bairro Alto, Foto: IK's World Trip/Flickr
Međutim ako želite da iskusite legendarni noćni život Lisabona morate otići do distrikta Bairro Alto, koji se budi kada padne noć gde se nalaze mnogobrojni barovi i restorani, od onih jefftinijih do potpuno ekstravagantnih.

Nakon provoda u nekom od klubova možete se pridružiti veseloj gomili ljudi na ulicama koji se na putu od jednog do drugog kluba druže i piju pod vedrim nebom.
Eštoril, Foto: ReservasdeCoches/Flickr
Naravno, kao i svi veliki gradovi tako i Lisabon nudi jednodnevne izlete u obližnja mesta do kojih lako možete stići vozom. A ako ste ljubitelj plaže ili kupanja skoknite do Eštorila ili Kaškaiša, koji iako su veoma blizu a prilično su različiti.
Kaškaiš, Foto: lele3100/Flickr
Eštoril ima dugačke plaže, hotele u rivijrera stilu, dok je Kaškaiš mesto sa puno peskovitih uvala, malih prodavnica, restorana i barova.

Ovo je samo delić onoga što Lisabon nudi, čini se da je ovaj grad idealna destinacija za svačiji odmor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: