Tura kroz Cirih (za "male pare")

Gde žive bogataši? U Cirihu, očigledno. Poznat je po svojoj supertajnoj švajcarskoj banci i najboljem kvalitetu života, sa prelepom prirodom, uglačanom kulturom i utopijskim sistemom gradskog prevoza, a sve to je dobro naplaćeno. Nemojte previše da otvarate novčanik jer ćete i na rasprodaji ostati praznih džepova.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2012.

18:03

Default images

Ako putujete vozom, izađite na glavnoj stanici Hauptbahnhof i nastavite ulicom Bahnhofstrasse pune statua i butika. Dok šetate sa jedne strane su Gucci, Prada i Chanel, a na putu su Ferrari, Lamborghini i Bentley. Nećete odoleti razgledanju izloga. Kada shvatite koliki imate novca, tu je H & M da ublažite modne frustracije i sveža voda sa fontana da se umijete i utolite žeđ.

Muzeji

Landesmuseum, Foto: greckor/Flickr
Sjajan način da budete intelektualac jer su muzeji pristupačni (oko 7 evra). Rietberg ima sjajne kolekcije iz mnogih zemalja, dok Landesmuseum sadrži sve što je švajcarsko.

Za najfinije eksponate posetite Kunstmuseum, a nakon napornog dana i obogaćivanja intelekta idite pravo u Ciriški muzej igračaka i oslobodite dete u sebi.

Jezero

Ciriško jezero, Foto: motli/Flickr
Posle možete nastaviti pravo do Ciriškog jezera. Najduža tura traje oko 4 sata do najdalje jugoistočne tačke grada i košta oko 23 evra. Da ne biste ovoliko platitli turističku turu, potražite jeftini čamac za oko 7 evra.

Na drugom kraju Bahnhofstrasse je pristanište gde možete rezervisati vožnje.

Noćni život

Bogataši vole da se zabavljaju a da ne pitaju koliko to košta. Zbog toga je noćni život u Cirihu vrlo skup. Ako ne možete sebi ovo da priuštite, Zapadni Cirih, bivša industrijska zona, je mnogo opuštenija varijanta sa dobrom scenom gde možete dobro da se zabavite i pijete do ranog jutra.

Ostaćete bez dinara ako želite da vam čaša bude puna, pa pripremite pljosku sa omiljenim pićem koju ćete nositi sa sobom.

Indokina ima azijski sajam, Supermarket je novo mesto koje može d aparira najmodernijem noćnom životu u Njujorku i Klub Q-the Queen je mesto koje nudi odličnu muziku.

Parkovi

Kineske bašte, Foto: jdiggans/Flickr
U ciriškim parkovima možete uživati u divnoj prirodi. Pripremite grickalice na vreme, da biste izbegli previsoke cene u parku. Cirihorn koji se proteže sa niže strane ciriškog jezera je najpoznatije po Kineskim baštama.

Luckasti švajcarski umetnik Bruno Weber će vas oduševiti u svom Skulpturenparku, gde možete da se penjete po njegovim ogromnim remek-delima. Ukoliko želite da ostanete u centru (gde svi obavljaju poslovne razgovore na pauzama za ručak) posetite Botaničke bašte.

Stari grad

Grossmünster, Foto: Qtea/Flickr
Tumarajte po Starom gradu po kaldrmisanim ulicama i šetajte polako, nemojte ništa da planirate. Možete otići do crkve Grossmünster sa dve kule, najpoznatije građevine u Cirihu.

Mase turista, visoke cene i mnogo crkava – takvi su obično stari delovi evropskih gradova, pa ih bekpakeri baš i ne vole. Srećom, Cirih ima i nešto moderno – prodavnice, restorane, barove i klubove.

Izleti, hrana. piće

Rivella, Foto: Like_the_Grand_Canyon/Flickr
Možete otići na plivanje i nemojte da mislite da nije dovoljno lepo plivati u reci ili jezeru, ovo je sjajan način da se osvežite tokom zagušljivih letnjih meseci. Na Letten-u, severno od reke Limmat dozvoljeno je pušenje, alkohol, roštiljanje i odbojka između dva kupanja.

Autobus 32 ide do Holzehurd-a na periferiji Ciriha gde dolaze lokalni izletnici na jezeru Katzen, auvek možete otići do Ciriškog jezera u kome je voda veoma čista.

Ovde je čak i MekDonalds skuplji, pa možete otići u neki od dva velika supermarketa Coop i Migros i kupiti sendviče, supe, salate i grickalice iz odeljka za-poneti. Obavezno pazarite i čuvenu Rivellu (daje vam krila).

Možete skoro sve kupiti u supermarketima da biste uštedeli ali nemojte propustiti Švajcarski fondu. Uzmite malo ušteđevine i potrošite u Café du Midi gde su stručnjaci za topljenje sira.

Zoo vrt u Zoo vrtu

Zoo vrt u Cirihu, Foto: lejoe/Flickr
Ciriški zoo vrt je tropska oaza koja ima i divlje rastinje, a sa nekih 15 dolara možete provesti ceo dan tamo i nećete zažaliti. Sa ovim imate pristup i kišnoj šumi Masoala koja je ustvari ogroman projekat za očuvanje i pomoć pravoj kišnoj šumi Masoala u Nacionalnom parku na Madagaskaru.

Možete maziti lemura, zebru, igrati se sa majmunima, ili jednostavno uživati u okruženju divljine. Kada je hladno (ispod 10 stepeni), tu je i parada pingvina.

Gradski prevoz

Bahnhofstrasse, Foto: Daquella manera/Flickr
Švajcarski prevoz je najbolji na svetu što ćete i sami shvatiti.

Ciriška mreža gradskog prevoza je tako laka za snalaženje da je zabavno jer možete napraviti sami turu po čitavom gradu, vozeći se od jedne do druge tačke. Cirih je razvijen i moderan grad koji ima mnogo toga da ponudi uprkos tome što je finansijsko gnezdo.

Ali verujte da je ovde sve jako skupo, pa novac sačuvajte za sobu i prevoz, za ostalo se snađite otprilike kao što je opisano i tekstu. Ostatak priuštite sebi kada se jednom vratite u grad bogati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: