Mitenvald – grad violina i skijanja

Mitenvald (Mittenwald) je trgovački grad smešten na granici Nemačke sa Austrijom, pa se od skijališta Seefeld nalazi na svega 15 minuta vožnje, dok se jedan od najpoznatijih bavarskih planinskih gradova Garmisch-Partenkirchen nalazi nešto dalje ka severu.

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2012.

15:03

Default images

Mitenvald ima reputaciju grada violina. Naime, tu se nalazi muzej izrade tih instrumenata i spomenik Matiasu Klocu, osnivaču te industrije.

Uprkos tome što je nekada bio trgovački centar, danas živi najviše od turizma, zahvaljujući neverovatnoj prirodi i planinskim vencima Veterštajn (Wetterstein) i Karvendel (Karwendel). Leti je popularna destinacija za one koji vole planinarenje i šetnje pored jezera, a zimi za skijaše.

Krancberg (Kranzberg) je najpoznatije skijalište, dok oštri vrhovi Karvendela nude izazove ljubiteljima adrenalina, zajedno sa neobeleženim terenima Dammkar.

Mitenvald je odlično povezan sa drugim delovima Nemačke. Nalazi se glavnoj železničkoj trasi od Minhena do Inzbruka, a i blizu je autoputa koji povezuje ta dva grada.
Mitenvald, Foto: LocalTravelPhotos/Flickr
Smeštaj uglavnom možete naći u centru grada, na oko 15 minuta vožnje do staza. Takođe, postoje i redovne autobuske linije. Do Mitenvalda ćete najlakše doći sa aerodroma u Insbruku do kog vam treba oko jedan sat vožnje.

Krancberg je glavno skijaško područje Mittenwald-a. Najpopularniji pristup je preko oblasti Lutenze (Luttensee) do koje se dolazi za deset minuta vožnje autobusom sa glavne stanice u Mitenvaldu.

Alternativni ulaz je baza Krancberg žičare do koje ide druga autobuska linija.
Karvendel, Foto: ingo.ronner/Flickr
Oblast Lutenze takođe je i mesto sastajanja polaznika ski škola, pa na žičari obično vlada velika gužva. Kratke staze kod ski lifta su odlične za zagrevanje, ali oni koji žele da odmah pređu na zahtevnije terene mogu odmah produžiti na veću nadmorsku visinu.

Do vrha staza vodi duga žičara Korbinian sa koje imate odličan pogled na grad i Karwendel greben na drugoj strani doline.

Najopasnije staze nalaze se u oblasti Wildensee i do njih možete doći Vildenzelif-om i žičarom Gipfel.

Kako do Mitenvalda?



Inzbruk

Aerodrom u Insbruku je najbliži Mitenvaldu. Budući da je Inzbruk i sam poznat kao izuzetno popularna ski destinacija, on nudi čarter letove za skijanje u zemljama severa Evrope. Putovanje od aerodroma ide preko Seefeld i u Mitenvaldu ste za maksimalno 40 minuta.

Minhen

Većina posetilaca koja je unapred rezervisala letove, uglavnom ide preko Aerodroma u Minhenu, budući da je najveći u tom delu Evrope. Nalazi se na 30 minuta od grada, pa vozači imaju mogućnost da voze autoputem preko Kufštajna i Inzbruka, ili idu ka gradu i sporednim putevima do Garmisch-a. Imajte u vidu da su u jeku sezone svi autoputevi prebukirani.

Salcburg

Aerodrom u Salcburgu nudi kako čarter letove, tako i jeftinije karte za unapred zakazano putovanje. Vozači koij nisu upoznati s ovim područjem, trebalo bi da odaberu autoput preko Kufstein-a.

Železnica

Železnička stanica u Mitenvaldu nalazi se na ivici grada i jedna je od glavnih spona između Minhena i Inzbruka. Voz ide na svakih pola sata od aerodroma u Minhenu, a putovanje traje u proseku dva i po sata. Vozovi sa glavne stanice u Insbruku polaze na svaka dva sata i direktno putovanje traje oko jednog sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: