Cermat - švajcarsko skijaško seoce

Cermat je nekada bio jednostavno seoce koje se u 19. veku razvilo u planinski centar, a zatim postalo i zimsko odmaralište. Nalazi se u švajcarskom kantonu (Vale) Valais koji pripada nemačkom govornom području (kanton je podeljen na francusko i nemačko govorno područje).

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2012.

13:53

Default images

Poslednjih godina se toliko proširilo da je danas gotovo nalik gradu, a ne selu. Iako nema automobilskog saobraćaja, električna vozila se koriste ili u službi hotela ili javnog taksija. Lokalno stanovništvo može stići kolima do Cermata, ali turisti moraju da parkiraju u Täsch –u i do odmarališta dolaze vozom.

Kao i sva odmarališta tako i Cermat privlači najrazličitije turiste, ali je primetno da klijentelu uglavnom čine bogatiji, stariji ljudi, što je malo čudno jer se radi o sportskom centru.
Foto: dsearls/Flickr
Ono što se smatra prednostima Cermata su svakako predivne, visoke i široke padine u četiri različite oblasti. Očaravajući pogled na planine, šarmantno, staro seoce, najbolja planinska odmarališta, izuzetni restorani, bogat noćni život, dobra veza sa Servinijom (Italija)...

U mane možemo svrstati dugo pešačenje do ski liftova kao i gužve u autobusima i taksijima. Zatim staze nisu pogodne za početnike, visoke cene za gotovo sve, kao i dosadni električni taksiji.
Materhorn, Foto: Nisk J Webb/Flickr
Odmaralište je mešavina starih brvnara i ambara, hotela iz 19. veka i modernih zgrada. Najstariji i najšarmantniji deo sela ima uske uličice i stare, drvene ambare.

Ali moderni Cermat sa obe strane reke ima savremene, nove zgrade koje se ubrzano grade.

Seoce je dovoljno malo da ga možete prepešačiti iako će vam to malo teže ići ako ste u skijaškim čizmama i nosite sa sobom skije.



Najveći simbol Cermata je svakako planinski vrh Materhorn; on nije vidljiv iz svih delova sela – ali ako želite da uživate u tom prizoru, odsednite na istočnoj ili južnoj strani mesta. Iako se ovo odmaralište nije moglo pohvaliti naročito kvalitetnimm ski školama, to se poslednjih godina promenilo.

Škole za ski bordere vode mladi talentovani treneri, neki od njih su Britanci, a oni koji nisu odlično se služe engleskim jezikom.

Još jedna pozitivna stvar je što su grupe u školi prilično male tako da možete biti sigurni da će vam se trener posvetiti koliko je potrebno. Zermat je prilagođen i za porodične odmore i ima puno objekata koja su samo za decu.

U turističkom centru možete tražiti i bebisiterku i tako ponekad uživati nasamo sa svojim partnerom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: