Lillehammer: skijanje kroz istoriju

Norveško skijalište Hafjell Lillehammer je jedno od glavnih odredišta ljubitelja zimskih ekstremnih sportova. Osim što je najstarije odmaralište u Norveškoj, Lillehammer je 1994. bio domaćin zimskih Olimpijskih igara.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2012.

12:00

Default images

Hafjell Lillehammer zajedno imaju pristup do čak 33 kilometara skijaških staza i 12 ski liftova. Kao i svuda gde vlada skandinavska klima, snega ima na pretek, ali je za svaki slučaj postavljeno šest snežnih topova.

Ukupno 12 ski liftova mogu da prevezu 13.500 skijaša svakog sata. Do obližnja dva aerodroma potrebno je svega dva sata vožnje, pa su produženi vikendi i kraći odmori uvek dostupni. Skijanje Ako negde u Evropi ima uslova za skijanje, onda je to Lillehammer.

Pre svega, vredi pomenuti staze u Nordseter-u koje se protežu na 12 kilometara i postoje tri ski lifra. Na drugom mestu je Kvitfjel, otvoren '94. godine zbog Olimpijskih igara gde postoji više od 20 kilometara staza sa sedam žičara.



U odmaralištu možete pazariti Troll Pass koji pokriva pet centara u oblasti i omogućava skijanje na 80 kilometara terena. Još jedna opcija koja najbolje odgovara iskusnim rekreativnim skijašima je Hafjell koji je takođe obuhvaćen Troll Pass-om.

Nalazi se na 15 kilometara od Lillehammer-a i bio je centar slaloma i veleslaloma na Olimpijadi. Takođe je čuven i po stazama za skijaško trčanje.

Noćno skijanje dostupno je utorkom, sredom i četvrtkom do 20 časova.
Foto: ashfay/Flickr
Od Olimpijade, Hafhjell postao je razvijeno odmaralište sa novim i bržim ski liftovima i mnogo snežnih topova. Većina staza prilagođena je srednje iskusnim skijašima, ali tri staze uz četiri kilometra dugu padinu Kringelåsløypa su pogodne i za profesionalce.

Do staza se lako stiže od baze i Gaiastova-e. Oba mesta imaju parking, prodaju ski pass-a i radnje za iznajmljivanje ski opreme. Oni koji smatraju da su ove lokacije suviše zahtevne postoje i lakše staze poput Råbølhenget i Marsteinschuss.

Oni koji se bave skijaškim trčanjem mogu koristiti žičare besplatno. Snoubord Posetioci Lillehammer-a mogu voziti snoubord na više od deset različitih područja, od kojih su neka namenjena isključivo njima.

Hafjell, najveći skijaški centar u regionu, odredio je snoubord područje sa ogromnom skakaonicom, 100 metara dugom „half pipe“, „Quater pipe“ i slajdom.

Oprema se može iznajmiti u Hafjell Ski Rental radnji, a „half pipe“ je dostupan od 16.30 sati tokom svih „mračnih meseci“ do februara. Kvitfjell koji je nešto dalji od Lillehammer-a (50 kilometara) ima najteže terene u okruženju. Takođe, vole ga borderi zbog tri velike skakaonice, tri „Quarterpipes“, „halfpipe“ i „boardercross“.

Provod

Mali grad koji ima oko 25.000 stanovnika, kakav je Lillehammer, obično nema tako uzbudljiv noćni život.

Ipak, tu se može naći veliki broj barova, restorana, noćnih klubova i prodavnica. Takođe, posetioci mogu otići u bioskop, na bazen, klizalište kao i mnoge druge sportove u zatvorenom prostoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: