Kicbil – snežni dragulj Austrije

Mnogi će na pomen Kicbila (Kitzbühel) odman pomisliti na legendarni spust koji oduzima dah i koji je glavni razlog velike popularnosti tog mesta. Ipak, taj austrijski ski centar ima mnogo toga da ponudi i pre i posle te nedelje kada je domaćin najboljim skijašima današnjice.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 01.01.2012.

16:05

Default images

Kicbil se nalazi u Tirolu u Alpima i ima populaciju od jedva 10.000 ljudi, ali tokom jedne nedelje u januaru taj broj se udetostruči. Razlog je legendarni spust, najprestižnija trka u Svetskom kupu skijaša, na kojoj svi hoće da pobede.

Ta trka može da se uporedi sa Vimbldonom u tenisu, Velikom nagradom Monaka u Formuli 1 ili turnejom „Četiri skakaonice“ u ski skokovima. Ove sezone takmičenje je na programu od 20. do 22. januara.
Prve međunarodne trke u Kicbilu održane su daleke 1931. godine, svoj debi u Svetskom kupu staza Štrajf je imala 1967. godine.

Organizator trka je Ski klub Kicbila, koji tu ulogu ima od prvog dana i prvih internacionalnih takmičenja, a zanimljivo je da su sportisti, članovi tog kluba, osvojili više od 50 medalja na Zimskim Olimpijskim igrama do sada; među njima se sigurno izdvaja Toni Zajler.
Foto: Rebull
Start Štrajfa, staze na kojoj se vozi spust, nalazi se na nadmorskoj visini od 1.665 metara u Hanenkamu i posle spektakularnih 3.312 metara, dolazi cilj na visini od 802 metra, skoro u centru grada. Najstrmiji deo staze nosi naziv Mausefale, koji ima pad od 85 odsto i u njemu skijaši dostižu brzinu od 140 km/h pri letu od 80 metara.

Zanimljivo je da svi koji kupe kartu za spust i plate još sedam evra za žičaru mogu da se popnu do starta, a potom pored staze odskijaju do cilja. Malo ljudi koji prvi put idu tamo zna za taj podatak, ali Austrijanci to redovno koriste, pa se i više puta penju i tokom treninga, jer malo ko će dobiti pravu priliku da skija Štrajfom.
Foto: Redbull
I dok se spust vozi duž Štrajfa, staza za superveleslalom nosi ime Štrajfalm, a pista za slalom zove se Ganselernhang. Uz spust u Kicbilu, skijaši veliku pažnju posvećuju i slalomu, i zbog te discipline, ali i zbog kombinacije, u kojoj do pobede dolazi takmičar koji ima najbolje kombinovano vreme subotnjeg spusta i nedeljnog slaloma.

Ranije je upravo najbolji u kombinaciji dobijao i titulu pobednika celog takmičenja u Kicbilu, ali sada nju dobija onaj ko trijumfuje na prestižnom spustu. Ništa manju važnost nema ni superveleslalom, koji služi kao uvod u veoma uzbudljiv vikend.
Tokom vikenda kada su trke u Kicbilu smeštaj je vrlo teško naći u centru, pošto je on rezervisan za skijaške timove, ali je sreća što je to mesto okruženo nizom malih, koji nude kvalitetan smeštaj. Tako u Aurahu, koji se nalazi na samo pet kilometara od centra Kicbila tokom te nedelje možete da nađete smeštaj za oko 40 evra po osobi.

Te cene su još i niže ako odlučite da odete nekoliko nedelja ranije ili posle legendarnih trka. U svakom slučaju, kad god da otputujete, lokacija Kicbila garantuje da ćete uživati u snegu jer tamo tokom zime jer ga tamo ima skoro čitave zime.

Do Kicbila možete da odete kolima preko Slovenije, ali je taj put je izuzetno težak zbog vremenskih uslova u zimskim mesecima pa je možda lakše da se opredelite da putujete avionom.

Kicbil se nalazi ne oko 80 kilometara od Salcburga pa je možda najbolje rešenje da odete do tog grada, a potom autobusom dalje. U svakom slučaju, do Salcburga se lako i brzo stiže, pa izlet u grad Mocarta može da vam bude jedan od načina da provedete neki slobodan dan kada vam se ne skija.
Kicbil je jedno zaista lepo mesto, sa uređenim šetalištem duž kojeg možete da nađete brojne radnje, među kojima je i ekskluzivna prodavnica Luja Vitona. Mnogi veći gradovi to nemaju, a o značaju Kicbila govori i taj podatak.

Ako tražite mesto za ručak, u Kicbilu možete da nađete veliki broj restorana sa domaćom kuhinjom u kojima možete da uživate u pravim austrijskim kobasicama ili alpskim slaninana, dok morate obavezno da obiđete i neku od kafana, po kojima je to mesto veoma poznato.
Poznata je rečenica legendarnog američkog skijaša Bodija Milera koji kada završi takmičenje u spustu odmah ode u neku od kafana u blizini Štrajfa i iz nje ne izlazi do ranih jutarnjih časova. I, naravno, od toga kako se provede zavisi da li će dan kasnije voziti slalom. Ako ga nema na startu to znači da se odlično proveo, a u suprotnom da nije zadovoljan provodom i da želi sve da ponovi.

Ako idete u Kicbil, a novac vam nije problem, trebalo bi da odete do Goinga, mesta koje je udaljeno nekih desetak kilometara. Tamo se nalazi hotel Štanglvirt, koji svojim posetiocima nudi uživanje u Tirolu i to na poseban način. Tako u najnižem nivou postoji restoran koji se nalazi odmah pored štale za krave pa ako imate želju možete da i da hranite neko telence na flašicu.
U hotelu se nalazi ergela lipicanera pa, ako imate sreću, možete da ih vidite kako trče po snegu, dok je posebna poslastica za sve goste kupanje u spoljnom bazenu. Naravno, u bazenu je izuzetno topla voda, dok se oko vas nalaze Alpi što stvara potpuno neverovatan osećaj za sve koji su to iskusili.

Ako vam skijaške staze u Kicbilu brzo dosade, još jedan predlog je da se uputite u Sent Johan, koji se nalazi na oko 20 kilometara na putu do Salcburga. Tamo smeštaj nije jednako dobar kao u Kicbilu, ali su staze zaista izazovne, ali ne idu toliko u visinu, kao što je slučaj u jednom od najpoznatijih ski centara ne samo Austriji, već i celoj Evropi.

Sigurno je da je Kicbil najpopularniji zimi, ali veliki broj turista ga posećuje i leti, jer kada se otopi sneg, na legendarnom Štrajfu se pojavljuju biciklističke staze, koje mnogima predstavljaju veliki izazov.

Takođe, Kicbil je domaćin i teniskog turnira iz serije 250 početkom avgusta, pa ljubitelji sporta u tim predelima koriste tu priliku da vide neke od najboljih tenisera, iako među njima nisu ni Novak Đoković, ni Rodžer Federer ni Rafael Nadal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: