Kortina d'Ampeco: skijanje i moda

Kortina nudi mnoštvo zimskih sportova u italijanskom stilu, dobru hranu, sunčanje i odlične staze za skijanje. Nalazi se u Ampeco dolini na 1225 m visine, ušuškana među ogromnim stenovitim planinama.

Izvor: B92

Subota, 17.12.2011.

16:28

Default images

Iako je mesto vrlo popularna letnja destinacija, zimi se brda pretvaraju u predele pogodne za planinarenje, a iznad njih se prostiru prekrasne staze. Ti predeli su u Prvom svetskom ratu korišćeni kao područja gde su se trupe borile u prvim borbenim redovima.

Iako je i dalje pogranična regija (kulturna, pre svega), Kortina je italijanska enklava sa severnim delom nemačkog govornog područja i prostire se sve do graniče sa Austrijom. Na zapadu, u regiji Sud-Tirol govore se tri glavna jezika: nemački, italijanski i laden (drevni jezik).

Nedaleko na istoku mesto se graniči sa Slovenijom, a nekoliko sati vožnje automobilom ka jugu, nalazi se Venecija.

Kortina; centar za skijaše ali i one koji to nisu

A tu je i staza za bob, Foto: gizmin0
Kortina još uvek koristi slavu koju je stekla 1956. godine prošlog veka kada je bila domaćin Zimskih olimpijskih igara, tako da je skijaši često biraju za mesto na kom će provesti zimski odmor. Kortina ima prelepe predele i planinske restorane u kojima će uživati i turisti koji nisu ljubitelji skijanja.

Kortina nudi mnogo toga: kada Italijani dođu ovde na odmor oni pored skijanja žele i da se opuste, zabave, sunčaju..

.Za pasonirane skijaše, koji uglavnom dolaze iz zapadne Evrope, na stazama ima mnogo mesta, naročito ujutru, za vreme ručka i kasno popodne. Kada se nađate u pešačkom centru, znaćete da ste u Italiji.

Tu na turistima ima više krzna nego na lokalnim životinjama, dok su kafići i noćni barovi uvek prepuni. Gde god da krenete i šta god da tražite sve je izuzetno visokog kvaliteta: od ugostiteljske usluge, preko hrane i ponude u prodavnicama i buticima.

Kortina D Ampeco - skijanje

Kortina se sastoji od 4 dela za skijaše, od kojih svaka nudi jedinstveno iskustvo. Ovde su zaista velike visine. Maksimalni vertikalni pad piste je 1.715 metara, što je zaista impresivno. Od 101 padine koje se ovde nalaze, skoro 2/3 su posredne, 1/3 je za početnike i samo nekoliko za prave profesionalce.

Ukupno 120 km staza, 51 ski lifta i 6 žičara raspolažu sa dovoljno kapaciteta da prevezu preko 55.000 ljudi na sat vremena.

Kako se orijentisati u Kortini?

Foto: Giorgio Montersino/Flickr
Postoje 4 glavne oblasti: Falorija-Kristalo-Mietres; Tofana-Socrepes; Laguzoi i Cinque Torri.

One su povezane ili ski liftovima ili možete koristiti ski-bas usluge.

Faloria-Cristallo-Mietres

Polazeći sa periferije grada, do Falorije možete stići sa 2 žičare koje se protežu iznad šumovitih padina i stenovitih odrona na istoku grada.

Ovde možete skijati daleko od gužve koja se nalazi u Kortini i uživati u miru i tišini. Na severu se padine spuštaju u Rio Gir gde su podeljenje putem Kristalo, a dramatične žičare vas voze između uskih, strmih predela na 3000 m visine, sve do odmarališta Staunies.

I do Kristala i Falorie možete doći autobusom ili kolima i to od tačke gde se sreće Passo Tre Croci put.

Tofana-Socrepes

Na zapadu grada, visoki Tofana region dostiže skoro 3000 metara i povezuje donji Rumerlo i Socrepes oblasti, ali samo crnom stazom.

Ulazi se sa periferije grada Col Druscie žičarom. Do Socrepes oblasti je najbolje doći iz garaže Lacedel.

Cinque Torri and Lagazuoi

Put se nastavlja ka dva udaljena okolna područja: Cinque Torri i Lagazuo; oba područja su mala, ali su u jednom pravcu povezana zelenom stazom.

Od Falzarego prolaza fantastična žičara se penje preko Lagazuoi-a i prelazi sa druge strane planina.

Kortina D Ampeco selo

Foto: Navib75/Flickr
Boravak u Kortini d’Ampeco može biti jedno od najuzbudljivijih iskustava koje ćete doživeti. Mesto je puno stilizovanih, trendi kafe šopova, restorana, hotela i butika...i naravno mnogo Italijana "okićenih" krznom.

Ovde možete posetiti otvorene prodavnice i vrlo lako pronaći krpice poznatih brendova poput Gučija. U Kortinu većina posetilaca ni ne dolazi zbog skijanja već zbog ostalih dešavanja poput uživanja u vinotekama i diskotekama.

Ovde se okupljaju ne samo skijasi vec dzet set. Ako dolazite automobilom raspored grada će vam u početku biti malo konfuzan zbog prepletanja brda i putića.

Grad se nalazi na prilično strmim padinama i nemojte računati na mnogo pešačenja već ćete za sve verovatno koristiti raspoložive ski-liftove, a za dalja područja, autobuse.

Ključno pitanje prilikom izbora smeštaja je kakav je pristup centru grada. Da li da odsednete u centru i uživate u šetnji i povremenom, improvizovanom noćnom životu, a da od toga ne morate praviti ekspediciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: