Val Gardena: Najbolje od J. Tirola

Italijanska Val Gardena sigurno predstavlja najbolje skijalište Južnog Tirola. Staze u tom ski centru protežu se na neverovatnih 176 kilometara, po čemu su najduže u celom kompleksu Dolomita.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Utorak, 13.12.2011.

11:12

Default images

Val Gardena je jedno od onih skijališta koje vredi posetiti ako ste pravi ljubitelj skijanja. Odlično je povezano i sa skijalištima koja se nalaze u blizini, među kojima je i Alta Badija, pa cela dužina staza premašuje 500 kilometara, što je brojka koju ne možete da zanemarite.

Val Gardenu inače čine tri mesta – Kastelroto, Alpe di Siuzi i Fiè allo Sciliar, a cela ta oblast ima i svoj poseban jezik, ladinski.

Zato nemojte da se začudite kada na putu naiđete na tri putokaza, na italijanskom, nemačkom i ladinskom, jer, ipak, nalazite se u Južnom Tirolu.

Sport u Val Gardeni

Foto: oferiko/Flickr
To skijalište broji veliki broj staza, od onih za početnike, do onih za iskusne skijaše, pa do onih za profesionalce, kao što je Saslong. Ta staza smatra se jednom od najzahtevnijim u Svetskom kupu, i ubraja se u jedan od klasika u tom elitnom takmičenju.

U te klasike ubrajaju se, naravno, austrijski Kicbil i Vengen u Švajcarskoj, ali i pista Kandahar u Garmiš-Partenkirhenu i Kriterijum u francuskom Val d’Izeru.

Val Gardena će, inače, baš ove nedelje ugostiti najbolje skijaše današnjice, pa će 16. i 17. decembra tamo biti vožene brzinske discipline, spust i superveleslalom.

Val Gardena je 1970. godine bila domaćin Svetskog prvenstva u alpskom skijanju, a osim po tom sportu poznata je i po umetničkom klizanju. Trenutno najpoznatija sportistkinja iz tog grada je upravo klizačica Karolina Kostner, inače trostruka evropska šampionka.

Zato ne čudi što je Val Gardena opremljena i brojnim klizalištima, na kojima možete da se okušate u slobodno vreme.
Alpe di Siusi, Foto:Netpalanstir/Flickr
Staze u Val Gardeni su neverovatno dobro uređene jer veliki broj ljudi radi na njihovom održavanju, a one se svake noći pripremaju pa sledećeg jutra spremno čekaju brojne turiste. Zbog velikog broja staza, u Val Gardeni ima i mnogo žičara, pa nema dugog čekanja za mesto u jednoj od njih.

Sneg u tom delu Italije nije problem, pošto ga ima tokom svih zimskih meseci, ali je on, što se tiče tog ski centra namenjen isključivo skijašima. Snouborderi će teško uspeti da se okušaju u Val Gardeni, ali je u planu razvijanje i te discipline u tom kraju.

Kako do Val Gardene?

Zamak u Val Gardeni, Foto: zipckr/Flickr
Val Gardena nalazi se na severu Italije, a najbliži veći grad joj je austrijski Insbruk, a razdaljina između njih je preko 100 kilometara. Upravo zbog toga domaće agencije u svojim ponudama imaju samo smeštaj, dok za prevoz sami morate da se snađete.

Od Beograda do Val Gardene potrebno vam je više od devet sati, pošto je udaljenost oko 900 kilometara, a u jednom pravcu benzin i sve putarine bi vas koštale oko 150 evra.

Što se tiče smeštaja, trke Svetskog kupa znatno podižu cene u Val Gardeni, ali, ipak, sedmodnevni boravak možete da nađete i za oko 250 evra.

Ono što je izuzetno skupo u tom ski centru je ski pas, koji u zavisnosti od termina kada se odlučite za zimovanje može da košta između 150 do 240 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: