Doček na rajskoj Malti

Doček Nove godine na Malti postao je prilično popularan među Evropljanima i to s dobrim razlogom. Naime, to divno ostrvo nudi veoma raznovrstan program prilagođen svim starosnim grupama.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

16:00

Default images

Valetta (kolokvijalno - Il Belt što znači "grad") je glavni grad Malte u kom veliki broj građevina potiče iz 16. veka, kada je Malta bila pod vlašću vitezova Hospitalaca, odnosno Suverenog reda svetog Jovana Jerusalimskog.

Zbog izuzetnog bogatstva upisana je na UNESKO-vu listu mesta Svetske baštine u Evropi još 1980.

Pravo je čudo što tako malo ostrvo ima da ponuti toliko toga. naročito u prazničnim danima, od fantastičnih gala svečanosti, do večeri u prijatnim malim restoranima sa odličnom malteškom kuhinjom.
Konkatedtrala svetog Jovana, Foto: StuBez/Flickr
Dominantan je uzbudljivi mediteranski karakter, pa u Floriani i Valeti možete uživati u vinskim barovima i restoranima koji su svakako vredni pažnje, ili grupnom dočeku na otvorenom – Floriana i St. Džordž trgu ili Ulici svete Ane (St Anne’s Street).

Očekuje se da će tako Novu godinu proslaviti na hiljade ljudi uživajući u nastupima muzičara i plesača. U Valeti, prestonici Malte, centar novogodišnje svetkovine je St. Džordž trg, ali će ove godine proslava biti proširena i na Republičku ulicu (Republic Street) i Ulicu Merkant (Merchant).

Veleta nudi zanimljiv program za najmlađe poput vašara, uličnih kostimiranih zabavljača, lutkarskih predstava, umetnika sa balonima, animatora i žonglera. Ako budete imali vremena, posetite neke od divnih znamenitosti Valete: Konkatedralu svetog Jovana u kojoj se nalaze najčuvenija dela freskopisca Karavađa iz 1572. godine, samostalnu crkvu Vitezova Malteškog Reda ili Palatu Auberge de Castille et Leon.

Svakodnevno ćete moći da uživate na pogledu na utvrđenja koja su vitezovi sagradili kako bi zaštitili grad od napada od kojih su pojedini viši od 100 metara visine.
Grandmaster Palace, Foto: StuBez/Flickr
Divna je i Palata Velikog gospodara iz 1571-74. godine koja je danas sedište Malteškog parlamenta i ured predsednika Malte.
Skulptura Neptuna, Foto: Laurie Redstone/Flickr
Prvobitno je izgrađena oko dva velika dvorišta kojima dominira skulptura Neptuna, a njen arsenal poseduje jednu od najboljih kolekcija srednjevekovnog i renesansnog oružja u Evropi.

Ukoliko biste želeli da uživate u takvoj atmosferi, za organizovano putovanje oko Nove godine i Božića treba da izdvojite od 380 do 940 evra po osobi za sedmodnevni aranžman sa avionskim prevozom.

Ako želite sami da se organizujete, avionska karta koštaće vas oko 500 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: