Soldju: skijanje, katalonska hrana, free-shop

Ovo je vrlo popularno odmaralište nalazi se na visini od 1710 metara. Često ga posećuju Britanci, Francuzi i Španci bilo da dolaze porodično ili u paru.

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2011.

22:00

Default images

Soldeu je najpopularniji ski centar Andore, Nalazi na 20 km od glavnog grada na putu za Pas de la Kasa i granicu sa Francuskom. Kao i Pas de la Kasa, i Soldeu je danas deo ski oblasti Grandvalire.

Soldju pruža vrlo opuštenu, prijateljsku atmosferu, kao i divne predele za skijanje. Selo je zadržalo neki tradicionalni šarm i u njemu se nalaze mnogo stranih farmerskih kuća.

Postoji dobar izbor barova i nekoliko malih noćnih klubova, koji drže turiste budnim do ranih jutarnjih sati.

The Soldeu - El Tarter resort postoji od 1964, kada su ga osnovale tri andorske porodice. Tada je imao samo jedan ski lift i jedan bar-restoran. Međutim, od osamdesetih godina prošlog veka mesto se jako brzo razvijalo i tokom 2003/04 postalo je veza između obližnjih centara Pas de la Casa, Grau Roig, Canillo i Encamp, stvarajući tako impresivnu skijašku oblast Grandvalira.

Grandvalira danas poseduje 193 km staza i predstavlja najveći skijaški centar na Pirinejima, sa veoma modernim i efikasnim sistemom liftova, žičara i ostalih transporta za skijaše.
Foto: ajimixxsport/Flickr
Soldju pored skijanja, pruža mogućnost za još mnogo aktivnosti poput klizanja, vožnje helikopterom, vožnju po ledu, paraglajding i uživanje u odličnom spa centru.

Informacije o El Tarteru El Tarter se nalazi samo 1.5 km od Soldjua i mnogo je tiši i prijatniji za porodice i parove koji traže mirno mesto za odmor.

Seoce ima dosta barova i restorana, kao i mali supermarket. El Tarter ima svoju englesku školu skijanja, obdanište i snežnu baštu za mlađu decu. Poseduje i velnes centar kao i kuglanu koji se nalaze u Nordic hotelu.

Neki misle da Soldju nema lep pejzaž, ali brojni skijaši koji ga posećuju to demantuju. Takođe, tamošnje škole skijanja su veoma cenjene u Evropi.

Šta treba znati?

Andora je kneževina, a nalazi se između Francuske i Španije, službeni jezik je katalonski, ali se govori i francuski. Valuta je evro. Andora je danas poznata po free-shopovima, odnosno bescarinskoj trgovini. Po mnogo povoljnijim cenama nego bilo gde u zemljama Evropske Unije, možete kupiti sve što zamislite.

Specijaliteti su uglavnom katalonski, sa uticajem španske i francuske kuhinje. Pošto je planinska zemlja, u Andori se najviše gaje ovce, pa se jagnjetina i ovčetina, pored svinjetine najviše koriste u ishrani. Lokalni specijaliteti od mesa sa pastom, prilično su jakog ukusa. Dosta se koristi krompir, paradajz, kupus i celer. Od mesa se još konzumira zečetina i piletina, kobasice i šunka. U ishrani se koristi i riba, važna u sastavu katalonske kuhinje. O

Ono što izdvaja Andoru je njen položaj i blizina mnogobrojnih lokaliteta pogodnih za izlete: Gaudijeva Barselona, šarmantni Perpinjan u Francuskoj uz degustaciju španskih i francuskih vina, Figeras, u kome je muzej kontraverznog umetnika Salvadora Dalija sa posetom nekom od mesta na Kosta Bravi („Divljoj obali“), organizovana šoping avantura i mnogi drugi.

Pomoć za putovanje

Foto: Russ Back/Flickr
Ako putujete u sopstvenoj organizaciji možete lako pronaći informacije o letovima i transferima, kao i planove ruta koje su vam dostupne. Tokom zimskih meseci, možete se informisati i o trenutnim padavinama i temperaturama.

To možete uraditi na sajtu Soldeu-andorra.com. Možete rezervisati prevoz kao i transfere od aerodroma do smeštaja bilo da se radi o hotelima, apartmanima ili privatnim kućama. Takođe možete obezbediti rezervacije ski pasa, snouborda i to po odličnim cenama.

Ovde možete platiti i do 25% manje za sve usluge, a uz to uštedeti i na vremenu. Ako rezervišete lift pasove i ostalu opremu bar 5 dana pred dolazak, ovaj sajt vam daje sve za 7 evra manje po osobi, a do 15 evra manje ako želite da pohađate grupne časove skijanja.

U decembru su vam dostupni popusti i za barove i restorane u ovom snežnom odmaralištu.

Soldeu ima odličan izbor smeštaja, 17 hotela a cene se kreću od 300 do 2430 evra EUR za boravak od 7 dana za 2 osobe.

Nalazi se na tri sata vožnje od aerodroma u Tuluzu u Francuskoj.

Možete takođe koristiti i aerodrom u Barseloni, odakle postoji i redovna autobuska linija do Andore. Na oba ova aerodroma možete iznajmiti automobil.

Rent A Car u Barseloni i u Tuluzu je veoma povoljan. Povoljne avionske karte za Andoru preko Francuske - Tuluz ili Španje - Barcelona, možete pronaći ovde., preko Air France-a ili na sajtovima za prodaju jeftinih karata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: