Alpe d’Uez- skijanje i snoubord za sve

Odmaralište Alp d’ Uez (Alpe d`Huez) se nalazi u srcu skijaškog centra Grandes Rousees gde visoka nadmorska visina garantuje fantastične snežne uslove na 245 kilometara staza.

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2011.

18:00

Default images

Tereni za skijanje i snoubord u Alp d’Uez-u su fantastični. Postoje tri glavne staze sa padom od preko 2000 metara.

Očekujte polja posuta veštačkim snegom, uske prolaze i ledene litice, izuzetno duge, lepo održavane staze i blage padine za početnike. Sve oblasti su pokrivene efikasnim sistemom žičara. Od sezone 2006/2007 Alp d’Ije i susedno odmaralište Le du Alpes (Les 2 Alpes) su povezani jednom žičarom.

Ukoliko skijaju 6 ili više dana u Alp d’ Uezu skijaši i snouborderi mogu da dođu do Le du Alpa 2 puta na šest dana. Autobusi takođe povezuju ova dva odmarališta kao i helikopter.

Skijanje za svakog

Foto: internets_diary/Flickr
Napredni skijaši i snouborderi imaju mnogo mogućnosti, a što je visina veća tereni postaju sve strmiji i uzbudliviji. Najviši vrh je Pik blank na 3300 metara nadmorske visine.

La Saren staza duga 16 km se spušta do Seren glečera. Ovo je jedna od najdužih opremljenih ski staza i potrebno je više od jednog sata da bi se prešla. Vodiči su tu da vas provedu svuda ali po sunčanom danu lako možete i sa društvom da obiđete sve. Neuređen i izuzetno strm i brz Tunel, stazama Les Chocards i Breche vodi do Pik Blanka.

Za srednje dobre skijaše i snoubordere tu su nepregledne uređene staze za uživanje. Od sela Alp d’Uez terba ići levo do žičare (Signal Chairlift) za brzinsko jutarnje zagrevanje pre dolaska na vetrovite duge staze u susednom selu Vilard Rekulas. Treba uhvatiti Troncon Gondolu do druge stanice kod staze koja se grana u svim pravcima.

Staza Marmote je idealna, ali 2009. je otvorena i staza Marmote II kojom je lakše spustiti se dole do sela Alp d’Uez. Takođe, još jedna staza za naprednije skijaše je otvorena 2010. godine u zimskoj sezoni – Le Ankoli. Novih 5 hektara staza daje više opcija za spust ka selu od žičare.

Samo vrlo sigurni skijaši srednjeg nivoa mogu da idu na La Saren stazu, iako se često uređuje, ona je strma i uska u nekim delovima.

Skijanje i snoubording za početnike.

Široke blage padine tik iznad sela Alp d’Ueza su najbolje mesto za učenje gde početnici mogu da skijaju i voze bord. Treba sesti na Tronkon Gondolu do prve stanice za Respect stazu i onda se spustiti dugom vožnjom do podnožja. Sada, kada je samopouzdanje poraslo, skrenite desno od prve gondole do vetrovote staze Retour Bergers.

Od sezone 2008/2009 postoji besplatna škola za skijaše i snoubordere početnike.

Žičare Rif Nel 1 I Posin 1 voze besplatno prve dve stanice do blagih padina za početnike. Dve skijaške i snoubord škole u Alp d’Uez nude grupnu i privatnu obuku dostupnu budućim skijašima svih generacija i nivoa znanja uz profesionalne instruktore koji znaju više stranih jezika. Brži dolazak do skijaških i snoubord staza postoji od sezone 2007/2008 u Alp d’ Uezu.

Ski pas propusnica se stavlja u džep leve jakne i automatski omogućava pristup bez provera karata koje su stvarale gužvu. Za propusnicu koja važimanje od 8 dana nije potrebna fotografija, a 2 evra depozita će vam biti vraćeno kada vratite propusnicu.

Noćno skijanje i bording

Foto: kasperbs/Flickr
Alp d’Ije nudi noćno skijanje uz vodiče i snoubording ture duž dugačku La Saren Glečer stazu. Na vrh Pik Blanka možete se popeti žičarom i tu nešto lagano prezalogajiti i popiti pre skijanja I snoubordinga na mesečini.

Organizovane ture sa vodičem zavise od vremenskih uslova. Svakog utorka i četvrtka od 17: 30 do 20:30 organizuje se noćno skijanje i snoubord na osvetljenoj stazi dugoj kilometar na terenu Signal Slalom.

Ovaj teren je napravljen da bude domaćin međunarodnim takmičenjima u spustovima I večernjem skijanju, kao za snoubording takmičenja. Ima tri žičare i vertikalni pad od 250 metara. Noćno skijanje i snoubording su besplatni pod uslovom da je ski pas uplaćen za dan ili dva.

Alp d’Uez tereni i rampe Alp d’Uez imaju dva terene sa izazovnim stazama za kurs za bordere i rampama. Najbolji teren je dug preko 1500 metara sa velikim prelazima i strminama.

Pored je teren za takmičenje kao rampa u dobrom stanju. Početnički teren se nalazi sa leve strane iznad sela i ima male terene za skokove i vožnju. Ovde je obavezno nošenje kaciga.

Šta još možete u Alp d' Uezu

Foto: kasperbs/Flickr
Ovde takođe možete da klizate, šetate po sneg, nudi se i paraglajding, vožnja po ledu, snoukejting, tobagani i plivanje u zatvorenim bazenima sa zagrejanom vodom. Unutar hotela možete igrati tenis, raditi jogu ili ići na časove aerobika.

Masaže su sjajan način da opustite mišiće, a možete uživati i u bioskopu. Šoping U selu možete naći preko 25 prodavnica sa ski i snoubording opremom, kao i prodavnice koje iznajmluju sve ovo, potom moderne butike, dečje butike, prodavnice sa poklonima i suvenirima, umetničke galerije i apoteke.

Takođe, ima dosta piljarnica, pekara, mesara, vinarija i delikatsnih prodavnica.

Restorani

Većina restorana služi francusku i italijansku kuhinju.

Restoran Le Kav ima bogatu ponudu fondua i jela sa sirom dok Kreperi de 4 sole ima izvrsne slatkiše i ukusne palačinke. Popularna picerija L’ Origan ima pice pečene u peći i vruću testeninu. Ukoliko želite dobar francuski obrok po povoljnoj ceni tu je Le Pase Montanj.

Obavezno posetite poslastičarnice i delikatesne prodavnice za slasnu poslasticu koju ćete pojesti usput. Sveži bageti, čokoladni kroasani i voćni tart su prosto božanstveni.

Noćni život

Noćni život je ovde fantastičan. Ima malih vinskih barova, pabova prepunih ljudi i noćnih klubova otvorenih do 4 ujutru. Sjajno mesto je irski bar Lili Muldon koji se otvara rano pre nego što svi krenu na skijanje sa živom muzikom koju izvode razni bendovi.

Smitsi Taverna nudi ukusnu zakusku i tematske noći tokom čitave sezone, a bar Sfera je tu za splavare I svake noći ima posetioce iz celog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: