Skijajte u Zeldenu – glečerskom raju

Zelden (Sölden) je živopisno mestašce u austrijskoj pokrajini Tirol koje je nekada imalo velikih problema sa lošim snežnim pokrivačem i pretrpanim stazama. Međutim, sada je skijanje tamo pravi užitak.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2011.

22:00

Default images

Od nedavno je u Zeldenu proradila nova žičara koja povezuje glečere Rettenbach i Tiefenbach. Takođe, ovo odmaraliste ima odlične staze za početnike i zanimljivu mešavinu terena.

Zelden često preskaču mnoge turističke agencije, ali svakako zaslužuje da bude jedno od najposećenijih austrijskih odmarališta. Skijaške oblasti u Zeldenu podeljene su na Gajslahkogl i Gigijoh, kao i i glečere.

Ruta koju promoviše tamošnja kancelarija za turizam jeste takozvani BIG3 Rallye. BIG 3 odnosi se na tri planinska vrha viša od 3.000 metara koje je moguće usput posetiti.
U Zeldenu se redovno održava Svetski kup u skijanju, Foto: apαs/Flickr
Gigijoh je tipično planinsko područje sa liftovima i mnoštvom skijaša. Na putu ka selu od Insbruka prvo što ćete videti je predgrađe Hochsölden. Međutim, budući da ono nije naročito izazovno, oni koji traže malo zahtevnije staze, mogu ih potražiti kod Roskirplban ili Silberbrunlban žičara.

ŠvarceŠnajdvodi skijaša na najvišu stranu Retenbah glečera. Ski tunel omogućava pristup drugoj strani grebena i Tifenbah glečeru. On je obično osučnaniji i ima nešto blaže staze, nego Retenbah.
Foto: nordique/Flickr
Takođe, put do vrha Tifenbaha trebalo bi da bude u planu svakom turisti koji poseti Zelden, jer će spektakularna panorama i zimska idila u pogledu na glečere zarobiti srce čak i onih koji ne vole skijanje.

Ako biste se vratili glavne ski staze, možete poći Glečerekspresom u suprotnom pravcu ili pokušati da se spustite nekada kamenitom ski stazom kroz Retenbah dolinu. Zapravo, moguće je „uhvatiti“ spust od više od 3.000 metara do grada koji se nalazi na 1.377 metara nadmorske visine. Skijaše će to odvesti do Gajslahkoglban gondole i treće od Zeldenovih skijaških oblasti.

Lepo ćete se provesti i u divnoj dolini Vent gde se nalaze zanimljive planinske kolibe. U glavnu ski oblast možete se vratiti žičarom ili Gajslahkoglban gondolom.

Cene i prevoz

Foto: Hans-Joachim Schrieb/Wikimedia Commons
Radi orijentacije evo nekih cena za šestodnevni ski-pass. Cene su informativnog karaktera i moguće su promene tokom sezone.

Odrasli (1990 i stariji) 225,00 evra, seniori (žene`51 i starije; muškarci `46 i stariji) 186,00 evra, omladina (1991-1995 godište) 157,00 evra Deca (1996-2002 godište) 122,00 evra

Zelden je udaljen od Beograda 1070 kilometara a možete stići tamo putem : Beograd – Zagreb – Ljubljana – Vilah – Salcburg – Insbruk (Insbruck) – Zelden (Sölden).

Oko 550 evra se kreće cena desetodnevnih aranžmana u agenciji Kon- Tiki.

Ukoliko želite da putujete u spostvenoj režiji, avionska povratna karta Insbruka se kreće oko 450 evra sa Lufthansom.

Povoljni smeštaj možete naći ukoliko rezervišete hotele na sajtu Booking.com gde su početne cene za apartmane od 33 evra dnevno za jednu osobu, ili 52 evra dnevno za dve osobe. Sajt je dostpan i na srpskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: