Višegrad - Andrićev grad

Na Drini u Bosni sagradio je veličanstven most i razapeo red svodova na toj rijeci, na toj vodi dubokoj i hučnoj. prethodnici njegovi ne mogaše ništa slično sagraditi, po naređenju božijem učini to veliki paša, da bi se njegovo ime spominjalo s poštovanjem i blagodarnošću i sagradi most da mu na svijetu nema ravna...“

Izvor: Priredila: Miljana Kerèu

Utorak, 25.10.2011.

00:00

Default images

Ovo je natpis sa jedne od dve ploče od belog mramora sa stihovima pesnika Nihadija na arapskom, koji govore o graditelju i godini izgradnje mosta koji je isnpirisao Ivu Andrića da napiše čudesan roman "Na Drini ćuprija".

Šta je toliko inspirisalo našeg Nobelovca pa je jedan most postao glavni junak čitavog romana?

Most Mehmed-paše Sokolovića je projektovao čuveni arhitekta otomanskog carstva, a most je konačno završen 1571. godine. Nazvan je po čoveku koji je rođen nedaleko od Višegrada ali koji je kao dete pod imenom Bajica Sokolović odveden u Istanbul gde je preobraćen u islam, a kasnije postaje Veliki Vezir tri sultana, kao i nosilac mnogih važnih odluka u vladi Otomaskog carstva.

Most je delimično oštećen tokom Drugog svetskog rata, ali je ubrzo obnovljen. Postao je glavni junak romana “Na Drini ćuprija” koji je 1945. napisao Ivo Andrić, a 1961 dobio Nobelovu nagradu za književnost i to najviše zahvaljujući baš ovom romanu.

Iako je most preživeo više ratova, između ostalog i poslednji u Bosni, možda neće preživeti mirna vremena. Nalazi se na listi 100 najugroženijih mesta. Dve hidroelektrane koje se nalaze u blizini su podigle nivo vode na Drini i dosta oštetile donji deo mosta.

Most Mehmed Paše Sokolovića je pod zaštitom UNESCO-a.

Stari grad

Foto: sinji soko/Wikimedia Commons
"Na tom mestu gde Drina izbija celom težinom svoje vodene mase, zelene i zapenjene, iz prividno zatvorenog sklopa crnih i strmih planina, stoji veliki i skladno srezani most od kamena, sa jedanaest lukova širokog raspona. “ napisao je Andrić prvom poglavlju romana “Na Drini ćuprija”.

Most je svedok vekova i nemi posmatrač istorije Balkana.

O višegradskom starom gradu, koјi se nalazi na brdu iznad Višegrada, u istoriјi poznatiјem kao Pavlovina, danas se gotovo ništa ne zna.

Pretpostavlja se da јe tu bilo neko omanje naselje, a grad јe mogao pripadati nekoј domaćoј vlastelinskoј porodici, koјa јe živela u svome gradu Borču iznad Mesića i imala јe јoš nekoliko gradova u okolini. Podno starog grada na nepristupačnim stenama iznad Drine nalaze se ruševine јedne kule, koјa јe imala ulogu osmatračnice na Drini i sa nje se motrilo na svakoga ko se primicao gradu.

Kula јe, kako se po tragovima moglo razabrati, nekada sa donjim gradom bila povezana širokim usečenim hodnikom. Kula se naziva u narodu „kulom Kraljevića Marka“. Ispod kule ima nekoliko udubljenja u stenama, koјe se nazivaјu „Markovim sedlom“ i „Markovim stopama“.

Po narodnoј priči, јednom јe Kraljević Marko na svome šarcu preskočio čitavu Drinu i tako sa Butkovih stena, koјe su na drugoј strani Drine stigao srećno u svoјu utvrđenu Nekada јe ova kula bila prokopana sve do Drine.

Za vreme Turaka u njoј јe bila tamnica pa se ova kula naziva i Tamnica, a po dolasku Austrougarske unutrašnjost kule јe zatrpana kamenjem, da se u njoј ne bi skrivali haјduci i srpski odmetnici. Stari grad u Višegradu pripada uobičaјenom stilu gradova srednjovekovnog vremena, koјe su u našim kraјevima podizali razni domaći velikaši.

Šta još videti?

Kuæa Ive Andriæa, Foto: Branislav Andriæ
Višegrad je mali grad (oko 20.000 stanovnika).

Iz Beograda do njega možete ići autobusom autoputem M5 preko Čačka i Užica, a udaljen je 180 kilometara. Polasci su tokom celog dana. Cena od Užica je oko 500 dinara.

Probajte da izađete u centru grada pre nego sto autobus ode do južnog dela gde su smešteni sportski tereni. Najbolje je da grad obiđete pešaka, sve mozete videti na taj način.

Prvo naravo treba obići Most Mehmed-Paše Sokolovića, potom Spomenik Ivi Andriću , kuću Ive Andrića (može da se gleda samo spolja).
Zgrada Andriæeve uèionice, Foto: Branislav Andriæ
Bivši Lotikin hotel je opisan u romanu Na Drini ćuprija (može se videti samo spolja)

Potom je tu Spomen učionica Ive Andrića, Crkva uspenja presvete Bogorodice iz 1884, Manastir Dobrun (12 kilometara od grada), iz 14. veka, sa freskama iz 15 veka, umetničkom galerijom, muzejem, Muzejem posvećenom Prvom srpskom Ustanku,

Preko puta hotela “Višegrad” nalazi se Turistički štand gde možete naći sve informacije.

Višegradska banja se nalazi 5 kilometara od grada, sa hotelom “Vilina vlas” sa starim turskim kupatilom iz 16. veka koje koje može da se iznajmi na sat vremena. Hotel ima i zatvoreni bazen sa toplom mineralnom vodom, a tu je i crkva Sv. Jovana i letnjikovac.

U ponudi su i vožnja čamcem na Drini, gradska tura sa lokalnim vodičem, rafting, pecanje, kajak i sportovi na vodi (Plaža Jaz).

"Andrićgrad"

Foto: Branislav Andriæ/arhiva
Dobitnik Nobelove nagrade, laureat Ivo Andrić dobio je u Višegradu i svoj grad “Andrićgrad”, trg od 17.000 kvadratnih u Višegradu.

Grad posvećen Nobelovcu izgradili su filmski režiser Emir Kusturica i vlada Republike Srpske. Njegov roman "Na Drini ćuprija" je poslužio kao inspiracija za gradnju Andrićgrada.

Roman je pisao tokom Drugog svetskog rata a govori se o tri veka sukoba kojima je most u Višegradu bio svedok. Očekuje se da Andrićgrad bude kompletno završen 2014. sa kamenim ulicama, kapijama i kulama, a imaće i biblioteku, pozorište i Andrićev spomenik.

Kusturica je izjavio da je ovo “najveći, najspektakularniji projekat u njegovom životu,”

Na priredbi povodom 50. godišnjice od dodele Nobelove nagrade proslavljenom piscu, premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić ga je proglasio “najvažnijim piscem na srpskom jezikui i čitave južnoslovenske kulture i rekao da ga mu vlada odaje počast i priznanje gradeći "Andrićgrad" u Višegradu.

“Nema sumnje da će, kada "Andrićgrad" bude završen, Višegrad i Republika Srpska dobiti nov kvalitet, kulturne sadržaje sitmulišući razvoj turizma i promovišući našeg jedinog laureta", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: