9 zanimljivih činjenica o Barseloni

Proverite da li znate sve o Barseloni.

Izvor: B92

Petak, 21.10.2011.

17:25

Default images

1. FC Barcelona

Igrač koga najviše vole fanovi Barselone - Lionel Mesi je iz Argentine. Nadimak tima je “blaugrana”, na osnovu plave i bordo boje koje igrači imaju na dresovima. Iste boje nose svi timovi koji predstavljaju Barselonu – košarkaši, odbojkaši, rukometaši, hokejaši na travi...

2. Saobraćaj

Vozači u Barseloni među najgorima su u svetu, a nezgode se dešavaju na svakih 19 sekundi. Vikendom se čak dešava da se desi deset nesreća svake sekunde, tako da je bezbednije pešačiti nego voziti. Većina stanovnika Barselone zato voli da pešači i u svako doba je većina puteva puna pešaka.

Barselona ima velike oblasti rezervisane isključivo za pešake i to oko 130 hektara ukupno što je jednako površini 260 fudbalskih terena! Ako se zateknete u Barseloni možda ćete zavoleti pešačenje.
Foto: thecrypt/Flickr
3. Gaudi

Antonio Gaudi se smatra jednim od onih arhitekata koji je ostvao neizbrisiv pečat na građevine u Barseloni. Njegova Sagrada Familia, katolička crkva počela je da se gradi 1882. godine, a ni sada, dugo vremena nakon smrti arhitekte nije završena. Procenjuje se da će izgradnja trajati jos najmanje 15 godina.
Andrey Belenko/Flickr
4. Plaže

Obala u Barseloni je bila potpuno pregažena industrijskom zonom i nije postojala plaža koju bi koristili građani. Ovo se promenilo 1992. kada je Barselona izabrana za domaćina Olimpijskih igara. Vlasti su premestile fabrike i pretvorile obalu u mesto za odmor, sa hotelima, restoranima, barovima i naravno, novim plažama.

5.Osnivanje grada

Postoji neslaganaje oko priče o osnivanju Barselone. Postoji grupa koja tvrdi da je Herkules osnovao grad 400 godina pre stvaranja Rima. Drugi tabor veruje da je Barselonu izgradio Hamilkar Barsa, Hanibalov otac.

Ime Barselona potiče od porodice Barsa iz Kartagine koja je vladala ovom oblasti u 3 veku pre n.e.
Foto: pablasso/Flickr
6. Dan svetog Đorđa

Ovo je nacionalni praznik u ovoj oblasti Španije i običaj je da se tog dana najbližima I najdražima poklanjaju ruže i knjige što je bila inspiracija UNESCO da 23. April proglasi Međunarodnim danom knjiga.

7. La Rambla

La Rambla je 2 kilometra dugačak bulevar gde je običaj da se prošetate, pozirate uličnim umetnicima, uživate u šoljici kafe ili kupite cveće. Ovde je uvek živo, bilo da je dan ili noć i redovno je prepuna turista.
Foto: Jordy Paya/Flickr
9. Bari Gotik

Bari Gotik je centar stare Barselone a neke od zgrada koje se nalaze ovde potiču iz doba starog Rima. Srednjovekovna arhitektura je sveprisutna a privlačnost ovih građevina dovodi u Barselonu milione turista svake nedelje.
Foto: Francesc_2000
Najprometnija ulica u Španiji

Prošetajte Portal de l’ Angel ulicom ako želite da osetite najprometniju ulicu Španije i bićete među 3 500 ljudi koji svakog sata prođu ovuda!

Podelite sa nama vaša iskustva iz Barselone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: