Mali vodič kroz Krakov

Poljska srednjevekovna prestonica preživela je neke neverovatne ratove i represivne režime, da bi postala jedna od najlepših kulturnih blaga. Grad treba istraživati pešaka i obići sve od Starog grada do barova i restorana.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.06.2011.

11:58

Default images

Najveći evropski srednjovekovni trg, Rynek G³ówny, je glavni deo Starog grada. Većina zgrada je u neoklasičnom stilu, a na trgu dominiraju Cloth Hall i Mariacka bazilika – koja je vrlo raskošna iznutra .

Hiltop vahel bilo je sedište poljskih kraljeva više od 500 godina. Potrebno vam je najmanje 4 sata za uživanje u ovim objektima, zamku iz renesansnog perioda i gotičkoj katedrali.

Kazimierz je bio centar jevrejske komune, a 90% jevreja ubijeno je za vreme II svetskog rata. Galicia muzej i obližnja Stara Old sinagoga, odaju počast nastradalima.

Najstariji Univerzitet grada, Collegium Maius, datira još iz 15. veka. Njegovo dvorište je otvoreno za posetioce i u njemu se nalazi najstariji postojeći globus na svetu.
Ekonomski fakultet (Wikimedia)
Wieliczka Salt Mine, proizvodi sol već 700 godina i nalazi se nekoliko kilometara od glavnog grada. Ovo čudesno zdanje puno je jama i tunela obloženih solju, a tu se nalazi i kapelica koja takođe ima lustere i druge predmete od soli.

Gde da jedete i pijete?

Zabačeni kafe bar Singer Café odiše antičkom atmosferom i služi odlične kapućine. Noću se ovaj kafe preobražava u bar sa muzikom koja traje do zore. Mesto više podseća na objekat u kom se prodaju šiveće mašine, što je nakada davno i bio slučaj.

Mnogo restorana u Kazimierz oblasti nude jevrejska jela poput czulent, kniše knedli i punjenih guščjih vratova – najbolji od svih je Dawno Temu.

Probajte poljske knedle, svinjetinu u sosu od zelenog bibera, a ako ste vegetarijanac palačinke od krompira u Nostalgiji, rafiniranoj verziji tradicionalnog poljskog restorana. Njegov kamin i drvene grede ga čine udobnim zimi, a kada je toplo smestite se u baštu i uživajte u okolini.
Planty Park (Rj1979/Wikimedia)
Cherubino nudi italijanska jela, poput crne paste sa škampima kao i piletinu u sosu od pečuraka. Unutrašnjost je dekorisana u antičkom stilu sa podovima koji imitiraju kaldrmu.

Preporučujemo i najfiniji restoran u Krakovu,Wentzl, koji je otvoren još davne 1792. godine. Nalazi se ispred glavne pijace a nudi širok spektar jela od supe od rakova do pastrmki. Gde da odsednete?

Stilizovani Klezmer-Hois obnovljen je posle rata i ima 10 soba, od kojih je svaka drugačije dekorisana, mada one jefftinije nemaju svoj toalet. Pored se nalazi dobar jevrejski restoran, a u blizini je i umetnička galerija kao i kafići sa muzikom.

Hotel Pod Wawelem, koji gleda na reku nedavno je renoviran. Ima 48 soba sa predivnim pogledima na reku i zamak. Na krovu se nalazi kafić sa kog se takođe pruža prelep prizor.

Ako ne volite gužvu i ne želite da budete smešteni u centru, rezervišite sobu u prelepom Hotel Petrus, koji se nalazi na oko 3 km od grada. Hotel ima 27 moderno uređenih soba, a možete uživati i u lobiju sa kaminom, sauni, teretani, restoranu i bašti.

Krakov prvi butik- hotel, Pugetov Pugetów, nalazi se pored neorenesansne palate iz 19. veka sa istim imenom i nudi sedam soba i apartmana sa ličnim identitetom. Dibićete vezene bade-mantile, kupati se u crnim, mermernim kupatilima i jesti iz fenomenalnog srebrnog servisa.

Hotel Stary 15 postavio je najviše standarde za smeštaj u Poljskoj. Smešten u rezidenciju iz 18. veka, hotel nudi 53 sobe koje odišu starinskim šarmom i nekadašnjim načinom života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: