Madrid - kraljevski grad

Španska prestonica ostavlja specifičan utisak na svoje posetioce, mnogo drugačiji od svog katalonskog pandana - Barselone.

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2011.

16:57

Default images

Madrid je bogat, sofisticiran grad koji odiše stilom (to važi i za građevine i za stanovnike). Na ulazu vas dočekuju klasične stambene četvrti sa dugim zgradama koje se kriju iza drvoreda.

U srcu je Placa Major (Plaza Mayor), ranije poprište borbi s bikovima, a sada utočište umornih šetača koji lenstvuju u baštama mnogobrojnih kafića.
Vrt pored kraljevske palate, Foto: tinou bao/Flickr
Arhitektura

Najveća zgrada je Kraljevska palata, rezidencija kralja Španije sa više od stotinu soba koje možete obići.

Izgleda grandiozno i spolja i iznutra, a ako budete uplatili turistički obilazak uverićete se u velelepnost slika koje krase njene zidove i videti oružje dostojno kraljeva. Najbolji utisak ostavlja soba sa prestolom iz vremena kralja Karlosa Trećeg.
Prado, Foto: van Ort/Flickr
Muzeji

Nipošto ne smete propustiti posetu čuvenom muzeju Prado, koji je deo „zlatne trojke“ uz „Reina Sofiju“ i „Tisen Bornomicu“.

Te kuće umetnosti dom su pravom blagu – remek delima evropskog stvaralaštva poput „Blagovesti“ Fra Anđelika, „Hristos pere stopala apostola“ od Tintoreta, „Skidanje s krsta“ Rožera van der Vejdena i Rubensove „Tri gracije“.

Kako se ne biste gubili po ogromnim prostranstvima muzeja, poželjno je da odaberete turu koja vam najviše odgovara – birate između obilaska 15, 30 i 50 umetničkih dela.

Dobro je znati da je od utorka do subote posle 18 sati ulaz besplatan
Santjago Bernabeu
Madrid ne može da se pohvali velikim brojem atrakcija, kao što je to slučaj sa Barselonom, tako da će trodnevni obilazak biti sasvim dovoljan za svakog prosečnog turistu.

Moderni Madrid

Ako zagrebete po površini, naćićete na divne i gostoljubive ljude koji su, naravno, zaljubljeni u fudbal. Postoje dva velika španska kluba – Real i Barsa. U njihovom rivalstvu, verovatno počiva cela suština fudbala, ali i gradova u kojima su stacionirani. Dva velika kluba i rivala u Madridu Real Madrid sa Santjago Bernabeu (Santiago Bernabeu) stadionom i Atletiko Madrid (stadion Vincente Calderon).

Kako obići Madrid

Madridski metro je verovatno najbolji način obilaska španske prestonice. To čisto i efikasno sredstvo prevoza nećete čekati duže od pet minuta u toku dana, ili 15 minuta noću (radi do 1.30h). Karta za jednu zonu (poželjno je da odaberete zonu A gde se nalazi većina znamenitosti) košta samo jedan evro. Ipak, možete odabrati i kartu za deset vožnji koja košta 6,70 evra. Karte se kupuju na automatima na stanicama, kioscima ili bilet servisima.
Foto: Greenwich Photography/Flickr
Razgledanje

Kako je grad nemoguće pešice obići za kratko vreme, možda bi trebalo da se odlučite za obilazak dabldekerom. Možete odabrati jednu od dve specifične rute. Prva vas vodi kroz istorijske znamenitosti – Kraljevsku palatu i Prado i uz to vam pruža neverovatan pogled na arhitekturu ulice Gran Via.

Druga ruta vodi vas kroz moderni Madrid, sa naglaskom na 19 vek i period posle. Uživaćete u svemu – od pogleda na prelepe kuće u predgrađu Salamanka, do nebodera na severu grada, uključujući i Santjago Bernabeu.

Obe rute u otvorenim dabldekerima traju po 75 minuta. Jednodnevna karta košta 16 evra, dok je dvodnevna 20,50. Možete kupiti i takozvanu „madridsku kartu“ uz koju su vam ovi obilasci besplatni, kao i obilazak većine muzeja. Jednodnevna košta 42 evra ili 55 evra za dva dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: