Svet gleda čudo u Šarganu

Čuveni voz „ćira“ krstari uskom prugom i lagano gazi prema Republici Srpskoj. Najviše Belgijanaca, Rusa i Italijana. Železnica treći put preobrazila zapad Srbije.

Izvor: N. Jankoviæ

Nedelja, 17.04.2011.

19:01

Default images

Čuveni „ćira“ ponovo svira, prolomio se zvuk parnjače Mokrom Gorom, počela je sezona muzejske kompozicije „Nostalgija“.

Do jeseni najmanje 80.000 turista iz svih država sveta voziće se živopisnim predelima zapadne Srbije, starinski voz će pored Šarganske osmice uskoro gaziti i do obližnjih Kremana, ali i dalje, do Dobruna u Republici Srpskoj, a zatim i do Andrićevog Višegrada.

Na stanici Mokra Gora, nekoliko stotina turista u subotu je iščekivalo da se zahukta parna lokomotiva. Pored domaćih, na vreme za prvi polazak, stigli su i gosti iz cele Evrope, najviše ih je bilo iz Belgije, Rusije, Italije, Engleske, Slovenije...

- Došli smo u Srbiju zbog Mokre Gore i stanice Golubići, želimo da vidimo gde je Emir Kusturica snimao „Život je čudo“. Kada se uz ovaj doživljaj osete i čari šljivovice, jagnjetine i kačamaka, kada se upoznaju običaji i duh ovdašnjih seljaka, sve se pretvara u neverovatan san na javi - kaže Džefri Tejlor, Britanac iz Plimuta, od sada neskriveno zaljubljen u Srbiju.
Drvengrad
Nova mokrogorska atrakcija dočekala je turiste. Provozao je mašinovođa Radoje Milovanović pre „ćire“ malenu kompoziciju, nju po planinskim vrletima neumorno gura starinska parnjača „Elza“.

- Radim već 42 godine, težak je to posao, treba parnjaču „nahraniti“ sa dve tone uglja na ovoj ne tako dugačkoj deonici. Nikada se nisam pokajao, odrastao sam i ceo život proveo na šinama - kaže Radoje, pokazujući ponosno lep i vredan časovnik, koji je dobio od Železnica Srbije kao najstariji užički mašinovođa.

Po redu vožnje, redovni, svakodnevni polasci tokom sezone su u 10.30 i 13.25 časova, međutim, za „ćiru“ odmora nema.

- Već imamo rezervisana 53 vanredna polaska, duž trase privodimo kraju izgradnju dva nova restorana, jedan će se zvati „Vagon“, drugi „Uspinjača“. Novi krak do Kremana dug 5,5 kilometara biće gotov za dva meseca, u postojećim objektima gradimo nove apartmane... - objašnjava Aleksandra Stamenić iz „Šarganske osmice“.

Orili su se u subotu kompozicijom zvuci čočeka i „Niške banje“, napravili su odličan štimung članovi KUD „Železničar“ iz Niša, a u vozu je bilo najviše Lajkovčana, došli su ovde organizovano da provedu nezaboravan vikend.

Najsrećniji su, ipak, bili Užičani - treći put u istoriji ovog kraja železnica je preobrazila život ljudi. Izgradnjom trase uskog koloseka od Beograda prema Sarajevu najveći grad zapadne Srbije 1912. prestali su da zovu „srpski Sibir“. Modernija pruga Beograd - Bar, obezbedila je Užicu lepšu budućnost.

Na početku 21. veka, obnovom „ćirine“ trase, prve muzejsko-turističke atrakcije ove vrste u jugoistočnoj Evropi i žile kucavice, od koje zavise budući dani, povezan je zapad Srbije sa Republikom Srpskom.

GUŽVA NA PERONIMA

Prošle godine smo postavili rekord - 80.000 turista vozilo se Šarganskom osmicom, a sudeći po rezervacijama i najavama, ove sezone biće ih još više - kažu u železnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: