Milano - Italija u malom

Na put u Milano će vas verovatno navesti želja za šopingom, fudbalom i operom ali je dovoljan samo jedan pogled na „Duomo” katedralu da ostanete bez daha. Milan se smatra modnom prestonicom i centrom glamura i fudbala ali je prilično potcenjen kao istorijski grad u kom se mogu videti mnoge znamenitosti.

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2011.

11:14

Default images

Inspitarivna zabava za svačiji ukus

Veče provedeno u milanskoj Skali je vrhunac doživljaja za ljubitelje opere i baleta. Za potpuno drugačiji scenario posetite čuveni fudbalski stadion „San Siro” i upijte neverovatnu atmosferu koja vlada na tom mestu. Ako želite da predahnete od gradske vreve provedite dan u bujnoj okolini bašte „Publići”. Ova ogromna zelena oaza ima i fontane, statue i spomenike i je odlično mesto za decu koja mogu da uživaju u očaravajućem planetarijumu i istorijskom muzeju.

Sport

Fudbal je najpopularniji sport u Italiji, a Milano je sedište dva poznata kluba Milana i Intera koji svoje utakmice kao domaćini igraju na stadionu „Đuzepe Meaca" poznatom pod nazivom „San Siro”. Grad je između ostalog bio domaćin Svetskog i Evropskog fudbalskog prvenstva (1934, 1980). Monca, staza Formule 1 je takođe blizu, a Olimpija je uspešan košarkaški tim.
Zamak Sforcesko
Umetnost

Možda ne može da se takmiči sa Rimom, Firencom ili Venecijom, ali i Milano ima svojih prednosti, a jedna od njih je i "Tajna večera", čuvena slika Leonarda da Vinčija. Nekoliko umetničkih i istorijskih muzeja takođe treba posetiti i posvetiti im punu pažnju, za šta će vam biti potreban ceo dan. Mnoga nacionalna blaga se čuvaju u Milanu.

Pinakoteka „Brera” je najbolja umetnička kolekcija koju možete videti u ovom gradu, obuhvata 700 godina umetničke istorije i ima dela poput Rafaelovog „Venčanja Marije i Josifa", Brera (Montefeltro) oltarske slike Pjera dela Frančeske kao i dela Kanaleta i Karavađa. Mikelanđelova Rondanini Pieta dela Mantenje, Belota i Kanaleta nalaze se u zamku Sforcesko. Istorijska biblioteka Ambrozijana, nazvana po zaštitniku Milana Sv. Ambroziju, čuva nacrte i zapise Leonarda da Vinčija.

Mesto gde se rađaju modni trendovi

Naravno, ne možete posetiti Milano a da ne odete u šoping. Čuveni modni butici u Ulici Montenapoleone vizuelno su urađeni podjednako zanimljivo kao i najbolji muzeji u ovom gradu. Ovde možete pronaći i jeftine, a originalne poklone jer su rasprodaje česte. Milanski butici i prodavnice su među najboljima na svetu.

Prošetajte se i kroz ulice Dela Spiga, Sant Andrea i Manconi i otkrijte najbolje modne marke na svetu od Armanija, Dolče i Gabane, preko Prade, Valentina i Versaćea. Ima ih na hiljade i svako može da pronađe nešto po svom ukusu.
Galerija Vitorio Emanuele
Crkve

U Milanu ima na desetine srednjovekovnih crkvi koje treba otkriti kao i neverovatan zamak Sforcesko, koji je nešto najbolje što Milano ima da ponudi. Nestvarni Duomo, gradska katedrala koju okružuje oko 3.500 hiljade statua, jedan je od najboljih primera gotičke arhitekture. Ovo gigantsko umetničko delo preplavljeno je šiljcima i statuama od svetlucavog belog mermera. Ako se popnete do vrha pred vama će se ukazati spektakularan pogled na ceo grad. Gradnja ove katedrale započeta je 1386, a završena je 1805. jer je Napoleon želeo da bude krunisan kao kralj Italije.

Opera

Vikend u Milanu nije kompletan ako ne posetite operu. Uživajte u divnom zvuku renomiranih kompozitora poput Mocarta, Rosinija i Verdija u čuvenoj Skali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: