Odesa - grad stotinu nacija

Ušuškana u zalivu Crnog mora, Odesa je jedan od najraznovrsnijih ukrajinskih gradova. Jedinstvenost i izgled kažu da je grad mnogo stariji nego što jeste, a utisak ostavljaju stari sovjetski realistični murali, raspadajuće arhitekture u secesionističkom stilu, spomenici Ruske revolucije i blistave prodavnice poslednje evropske mode.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.03.2011.

20:51

Default images

Nepokajnička enklava ruskog govornog područja u nezavisnoj Ukrajini će vas privući svojim smislom za humor, toplim mediteranskm vazduhom i svojom ponekad slavnom, ponekad tragičnom istorijo

Romansa

Svake subote, dok se odmarate u svojoj stolici od pruća i jedete smuđa u restoranu „Bulevar“, čitava povorka mladenaca će ispred vas proći sa svojim pratnjama kroz „Primorsky Boulevard“, najpoznatije šetalište u Odesi. Odesa je poznata po provodadžisanju i agencijama koje će vas sigurno ohrabriti da unesete malo ljubavi i topline u svoj život time što će vam one pronaći partnera. Srećni parovi poziraju na Potemkinovim stepenicama ili pored spomenika Vojvodi de Rišeljeu, i sve to za 15 minuta koliko imaju dok neka druga grupa ne zauzme njihovo mesto.

Iluzije

Vojvoda je jedno vreme bio guverner grada, i dan danas ga zovu „ocem Odese“ jer je za vreme svog uspešnog mandata privukao italijanske i fancuske artistokrate u grad i uspeo da ga oblikuje u treći po redu grad u carskoj Rusiji posle Moskve i Sankt Peterburga. Sada je on i predmet šale kada mu se obraćaju kao „Vojvodi iz luyk (šahta)“ jer ako ga pogledate iz određenog ugla, svitak koji drži u ruci izgleda kao nešto sasvim drugo. Stanovnici Odese su poznati kao šaljivdžije i 1. april se kod njih ozbiljno slavi, kao i „Humorina festival“.

Najpoznatija znamenitost su Potemkinove stepenice koje je dizajnirao italijanski arhitekta Franc Bofo i načinio ih besmrtnim u filmu „Oklopnjača Potemkin“ u znak sećanja na ustanak mornara 1905. Ako se popnete na vrh i pogledate dole, svih 192 stepenika će izgledati sasvim iste širine iako su poslednji znatno širi.
Opera, Foto:cubamemucho/Flickr
Ispod površine

Kako šetate popločanim ulicama užeg centra grada, proći ćete pored čudnog drveća koje izgleda kao da je naopako zasađeno, a prolazite i pored elegnatne, restaurirane Opere iz 1887. Možete zaviriti u dvorišta raspadajućih građevina iz XVIII veka i videćete neke suprotnosti modernom shvatanju domaćinstva – sušenje veša na žicama i babuške koje provode dane na klupama.

Do 80-ih godina svako dvorište je imalo jedan poseban ulaz u lavirint podzemnih katakombi, ali su sve osim nekoliko zatvorene kako bi sprečili decu da lutaju i nikad se ne vrate. U Drugom svetskom ratu partizani su koristili katakombe za borbe protiv nacista koji su desetkovali Jevreje kojih je bilo u priličnom broju i bili su dosta uspešni u tome.
Foto:mikhail_golubov/Flickr
Kultura i noćni život

Odesa je bila kosmopolitski grad mnogo pre internacionalne kuhinje koja sada preovlađuje u gradu. Rusi su je osvojili 1789, u rusko-turskim ratovima, i grad je postao slobodna luka 1815. godine u koju su dolazili Grci, Turci, Jermeni, Italijani, Jevreji i Ukrajinci, između ostalih, koji su utabali puteve za preko više od 100 nacija koje sada žive tu.

Kuhinja obiluje raznovrsnošću od ukrajinskog kiča „Kumanets-a“ i „Ukrainskaya Lazunka“, preko „Aliye Parusa“ za kojim Rusija pati, do odličnog sušija „Yokahama“ i mešavine italijansko-asirske kuhinje „Casa Nova“ gde čaša vina košta koliko i prosečna ukrajinska plata.

Od sovjetskog vremena, Odesa je sačuvala reputaciju kao grad koji voli zabavu. Leti, pratite masu i krenite na plažu prepunu bronzanih tela. Ni Otrada ni Arkadija plaže nisu najčistije na svetu, ali to ni ne smeta pravim uživaocima sunca. Kada zađe sunce, Arkadija se pretvara u centar sa brojim diskotekama, klubovima koji privlače mlade. Stanovnici Odese vole da kupuju, a budući da je Odesa bila merkantilistički grad, nije ni čudo što se najveći centar kupovine nalazi na obodima grada. Idite autobusom do „Seven Kilometres“ i potražite nešto za sebe među venčanicama, nameštajem, odećom, nakitom itd. Ili prošetajte do Moldovanke, trošnog moldavskog naselja iz XVIII veka gde na nedeljnoj buvljoj pijaci možete pronaći sve od nacističkih suvenira preko samovara do Lenjinovih bisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: