Doživite Sloveniju

'I feel Slovenia'. Tako malena da biste je mogli prevaliti pješke. A tako velika da je možete istraživati unedogled. Zelena zemlja u srcu Europe, na stjecištu Alpa, Mediterana i Panonske nizine, iznenađuje svojom raznolikošću.

Izvor: Index.hr

Izvor: B92

Utorak, 15.03.2011.

11:10

Default images

Oduševit će vas prirodnim i kulturnim posebnostima, u zelenilu prirode ili u gradu, na vodi i u zraku, na aktivnim stazama ili na tajnovitim speleološkim pohodima u kraške jame - doživite Sloveniju!", riječi su kojima naši susjedi na stranicama Slovenske turističke zajednice (www.slovenia.info) mame turiste u svoju zemlju. I doista, tijekom svog boravka ondje stvarno ćete "osjetiti i doživjeti" Sloveniju koja će omamiti sva vaša osjetila raznolikom prirodnom, kulturološkom, sportskom, wellness i gastronomskom ponudom koja baš nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Pametna ulaganja i dobar marketing kao recept za uspjeh

Photo: dearbarbie / Flickr
Iako se na Sloveniju zbog brojnih skijališta (čak 87 sa ukupno više od 600 kilometara skijaških, trkaćih i staza za sanjkanje) prvenstveno gleda kao na zimsku "skijašku" destinaciju, u ljepotama susjedne nam zemlje moguće je uživati tijekom svih godišnjih doba. Da bi goste privukli i van skijaške sezone, Slovenci su tako velika sredstva uložili i u wellness te sportski i kongresni turizam. Dio sredstava za ulaganja povukli su i iz europskih fondova, a kombinacijom vrhunskih sportskih terena te wellnessa i rehabilitacijskih centara u sklopu hotelskih kompleksa ubiru velik dio kolača kad je u pitanju dovođenje vrhunskih sportaša i sportskih timova iz svih dijelova svijeta na pripreme. Tajna je u tome što sportašima osiguravaju sve ono što im je potrebno za treninge ili rehabilitaciju od ozljeda, a onda sami sportaši o tome šire "dobar glas" svojim sportskim kolegama i trenerima.

Dosadašnjim ulaganjima u turističku ponudu u Sloveniji nije kraj - grade se novi hotelski kompleksi, novi športski tereni (primjerice nogometna igrališta), nove staze i fan parkovi. Postojeće kapacitete se renovira kako bi se održao korak sa sve većim zahtjevima i potrebama gostiju. Skijaške staze ljeti se pretvaraju u staze za brdski biciklizam, zeleni obronci privlače brojne planinare, a rječni brzaci idealni su za ljubitelje raftinga. U opuštajućoj atmosferi brojnih termi može se uživati tijekom cijele godine, a uz ukusnu hranu u Sloveniji vas očekuju i odlična vina.

Snježna skijaška idila Mariborskog Pohorja i relaksacija u Termama Maribor

Mariborsko Pohorje (www.pohorje.org) je najveći ski centar u Sloveniji. Proteže se na 220 hektara i ljubiteljima zimskih sportova nudi više od 40 kilometara skijaških staza - od onih za početnike do onih za vrhunske skijaše. Veliki plusevi ovom skijalištu su i to što se nalazi u neposrednoj blizini drugog najvećeg grada u Sloveniji, Maribora, te što je gotovo cijelo područje pokriveno besplatnim signalom za bežični internet. Pohorje je poznato po tradicionalnoj skijaškoj utrci "Zlatna lisica". Vole se hvaliti i kako je kod njih Janica Kostelić naučila skijati pa je možda upravo to skijalište odlično za sve one koji požele po prvi put u životu stati na skije. Iako vas u ski školi neće dočekati Ante Kostelić, među vrhunskim učiteljima skijanja pronaći ćete zasigurno Domena i Juricu, naoružane ski opremom, osmijehom i dobrim živcima.

Umorni nakon višesatnog spuštanja niz snježne padine zasigurno ćete se zaželjeti opuštanja, a bazeni s termalnom vodom, saune i masaža idealni su za tako nešto. Ekskluzivni hotel Habakuk Termi Maribor (www.termemb.si) nalazi se na obroncima Pohorja, uz samo skijalište, a na prvu će vas osvojiti svojim moderno dizajniranim, novouređenim sobama. U zasad nerenoviranom dijelu hotela, koji također ima pet zvjezdica, umjesto modernog dizajna sobe imaju vintage štih. No, tome neće zadugo biti tako, jer iz hotela najavljuju modernizaciju i tog dijela. Hotel je prijateljski raspoložen prema kućnim ljubimcima pa ih možete povesti sa sobom na odmor.

Gostima hotela Habakuk na raspolaganju su unutarnji i vanjski masažni bazeni ukupne površine veće od 740 kvadratnih metara ispunjeni termalnom vodom bogatom jodidima i fluoridima, temperature između 29 i 35 stupnjeva. Osim bazena, wellness i spa centar hotela nudi i saune (finsku saunu i tursku kupelj), fitness te široku lepezu masaža i raznih tretmana uljepšavanja vrhunskom njemačkom Babor kozmetikom, za koju su Terme Maribor generalni zastupnik za Sloveniju. Tu su i tretmani pomlađivanja te tretmani za preoblikovanje tijela. Što se cijena tretmana tiče, otprilike su istovjetne onima u hrvatskim kozmetičkim salonima.

Maribor - Europska prijestolnica kulture 2012.

Maribor - Photo: Unsworn / Flickr
Maribor (www.maribor.si), drugi slovenski grad po važnosti i veličini, smjestio se na rijeci Dravi, podno obronaka Mariborskog Pohorja. Gradu je za 2012. godinu dodijeljena počasna titula Europske prijestolnice kulture pa u suradnji s partnerskim mjestima (Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec i Velenje) spremaju bogat kulturni program - od izložbi i koncerata, preko brojnih festivala po kojima je grad i inače poznat, do drugih kulturnih događanja. Maribor je poznat i kao grad Stare loze - najstarije loze na svijetu, koja ondje raste već 400 godina. U 2013. godini Maribor je domaćin 26. Zimske univerzijade.

I Rogla svoju Janicu ima

Rogla - Photo: dani_tic / Flickr
Jedno od većih i poznatijih slovenskih skijališta je i Rogla (www.rogla.eu), koje se proteže na 90 hektara i broji oko 30 kilometara skijaških staza, od čega ih oko 60 posto otpada na staze za skijaško trčanje. Uz voditelja Škole snježnih športova Uroša Martinšeka, na Rogli vas među simpatičnim trenerima i učiteljima skijanja očekuje i djevojka zaraznog osmjeha, Ingrid, koju smo zbog fizičke sličnosti s bivšom hrvatskom skijašicom od milja prozvali "slovenskom Janicom". Rogla se može podičiti i najvećim borderskim zabavnim parkom u jugozapadnoj Europi, a za ljubitelje brzina tu je i adrenalinsko sanjkalište.

Odlučite li se za skijanje na Rogli, smještaj, između ostalog, možete potražiti i u obližnjim Termama Zreče (www.terme-zrece.eu). Hotel Dobrava 2000 ima četiri zvjezdice, a osim u hotelskim sobama tijekom odmora možete boraviti i u apartmanskim kućicama Termi Zreče. Oni navikli na luksuz mogli bi zamjeriti nedostatak modernog uređenja u samom hotelu, ali garantiramo da će taj mali minus domaćini nadoknaditi svojom ljubaznošću i simpatičnošću. U Termama Zreče posebno su ponosni na svoj medicinski centar zbog kojeg na rehabilitaciju ondje dolaze brojni vrhunski sportaši. U sklopu hotela nalaze se i fitness, bazeni i saune, a među masažama i tretmanima uljepšavanja treba izdvojiti onaj ljekovitim blatom.

Vogel - skijalište u srcu Nacionalnog parka Triglav nudi isključivo prirodni snijeg

Photo: Phillip / Flickr
Za razliku od većine drugih skijališta koja postojanost svojih skijaških staza održavaju kombinacijom prirodnog i umjetno proizvedenog snijega, Vogel (www.vogel.si) se može podičiti isključivo prirodnim snijegom, budući da se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Triglav. Skijalište se proteže na 78 hektara i nudi 26 kilometara lakih i srednjih skijaških staza te staza za skijaško trčanje. Za snowboardere je i tu napravljen borderski park. Sa Vogela se pruža prekrasan pogled prema Bohinjskom jezeru. U toplim mjesecima područje je idealno za šetnju i planinarenje, a tijekom cijele godine, čak i u jeku skijaške sezone, na obližnjem ranču možete iznajmiti konje te uživati u jahanju.

Što se smještaja u blizini Vogela tiče, prava poslastica je Bohinj Park Hotel (www.bohinj-park-hotel.si), eko oaza s pet zvjezdica smještena na rubu Nacionalnog parka Triglav. Jedini slovenski hotel s prestižnim eko certifikatom Green Globe osvojit će vas moderno uređenim interijerom, a bogata hotelska ponuda uključuje i vodeni park, wellness te kino i dvoranu za kuglanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: