Novi sjaj Jodne banje

U Novom Sadu počeli radovi na rekonstrukciji zgrade Specijalne bolnice za reumatske bolesti, vredni 180 miliona dinara

Izvor: Politika

Izvor: B92

Sreda, 02.03.2011.

09:27

Default images

U Novom Sadu počela je rekonstrukcija glavne zgrade Specijalne bolnice za reumatske bolesti u Futuškoj ulici broj 68, takozvane Jodne banje. Investiciju vrednu više od 180 miliona dinara finansira Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, a pošto je objekat proglašen za kulturno dobro, radovi se izvode pod budnim okom stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

– Zgrada Jodne banje jedna je od najstarijih i svakako najlepših na području Vojvodine, a ovo će biti njena najdetaljnija rekonstrukcija u poslednjih sto godina, praktično otkako postoji. Ujedno, ovo je jedina reumatološka ustanova u pokrajini koja obuhvata i dijagnostiku i lečenje i terapiju, zbog čega ima izuzetan značaj u našem zdravstvenom sistemu. Želimo da bude reprezentativna u svakom pogledu – istakao je predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić, koji je juče obišao radove.

Novosadska Jodna banja nastala je krajem 1897. godine, kada je kod Futoške šume, prilikom bušenja arteškog bunara za potrebe snabdevanja grada pijaćom vodom, izbila topla, mineralna, jodna voda temperature 24,6 stepeni. Zgrada je sagrađena na inicijativu novosadskog lekara, balneologa, dr Vilhelma Vilta, a projektant je bio poznati arhitekta Imre Franček iz Budimpešte. Počela je sa radom 1910. godine, pošto je dobijeno zvanično odobrenje i status lekovite banje.

– Potrudićemo se da Jodna banja zablista kao reumatološka ustanova, ali i da pružimo nešto više, da joj vratimo lekovitu vodu i druga balneološka obeležja, koja će biti uključena u savremeni način lečenja reumatizma. Ove dve kategorije bi trebalo da funkcionišu kao harmonična sredina – kaže direktorka Specijalne bolnice za reumatske bolesti dr Milijanka Lazarević, specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Stacionar Jodne banje ima 70 postelja, a svakoga dana kroz bolnicu i ambulantu prođe oko 500 pacijenata, koji obično imaju više terapijskih usluga.

Prema rečima direktorke Lazarević, ugovoreni radovi obuhvataju hidro i termo izolaciju, sređivanje stolarije prema normativima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, zatim hola koji je sa brojnim ornamentima vrlo reprezentativan, sređivanje bolesničkih soba, podova, spuštanje plafona, rasvete, paravana... Izvođač – preduzeće „Dijagonala“ iz Novog Sada obavezalo se da zgradu završi ove godine.

U nastavku radova, u drugoj fazi, trebalo bi da bude rekonstruisano i banjsko kupatilo (stari bazen), a u Specijalnoj bolnici ne sumnjaju da će i u tome takođe naići na podršku Vlade AP Vojvodine.

M. Mijušković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: