Hod po malinama, masaža na senu

Srpska velnes bajka nudi meditaciju na zobenoj slami, vežbanje fitnesa u opancima, učenje starih zanata ili ispijanje „ljubavnih” čajeva

Izvor: Politika

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

11:26

Default images

Kakav je osećaj hodati po malinama, meditirati na zobenoj slami i pijuckati kimovaču, mogu da saznaju svi koji zađu u neko od domaćinstava gornjomilanovačke opštine koja su osmislila „srpsku velnes bajku”.Tamo stranci i domaći gosti mogu da, u opancima igrajući narodna kola, nauče korake srpskog etnofitnesa i da se upute u tajne srpske „spa” kuhinje, u koje će ulaziti korak po korak, uživajući u Milutinovim i Dušanovim zalogajčićima, svojevrsnim kanapeima, kakvim se gostilo na dvoru Nemanjića.

Primarijus dr Gorana Isailović, iz Visoke strukovne medicinske škole, jedan od tvoraca srpskog velnes koncepta, otkriva u čemu je čar masaže stopala malinama, dok sedite na „prestolu” od zobene slame – leti u velnes vrtu (u voćnjaku, ispod šljive), a zimi pored tople peći.

„Važno je da se ljubavnim parovima u isto vreme masiraju stopala, zbog bolje komunikacije i zbližavanja. Koriste se maline treće kategorije, koje gosti najpre gaze dok se ne napravi sok, zatim im se njime noge isperu i masiraju. Posle toga im se obuvaju štrikane čarape, odnosno srpske spa papuče. Kada je lepo vreme, to se radi napolju dok oni uživaju slušajući cvrkut ptičica, a i zimi im se pušta taj zvuk”, istakla je dr Isailović.

Da se gosti ne bi previše opustili, pomažu im znalci naših folklornih igara. Cilj je da posetioci svakog dana nauče po neko novo kolo: jedan dan „Moravac”, drugi dan „Žikino”, treći „Užičko”, četvrti „Vlaško”... A zatim sledi „strečing” – u opancima, koje dr Isailović naziva srpskim patikama. Kad im dosadi igranje, šalju se u takozvane animacione radionice, gde se bave starim zanatima i spravljanjem drevnih jela.

Zainteresovanima se daje prilika da sami sprave pitu sa sirom ili pogaču, ispletu čarape, da se okušaju u branju lekovitog bilja, upoznaju s tajnama tkanja i predenja, pravljenja slatka od šumskog voća, u druženju s „kućnim ljubimcima”: trobojnim balkanskim goničem ili mangulicom.

Kada upeče sunce, posetioci velnes bajke moći će da prođu i kroz hidrozonu, a umesto džakuzi-kada ovde je na programu šetnja kroz potok i kupanje u kaci za rakiju.

„Tu je i srednjovekovni koktel, koji su spravili stručnjaci iz Banje Koviljače. Želimo da inostranim gostima objasnimo da se zdravo jelo i pilo još u srednjovekovnoj Srbiji. Pokušali smo da „rekonstruišemo” medovaču i kimovaču. Osmislili smo i dva velnes čaja čiju je recepturu jedna kompanija već otkupila: onaj od hmelja za mušku moć i duže seksualno uživanje i drugi, za žensku lepotu, od bosiljka i majčine dušice”, navodi Gorana Isailović.

A kao uspomena na srpsku velnes bajku, turistima se nude razni suveniri, poput tegle sa slatkom od malina,čokanjčića sa voćnom rakijom, štrikane čarape...

-----------------------------------------------------

Lanč-paket konjanika

Posebno zanimljiv suvenir iz „srpske velnes bajke” jeste takozvana torbica konjanika od kozje kože, s dlakom okrenutom ka unutra, radi zaštite hrane od insekata i kvarenja. Ovaj lanč-paket čine: parče ražanog hleba, komad suve slanine, kriška kozjeg sira, glavica belog luka, šaka sušenog voća, daščica i nožić. Danijela Davidov-Kesar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: