Muzej prekinutih veza u Zagrebu

Muzej koji je otvoren prije nekoliko mjeseci na Gornjem gradu nominiran je za nagradu Europski muzej godine

Izvor: Jutarnji.hr

Izvor: B92

Petak, 11.02.2011.

12:04

Default images

Od malog žutog Pola ostala je samo registracijska tablica. No, u sarajevsku se rijeku, osim automobila, “strovalila” i njihova veza. To je, zapravo, priča o sreći u nesreći.

Njihova je veza počela otprilike u vrijeme kad je on kupio svoj prvi automobil. U tom malom žutom Polu vozikali su se posvuda: na more, na planinu, išli na izlete...

Skriveno blago

Kakvu ljubavnu priču skriva stara registracija možete otkriti na drugoj razini Centra Kaptol. Naime, ova je neobična uspomena samo jedan od 40-ak izloženih eksponata Muzeja prekinutih veza, koji je - ironično - u povodu Valentinova javnosti predstavio nikad viđene donirane predmete, uspomene na nesretne ljubavne priče iz cijelog svijeta: crvenu vjenčanicu ukrašenu dijamantima, vudu lutku, iglu za punjenje mesa, šarenu plišanu igračku stonogu, naušnice, sat, nalivpero, fotografije, tenisice, grudnjake...

Među zanimljivim uspomenama pronašli su se i ključevi stana u Zagrebu, koje je povrijeđena djevojka ostavila kako ne bi došla “u napast” ponovno otići kod bivšeg, kao i vratarske rukavice, “sveti predmet” lezbijskog para, inače nogometašica.

Hitna situacija

Olinka Vištica, suosnivačica Muzeja prekinutih veza, kaže kako se emotivna ostavština, privremeno izložena u trgovačkom centru, “skrivala” u skladištu Muzeja na Gornjem gradu jer za sve pristigle donacije nema mjesta.

- Ljudi nam se neprestano javljaju, no mi ih ne želimo ohrabrivati jer nemamo gdje s tim predmetima. U posljednjih smo mjesec dana, pod izlikom hitne situacije, primili crvenu vjenčanicu, ali fundus najviše raste na gostovanjima - kaže Vištica, dodajući kako izložba u povodu Valentinova ostaje otvorena do 20. veljače.

S ovim je neobičnim projektom oduševljen i dizajner Boris Ljubičić.

- Mnogi su zainteresirani za Muzej zbog sadržaja, no mene nisu zainteresirali ti predmeti. Slučajno sam ušao u bivšu Tavernu i oduševio se tim preuređenim zapuštenim prostorom. Fenomenalna je rasvjeta, mali su predmeti zanimljivo osjenčani... Nešto tako lijepo i čisto nisam još vidio u Zagrebu - kaže Ljubičić.

Muzej prekinutih veza ove je godine nominiran za nagradu Europskog muzejskog foruma "European Museum of the Year 2011", a veliko je priznanje Olinki Vištica i Draženu Grubišiću stiglo i iz Houstona. Naime, nakon gostovanja u Buenos Airesu, eksponati će se izložiti i u Texasu, u sklopu godišnje konferencije Asocijacije muzeja SAD-a pod nazivom “The Museums of Tomorrow”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: