Beč: Večera u tami

U želji da ljudima koji nemaju oštećen vid približe slepilo kao stanje, a ujedno i da stvore radna mesta za ljude sa oštećenim čulom vida, u Beču su otvorena dva restorana u kojima se gostima koji nemaju oštećen vid nudi neobičan doživljaj - „Večera u tami". Okusiti, omirisati, opipati - to je moto ove ponude.

Izvor: B92

Sreda, 02.02.2011.

19:36

Default images

Na ulazu u restoran gosti biraju aperitiv i meni koji žele. Potom se svi svetleći, kao i predmeti od vrednosti zaključavaju, a gosti praćeni audio-vodičem za slabovide odvode sprat niže. Da bi se podstakla napetost, u meniju su sadržane šifrovane poruke. Na primer, porudžbina: „Sve od peradi". O kojoj pernatoj živini se radi, gosti moraju sami da okuse. Provod u jednom takvom restoranu traje tri do četiri sata. Nakon večere posetioci u osvetljenom delu restorana dobiju rešenje njihovog menija. „Kvalitet nema veze sa očnim vidom. To je kao poseta pozorištu bez pogleda na binu. Kroz tamu i različite uticaje zvuka i mirisa, ljudi jednostavno zaborave na vreme", kaže jedan od vlasnika restorana Štefan Janke.
Osim večere, zainteresovani posetioci u jednom od restorana mogu da idu u obilazak izložbe pod nazivom „Dijalog u tami", na kojoj se ništa ne vidi. Kroz tamne prostorije posetioce sat vremena vodi audio-vodič. Gosti čuju razne zvuke, osećaju vetar na koži, osećaju miris šumskog tla i tako sami zamišljaju slike okruženja u kojem se nalaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: