Novi život sela Zaovine

Zaovinsko jezero uređuju za kupače, školu pretvaraju u odmaralište, grade spomen-muzej posvećen Josifu Pančiću

Izvor: Politika

Izvor: B92

Nedelja, 30.01.2011.

06:30

Default images

Prelepe su Zaovine, selo u prostranstvima planine Tare između dva nacionalna parka, sa biserno čistim Zaovinskim jezerom, bogatstvom šuma, lekovitog bilja i proplanaka, izuzetnim vidikovcima, stablima jedinstvene Pančićeve omorike, neobičnom pojavom da na samo jednom kvadratnom metru zajedno rastu tri vrste drveća: smrča, breza i bukva. Lepota je svuda unaokolo, za odmor idealno, ali i ovde je sve u senci nevesele sudbine nestajanja seoskih naselja, staračkih domaćinstava, mnogih neženja. Nekad 300 đaka u selu, danas škola zatvorena. Ima li nade za Zaovine?

Ima, hrabro poručuju iz zavičajnog udruženja Zaovljana nazvanog „Tara ekosistem“, koje okuplja oko 1.800 članova iz ovog sela i gradova širom Srbije. Ovaj kraj mora oživeti, ceo prostor vapi za turističkim razvojem, ovakva lepota ne sme ostati neprimećena, kažu u udruženju. Poslednjih meseci, otkad su na čelna mesta „Tara ekosistema“ došli Rade Jezdić, vredni učitelj iz Užica, dobitnik Svetosavske nagrade pre dve godine (u Zaovinama na očevini ima vikendicu), i meštanin Dragoslav Jelisavčić koji je u selu napravio skijalište sa planinskom krčmom, oseća se napredak.

– Zahvaljujući pomoći Hidroelektrane Bajina Bašta od milion dinara i razumevanju njenog direktora Čitakovića za naše namere, nedavno je naselje Donji Jelisavčići u zaovinskom kraju prvi put dobilo vodovod. Ove zime putevi u Zaovinama bolje se čiste, a poduhvati koje pripremamo tek treba da udahnu novi život celom kraju. To je važno za ovo selo u kome ima oko 500 stanovnika, tu je oko 50 nezaposlenih momaka, a neki desetinama kilometara putuju na posao u Bajinu Baštu – kazuje Rade Jezdić o čijim naporima da napreduju zlatiborska sela smo pisali, a ovde na Tari već su ga, neumornog, prozvali „mali Mrkonjić“.

Najvažnijim poslom smatraju uređenje kupališta na Zaovinskom jezeru, koje je reverzibilno (vodoakumulacija) u sistemu HE Bajina Bašta. U njemu je voda besprekorno čista, obiluje kvalitetnom ribom, idealno je za kupanje, ali neuređeno pa stoga nedovoljno posećeno. Jezero ima pet krakova, najduže je pet kilometara, i svakom se može prići asfaltnim putem koji opasuje vodoakumulaciju, ali nigde uređene plaže.

– Podneli smo zahtev Upravnom odboru Hidroelektrana za dozvolu da napravimo pet plaža. Nadamo se podršci jer su nam i do sada izlazili u susret. Očekujemo da već od 1. maja počnemo te poslove, a plaže će biti široke, da ne nestanu kad u „špicevima“ zatreba struja i nivo jezera opadne – veli Jezdić.

Zaovine imaju veliku seosku školu, jednu od najlepših u nekom od sela Srbije, nekad ambiciozno pravljenu: sa mnoštvom učionica, dve fiskulturne sale, kuhinjom, centralnim grejanjem. Ali više nema đaka, pa škola ne radi. Od nje ovde nameravaju da naprave odmaralište, a da manji deo ostane za školske potrebe, samo da selo oživi. Prema Jezdićevim rečima, nisu potrebna velika ulaganja da se tu napravi rekreacioni centar poput onog na Mitrovcu i ovde bi kao u istraživačku stanicu dolazili najbolji đaci, a tokom januara i juna bio bi obezbeđen besplatan boravak za decu bez roditelja.

– Pripremamo i gradnju spomen-muzeja posvećenog Josifu Pančiću, kućice sa vidikovcem od drveta i kamena u blizini brane u Zaovinama, za to već imamo najavljenu pomoć od raznih institucija. Pravićemo novu crkvu na brdu Sekulić, najnaseljenijem u zaovinskom kraju, jer je stara u Vežanjama, najbliža ovdašnjem življu, udaljena čak 25 kilometara. Spremamo i druge poduhvate, a dobru saradnju imamo sa mesnom zajednicom u selu i opštinom Bajina Bašta. Sve da sela ovog područja ožive i opet se začuje dečja graja – sumira Rade Jezdić, rešen da istraje u tim namerama.

Branko Pejović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: