Top 10 skijališta u Evropi

Neka su skijališta idealna za one koji vole ludiranje po stazama, a neka druga zadovoljit će one koji vole zabavu ili one koji se raduju mirnom zimovanju s djecom.

Izvor: Jutarnji.hr

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2011.

07:05

Default images

Popriličan se broj skijaša svake godine vraća sa skijanja nezadovoljan mjestom u kojem su boravili, iako su sve skupo platili. Glavni razlog za to je neupućenost - neka su skijališta idealna za one koji vole ludiranje po stazama, a neka druga zadovoljit će one koji vole zabavu ili one koji se raduju mirnom zimovanju s djecom. Kako se to ne bi i vama dogodilo, proučite naš vodič. Skijanje je preskupo i predugo se iščekuje da biste se s njega vratili nezadovoljni.

Nassfeld

Jedno od ponajboljih austijskih skijališta odlično je pokriveno topovima za umjetni snijeg, jer zbog male nadmorske visine ponekad nedostaje prirodnog.

ŽIČARA: 30

STAZA: 110 km

NADMORSKA VISINA: 600-2002 m

SUNČANIH SATI U SEZONI: 850

VELIČINA KLIZALIŠTA: 6,5 km četvornih

VISINSKA RAZLIKA ŽIČARE: 1200 m

NOĆNA STAZA: 2,2 km

www.skiarena.at

info@naturarena.com

Skijalište Nassfeld nije samo najveće i najmodernije u Koruškoj nego i jedno od deset najboljih u Austriji. Žičare su vrlo moderne, ponuda smještajnih kapaciteta vrlo je široka, a staze su uređene na visokoj razini.

Glavna, moderna žičara Millenium Express jedna je od najmodernijih u Europi.

Najbolja crveno-crna staza spušta se s vrha Troghoehea, a posebna je poslastica staza Carnia koja se sa 1822 metra u dužini od 7,6 kilometara spušta do doline.

Zabava i gastronomija

Osim skijanja, tu je i raznolika zabava. Postoje dva zabavna parka za snowboardere, staze za skijaško trčanje, osvijetljeno noćno sanjkalište, klizalište, curling i osvijetljene staze za noćno skijanje. Bogata je i gastronomska ponuda.

Zabava počinje netom nakon skijanja u nekom od apres ski barova, restorana s domaćom i međunarodnom kuhinjom ima pristojan broj, a diskoteke u hotelima Carinzia i Cube jamče dobar provod duboko u noć.

- 39,9 eura dnevna ski karta za odrasle 20 eura dnevna za djecu 177 eura petodnevna ski karta

Alta Badia

Skijanje je ovdje poseban doživljaj. Nema gužvi jer nema velikih hotela niti dnevnih skijaša. Staze su odlično pripremljene, a žičare vrlo moderne i udobne

ŽIČARE: 53

STAZE: 130 km

KAPACITET ŽIČARA: 78.000 po satu

NADMORSKA VISINA: 1500 m

www.altabadia.com

altabadia@dolomitisuperski.it

Alta Badia smještena je u samom srcu Dolomita. Mjesta La Villa, Corvara, Colfosco, Pedraces i St. Cassian povezana su žičarama i smatraju se dijelom velikog sistema Sella Ronda. Alta Badia povezana je sa skijalištima Arabba, Canazei, Fassa i Val Gardena, što ga čini jednim od najvećih i najljepših skijaških vrtuljaka svijeta. Skijaške karte mogu se kupiti samo za Alta Badiju ili kao Superski Dolomiti koja vrijedi za čitavu regiju Dolomita. Mnogi okolni vrhovi su preko 3000 m, a najviši je Marmolada, jedino ledenjačko skijalište ovog dijela Italije. Ponuda restorana je izvrsna, a i ponuda izleta Alta Badiju razlikuje od ostalih skijališta.

Ponuda smještaja

Ponuda smještaja u Alta Badiji je raznolika, od hotelskog do apartmanskog.

Malo udaljeniji obično imaju kombije koji prevoze svoje goste do žičara i dolaze po njih u dogovoreno vrijeme.

- 42 eura dnevna karta za odrasle 29 eura dnevna karta za djecu 227 eura tjedna karta za odrasle

Bad Kleinkircheim

‘Sa staze u toplice’ moto je ovog skijališta, bogatog termalnim vodama, ali i lijepim stazama za veliki raspon skijaškog umjeća

ŽIČARE: 26

STAZE: 103 km

NADMORSKA VISINA: 1100 - 2055 m

NAJVIŠI VRH ŽIČARE: 2270 km

STAZE ZA SANJKANJE: 4 km

TERMALNE VODE : 36 stupnjeva

TOPOVI ZA SNIJEG: 470

www.badkleinkircheim.at

info@badkleinkircheim.at

Ovo se skijalište proteže na dvije planine. Do Kaiserburga, najvišeg vrha, voze žičare iz dva pravca. Središnja i najveća žičara prolazi pored velebnih bazena Roemerbad, a uz nju se do mjesta spuštaju tereni s obaju strana. Desna je staza poznata kao staza za spust, a osim te strme i u donjem dijelu izazovne staze, ostale su prilagođene “srednjim” skijašima i uglavnom su crvene i plave.

Probajte domaće specijalitete

Gastronomska ponuda vrlo je bogata. Za goste koji nisu na hotelskom polupansionu ima više mogućnosti za izlazak na večeru u neki od rustikalnih restorana u kojima se uglavnom nude domaći specijaliteti. Mahom vrlo kalorična hrana dobro će doći za prikupljanje energije potrebne za dane skijanja. Apres ski ponuda nije bogata kao u nekim većim skijalištima, ali zabave ne nedostaje. Lokal Sunny Spot uvijek je bio omiljeno okupljalište snow board generacije.

- 39 eura dnevna ski karta za odrasle 19,5 eura dnevna za djecu 171 eura petodnevna ski karta
Photo: saschaaa / Flickr
Kitzbühel

Najpopularnije austrijsko skijalište, osim kilometrima staza, posjetitelje privlači i odličnim šopingom, nebrojenim kafićima te zanimljivom arhitekturom

ŽIČARE: 52

SKIJAŠKE STAZE: 168 km

NADMORSKA VISINA: od 800 do 2000 m

BROJ STAZA: 60

NAJDULJA STAZA: 6 km

STAZE ZA SKIJAŠKO TRČANJE: 120 km

SEZONA: od prosinca do ožujka

www.kitzbuehel.com

info@kitzbuehel.com

Najpoznatije skijalište u Austriji, raznoliko je i zanimljivo, sezona puna raznih događanja, a posebno je i po začuđujuće očuvanoj tirolskoj arhitekturi, staroj i do tristo godina. Šoping je ovdje među najboljima u Austriji. Iznad Kitzbühela nalaze se brda Hahnenkamm i Pangelstein, a na drugoj je strani Kitzbüheler Horn, raj za snowboardere. Na Hahnenkamm (1668 m) vozi žičara iz središta te se dalje na skijama i žičarama nastavlja prema Pangelsteinu (1938 m). Između njih je Steinbergkogel, s kojega ima nekoliko dobrih crnih staza. Streif, najpopularnija staza za spust Svjetskog kupa na Hahnenkammu smatra se jednom od najtežih na svijetu.

Skupa zabava

Kitzbühel nije jeftin niti to želi biti. Smještaj nije znatno skuplji od ostalih skijališta tog ranga, no zabava može koštati i više od smještaja.

Nakon skijanja u Kitzbühelu se odlazi u barove, a posjetitelje privlači i bogata gastro-ponuda.

38,5 eura dnevna karta za odrasle 19,5 eura dnevna karta za djecu 180 eura šestodnevna ski karta

Kronplatz

U ovom dijelu Alpa ima najbolje uređene staze i najbolje žičare.

ŽIČARE: 31

SKIJAŠKE STAZE: 105 km

BROJ STAZA ZA SPUST U DOLINU: 6

STAZE ZA SKIJAŠKO TRČANJE: 200 km

NADMORSKA VISINA: 2275 m

POČETAK SEZONE: prvi vikend u prosincu

BROJ PLANINSKIH KUĆA: 40

ŠKOLE SKIJANJA: 5

www.kronplatz.com

info@kronplatz.com

Ovo se skijalište uzdiže u sredini doline Pustertal i poznato je skijaško odredište od kojeg živi čak 13 gradića i sela. U apres ski lokalima pušta se naša glazba, na terenima rade hrvatske škole skijanja, a čak i konobari govore hrvatski. Moderne i brze žičare vode prema vrhu iz tri smjera: Val d’Aora, Riscone i St. Viglioa. Staze na Kronplatzu su gotovo 100 posto pokrivene snježnim topovima. Najveći izbor hotela i apartmana pronaći ćete u Risconeu.

Središte doline je Brunico

Središte doline Pustertal je Brunico/Bruneck (838 m). Grad se ubrzano razvija pa je iz pospanog tirolskog gradića izrastao u gospodarsko središte regije.

Pješačka zona u centru sa svojim buticima, kafićima i restoranima obavezno je mjesto za šetnje turista iz cijele regije. Danas Brunico ne živi samo od turizma. Na rubovima grada razvili su se mnogi industrijski pogoni. Ovdje se uglavnom govori njemački.

- 42 eura dnevna karta za odrasle 29 eura dnevna karta za djecu 229 i 160 eura stoji tjedna ski karta za odrasle i djecu

Les deux Alpes

S obzirom na prirodnu raznolikost ovdje često organiziraju drugačije aktivnosti - od stručnih obilazaka kojima se ispituje opasnost od lavina do gradnje iglua

ŽIČARE: 47

STAZE: 220 km

STAZE ZA SKIJAŠKO TRČANJE: 21 km

GLEČERI: 2 (Girose i Mont de Lans)

NADMORSKA VISINA: 1600 - 3568 m

www.les2alpes.com

les2alpes@les2alpes.com

Skijalište Les deux Alpes susjed je obližnjeg skijališta L’Alpe d’Huez. Raznolikost staza i aprčs ski ponude, sunce i snijeg, blizina skijališta i smještaja, uz relativno pristupačne cijene, nikada do sada ovdje nisu zakazali. Zapadno od mjesta uzdiže se Pied Moutet, a istočno je Pic de la Grave. Staze na Pied Moutetu uglavnom su za početnike i snowboardere. Planina Pic de la Grave umrežena je sustavom žičara. Poklonici ekstremnih spustova uputit će se prema stazi La Meije, s visinskom razlikom većom od 2000 metara.

Povoljniji od ostalih

Ovo skijalište cijenama je mnogo povoljnije od onih iz prve francuske lige, poput Megevea i Val d’Iserea, no cijene po restoranima i kafićima ne zaostaju mnogo. f U svakom slučaju, isplati se potegnuti i uživati tjedan dana u dobrom skijanju na raznolikim stazama.

-40 eura dnevna karta za odrasle 32 eura dnevna karta za djecu 220,30 eura tjedna karta za odrasle

Sportwelt Amadee

Najteža je staza Svjetskog kupa u Flachauwinklu dok staze u području Tri doline ne zahtijevaju natprosječne vještine. Ski karta vrijedi za cijelu regiju

ŽIČARE: 277

STAZE: 807 km

STAZE ZA SKIJAŠKO TRČANJE: 220 km

NAJVIŠI VRH: 2188 m (Gamskogel)

www.sportwelt-amade.at

info@sportwelt-amade.at

Povoljan položaj na autocesti Tauren i raznolikost ponude čine sustav gradića oko Salzburga (pod zajedničkim nazivom Salzburger Sportwelt Amadee) lako dostupnom i vrlo omiljenom destinacijom. U Austriji, pa čak i u čitavim Alpama, Sportwelt Amadee smatra se jednim od najboljih skijališta. Žičare su moderne i stalno se zamjenjuju novima, staze su dobro održavane i uređene, a iz same veličine proizlazi izbor terena na svačiji ukus. Sva su mjesta povezana besplatnim autobusima i vlakom. Flachau je turističko središte čitavog sustava, popularno i zbog toga što u njemu živi najbolji skijaš proteklog desetljeća - Hermann Maier. Tu se pored Achterbahna nalazi i noćna osvjetljena pista duga 1,5 kilometara. Najbolje staze su u Zauchenseeu.

Sportski sadržaji

Od ostalih sportskih sadržaja, regija nudi uistinu sve: klizanje, letenje zmajem, jahanje na otvorenom i zatvorenom, tenis, brzo klizanje. U filzmoosu se često održavaju i natjecanja balonom, a oni s viškom energije mogu upisati tečaj građenja brvnare koji obuhvaća sve - od obaranja stabala do sustava prirodne izolacije i ugradnje prozora.

71,50 eura karta za odrasle za 1 i pol dan

-37 eura karta za djecu za 1 i pol dan 226 eura tjedna karta za odrasle

St. Anton/Arlberg

Tipično tirolsko mjesto u kojem se osjeća međunarodni duh, već godinama privlači goste iz cijelog svijeta te nudi smještaj prilagođen baš svačijem džepu

ŽIČARE: 83

STAZE: 270 km

NADMORSKA VISINA: 1300 m

NAJVIŠI VRH ŽIČARE: 2811 m

STAZE ZA FREE RIDE: 170 km

STAZE ZA SKIJAŠKO TRČANJE: 65 km

www.stantonamarlberg.com

info@stantonamarlberg.com

Ovo skijalište u regiji Ski Arlberg jedno je od najpoznatijih uopće te jedno među najboljima u Alpama. Tu se za svakoga može naći ponešto. Ponuda smještaja varira od skupih ekskluzivnih hotela do jeftinijih pansiona i apartmana. Mjesto je uređeno na tipičan tirolski način, no na svakom se koraku osjeća međunarodni duh. Za razliku od nekih drugih skijališta u okolici, koja su većinom okupirali njemački gosti, u St. Antonu se sreću skijaši iz cijelog svijeta pa nije neobično čuti mnogo različitih jezika. Sve to govori da St. Anton ima posebno mjesto na skijaškoj karti Alpa.

Tereni za skijaše i bordere

Velika ponuda apres ski barova, restorana i diskoteka među boljim je u Alpama. St. Anton jamči zabavu do sitnih sati.

Raznoliki i dobro uređeni tereni privlače “gospodu” skijaše, ali i snowboardere, koji ovdje nalaze brojne terene za vratolomije

44,5 eura dnevna karta za odrasle 26,5 eura dnevna za djecu 185 eura petodnevna ski karta

Val D’isere/Tignes

Staza ima svih vrsta, od blagih do off ruta po dubokom snijegu. Neke su staze legendarne kao što je Face de Bellevarde na kojoj je održan olimpijski spust

ŽIČARE: 90

STAZE: 300 km

BROJ STAZA: 131

ŠKOLE SKIJANJA: 19

GLEČERI: 2 (Grande Motte i Pissaillas)

NADMORSKA VISINA: 1850 m

www.valdisere.com

info@valdisere.com

U dolini rječice Isere visoko u Alpama, smješten je jedan od najljepših planinskih gradića, Val d’Isere. Dolina je turistički i skijaški raj u koji dolaze ljudi sa svih strana svijeta. Oko stare gradske jezgre izraslo je mnogo hotela i apartmanskih kuća. Kroz cijelo mjesto vode skijaški autobusi pa do žičare ne treba puno hodati. Skijalište je spojeno sa susjednim Tignesom (2100 m) poznato je i pod imenom L’Espace Killy. Na planinama Solaise i Rochere de Bellevarde nalaze se glavna skijališta, na koja vode žičare iz samoga mjesta. Spojena su i s dijelom skijališta u susjednom Tignesu. Staza ima svih vrsta, od blagih za početnike do off ruta po dubokom snijegu i daleko od civilizacije.

44,50 eura dnevna karte za odrasle 36 eura dnevna karta za djecu 255,50 eura tjedna karta za odrasle

Val Gardena

Svakako barem pogledajte strmu i obično zaleđenu stazu Sasolungo po kojoj se sudionici Svjetskog kupa strmoglavo spuštaju brzinom većom od 100 km/h

ŽIČARE: 83

STAZE: 175 km

CRVENE I PLAVE STAZE: 60 km

NADMORSKA VISINA: 1563 m

SKIJALIŠTA U OKOLICI: 11

www.val-gardena.com

s.cristina@val-gardena.com

Dolina posebnog šarma, Val Gardena, nalazi se u srcu Dolomita i ubraja se među vodeća svjetska skijaška središta. Svojim žičarama povezana je sa Sella Rondom. U dolini su smještena dobro povezana mjesta Wolkenstein/Selva Gardena, St. Christina i St. Ulrich/Ortisei. Selva Gardena je turističko središte doline i u njoj se nalazi najviše hotela, apartmanskih kuća i restorana te obiluje neskijališnim sadržajima.

Naša preporuka

Za cjelodnevni boravak na snijegu preporučujemo dan na Sell Rodi, sustavu žičara koje kreću iz Selva Gardene, Arrabe, Corvare i Canazeija, preko četiriju prijevoja u Dolomitima, a uokolo visokih stijena skupine Stella.

Izračunali su kako je za prolazak svih staza potrebno 5 sati - proći ćete 37 km.

43 eura dnevna karta za odrasle 30 eura dnevna karta za djecu 420 eura 12-dnevna karta za odrasle

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: