Moje putovanje: Škotska

Voditeljka TV kviza ‘Slagalica’ Danijela Pantić u Glazgovu je otkrila da tradicionalni kilt odlično stoji mnogim džentlmenima, a kao dugogodišnja vegeterijanka mogla je samo da gleda domaće specijalitete poput jagnjećih sarmica, za koje njeni domaćini tvrde da se najbolje slažu uz čuveni viski

Izvor: Gloria

Izvor: B92

Subota, 01.01.2011.

22:00

Default images

Kada su me prijatelji Fred i Džo Milan pozvali u Škotsku, shvatila sam to kao šansu koju nikako ne treba propustiti. To je zemlja očuvane i netaknute prirode koja, kao i Srbija, ima skoro sve: jezera, brda, reke, valovite doline, pogodnu klimu i dobre, ali pomalo prkosne ljude - rekli su mi moji prijatelji. Naravno da sam sa velikom radošću prihvatila poziv, jer sam pasionirani ljubitelj putovanja, a već i sama pomisao na Škotsku zvučala mi je neodoljivo. Ta zemlja mi je delovala potpuno drugačije od svih u kojima sam bila, a slična je bila i reakcija mojih prijatelja kada sam im rekla da putujem u London i Glazgov. Svi su reagovali isto: ‘Otkud u Škotsku?’ Na London se niko nije ni osvrnuo.

Razlog bogatstva

Iako je Edinburg glavni grad, odnosno administrativni i pravni centar, Glazgov, koji je tri puta veći, važi za industrijski i trgovinski centar Škotske. Naime, u vreme kada je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo druga imperija u svetu, Glazgov je bio njeno najveće brodogradilište. Tu su se proizvodili brodovi i oprema za kraljevsku mornaricu. To su razlozi zbog kojih je ova zemlje postala jedna od najrazvijenijih i najbogatijih u Evropi. Standard Škotlanđana, kao i drugih Ostrvljana, veoma je visok, a oni to objašnjavaju činjenicom da su redovne platiše poreza i svih drugih nameta države.

Dužnički san

Koliko je Škotska uspešna u ekonomiji i privredi, toliko je uspešna i u nauci, kulturi i umetnosti. Baš tu je nastao jedan od najpoznatijih pravaca u arhitekturi, tzv. glazgovski stil, ili art noven, čiji je tvorac Čarls Reni Mekintoš. Ovaj pravac, koji kao da se ruga klasičnom stilu arhitekture, jer koristi mnogobrojne dekorativne elemente, puni procvat doživeo je u 19. i 20. veku u Nemačkoj. Za rad Mekintoša, koji je projektovao zgradu ‘House for an Art Lover’ i čajdžinicu ‘Willow Tea Rooms’, smeštenih u srcu Glazgova, kažu da dosta podseća na stil čuvenog španskog arhitekte Gaudija. Baš je arhitektura Glazgova ono što mi se posebno dopalo, kao i odličan urbanistički plan. Stare kuće i građevine su dobro očuvane, sa čistim i lepim fasadama, dvorištima, parkovima ili dugim drvoredima ispred ulaza. Pošto su nekretnine na celom Ostrvu dosta skupe, većina Škota, dok isplaćuju dugogodišnji kredit od nekoliko stotina hiljada ili milion i nešto funti, sanja o mogućnosti da jednog dana poseduje celu kuću.

Muzika
Škoti su veoma talentovani muzičari, te i ne čudi što su neki od poznatih bendova došli baš iz Glazgova, poput grupa ‘Simple Minds’, ‘Texas’, ‘Franz Ferdinand’, ‘Travis’, i drugih. Mada, neke pesme koje sam slušala u kući svojih prijatelja, na zabavi koju su organizovali povodom godišnjice braka, do sada nisam imala prilike da čujem. Isto su i oni odreagovali kada sam ih pitala da li su čuli za neke američke bendove i izvođače.

Kilt

Tokom desetodnevnog boravka u Velikoj Britaniji London i Englesku sam zapamtila po gužvama na ulicama, u restoranima, na aerodromu, dok su mi Škotska i Glazgov ostavili potpuno drugačiji utisak: tempo života je sporiji i lakši, ljudi su opušteniji, a gužve u metrou neuporedivo manje. Škoti su veoma ljubazni i komunikativni, a humor im je sličan našem: britak, sa dosta ironije i sarkazma. Društveni su, vole da izlaze, ručaju zajedno po restoranima, organizuju kućne zabave i druženja. Vole i čuvaju svoju porodicu i veliki su tradicionalisti. Posebno su ponosni na svoje poreklo, istoriju i činjenicu da nisu Englezi, već Škoti. Kilt im je važan deo svečanog odela i obavezan je na svadbama, krštenjima i sličnim porodičnim okupljanjima. Cenu njihove tradicionalne nošnje određuje kvalitet materijala, pa najpoznatija škotska garderoba može koštati od 300 do 600 funti. A verovali ili ne, nekim muškarcima kilt baš dobro stoji.

Upotreba crkve

Pošto i nisu mnogo pobožni, a imaju dosta crkava čije održavanje treba plaćati, odlučili su da od njih naprave profitabilna i posećena mesta. Pretvorili su ih u restorane, škole, pozorišta, stanove... Nedeljom čak u nekima od bivših bogomolja za deset funti možete da dobijete kolač, pitu, čašu vina i karte za pozorišnu predstavu. Ipak, bez obzira na religiju ili versko opredeljenje, ako dolazite iz evropske zemlje u kojoj se plate ne obračunavaju u funtama ili evrima, sasvim spontano i neprimetno počećete da dozivate Boga svaki put kada se uhvatite za etiketu sa cenom, kad pitate koliko košta boca vina ili prosečna večera u restoranu. Ako vam pri tom padne na pamet da nešto preračunate u dinare, videćete i dvanaest apostola kako vam se smeju u lice: ‘Do u still want 2 be the Big in UK?’

Specijaliteti

Veliki su ljubitelji jake hrane i pića, posebno alkoholnog. Čuveni škotski viski je piće broj 1, proizvodi se u hektolitrima i izvozi po celom svetu. U Glazgovu, ukoliko ste obožavalac ovog alkoholnog pića, možete postati vlasnik originalnog brenda, odnosno, za određenu sumu novca možete izabrati ukus koji želite i dobiti broj koji označava da taj jedinstveni ukus viskija pripada baš vama. Ono što najbolje ide uz viski, a što je i njihovo nacionalno jelo, jesu jagnjeće sarmice (spremaju ih na sličan način kao u Srbiji, od iznutrica, bubrega i jagnjeće marmice). U specijalitete škotske nacionalne kuhinje spadaju i jela od raznih vrsta riba, morskih plodova, govedine i iznutrica. S obzirom na to da sam dugogodišnji vegetarijanac, isprobala sam razna jela od povrća, a za doručak sam uživala u ovsenoj kaši, za koju, takođe, kažu da im je specijalitet.

Šoping

U centru Glazgova, oko pešačke zone, smešteni su restorani, pabovi, tržni centri, kao i veliki broj radnji i predstavništva čuvenih brendova poput ‘Vivianne Westvood’, ‘Armani’, ‘Versace’, ‘Hobbs’, ‘Monsoons’, ‘Apple’... Inače, pored Londona, Glazgov važi za drugi raj za kupoholičare, modne dizajnere i ljubitelje mode. Zahvaljujući mojim domaćinima, ali i lepoti i miru koji nosi Glazgov, poželela sam da u tom gradu ostanem duže nego što sam planirala, ili da se vratim još jednom... Zapravo, još nekoliko puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: