Nemačke štrudle i švarcvald torta

Nemačka kuhinja možda ne obiluje originalnim receptima, ali tradicionalne nemačke poslastice su nešto posebno. Zapravo, jako ukusne. U Nemačkoj se sprema preko 500 vrsta torti, a glavni sastojci su: čokolada i šlag.

Izvor: DW

Izvor: B92

Subota, 04.12.2010.

06:40

Default images

Čokolada, šlag, razne vrste kremova, voće… omiljeni su sastojci poklonika slatkiša u Nemačkoj. Tonata i Rodrigo su upravo ručali i ostalo im je svega desetak minuta do povratka na posao. Slatke minute odmora provede uz omiljene nemačke poslastice.

Tonata: „Ono što najviše volim je torta od švapskog sira. Možda to jeste torta sa kremom od sira, ali je jako slatka i dobra.“

Rodrigo: „Ovde u Nemačkoj jako volim da jedem kolače kao što je - Apfelštrudl – štrudlu od jabuka sa sladoledom od vanile.“

Tonata i Rodrigo su ljubitelji tradicionalnih nemačkih kolača. Jer upravo su torta od sira i na daleko čuveni „Apfelkuhen“, moglo bi se reći zaštitni znaci germanske kuhinje. To nam potvrđuje i Herman Miler, ugledni kuvar iz Bona.

„U čuvene nemačke slatkiše se sigurno može svrstati torta od sira, kolač sa jabukama ili kolač od mrvica, koji se pravi od slatkog testa sa puterom. To je tipično za Nemačku. To su kolači koji prate određene sezone. Kada je sezona šljiva, onda se primera radi koriste šljive, zatim jabuke, ali i razno drugo voće."

Ljubitelji slatkiša iz gotovo svih krajeva sveta znaju i za čuvenu „Švarcvald tortu“ i ona potiče iz ovih krajeva.

„Švarcvald torta dolazi sa juga Nemačke, Štutgarta i okoline, ali mislim da ona nema mnogo veze sa Švarcvaldom. Po tradicionalnom receptu ona se pravi od čokolade, višanja i šlaga“, pojašanjava Miler.

Prva poslastičarnica u Nemačkoj otvorena je 1618. godine u Minhenu. Mešutim, dugo su slatkiši bili privilegija samo imućnih porodica. To se promenilo početkom 20. veka, kada je masovna proizvodnja šećera podstakla razvoj industrije slaktiša.

Autor: Jelena Kulidžan

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: