Napulj u dva dana (1)

Uživajte u senci Vezuva uz erupciju spektakularnih vidikovaca, raskošne kuhinje i fascinantnog nasleđa, piše Independent

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2010.

22:00

Default images

Zbog čega otići baš sada?

Bezbrojne haotične vespe koje tokom leta danonoćno trube, delimično utihnu krajem jeseni kada vrućina spadne, a sa uskih ulica se povuku gomile ljudi od kojih leti ne može da se diše. Napulj je poznat po prikazima Isusovog rođenja, jaslicama (it. persepe), koje ćete u izobilju naći u umetničkim radionicama u ulici Via San Gregorio Armeno, gde lokalni umetnici na licu mesta prave kič krevece u jeku božićne potrošačke groznice.

Aterirajte

Najjeftinije možete stići kompanijom Wizz Air do Rima, a zatim do Napulja vozom ili autobusom.

Druga varijanta je kompanijom Alitalia do aerodroma kod Napulja, uz jedno presedanje u Rimu.

Napuljski aerodrom Capodichino nalazi se samo 6 km severoistočno od centra grada. Autobusi Alibus voze od aerodroma do centra na svakih pola sata, a u gradu staju kod Piazza Garibaldi gde je glavna železnička stanica, kao i na Piazza del Municipio. Vožnja traje 45 minuta i košta €3.

Taksi do centra je oko €25; ne zaboravite da se oko cene dogovorite pre nego što uđete u auto.

Orijentacija

Napulj pokriva veliku površinu, uglavnom brdovitu, i pruža se duž čitavog zaliva koji je po gradu i dobio ime. Distance su velike i početku mogu da obeshrabre putnike koji se prvi put ovde zateknu. Koristan orijentir na obali je Castel dell'Ovo, a glavna gradska arterija je Via Toledo. Na istoku su Centro Storico (istorijski centar), Spaccanapoli (ulica koja deli stari deo grada na dva dela), univerzitet, i luka. U brdima zapadno od ulice Via Toledo su Quartieri Spagnoli i ekskluzivni stambeni kvart Vomero.

Kraljevska palata i Monte Echia su u centru grada, blizu mora. Zapadno odatle je eksluzivni i trendi kvart Chiaia (srp. Kjaja), a na severu je Capodimonte. U gradu ima više turist biroa, a najcentralniji je na trgu Piazza del Gesù Nuovo (00 39 081 551 2701; inaples.it), sa dvokratnim radnim vremenom, od 9.30h do 13.30h i od 14.30 do 18.30 (9.30h-14h nedeljom).

Smestite se

Najnoviji hotel u gradu je Romeo Hotel (Via Cristoforo Colombo 45; 00 39 081 017 5001; romeohotel.it), odmah naspram pristaništa za feribote, s pogledom na Napuljski zaliv i Vezuv. Hotel je u ultramodernom italijansko-japanskom stilu, što nije za svačiji ukus, ali sobe su udobne. Dvokrevetne s doručkom su €220.

Sa manje naglašenim stilom, ali odličnom pozicijom u odnosu na Centro Storico je nedavno renovirani Hotel Palazzo Decumani (Piazza Guistino Fortunato 8; 00 39 081 420 1379; palazzodecumani.com). Smešten je u palazzo s početka 20. veka, a dekor je minimalistički. Dvokevetne s doručkom su od €140.

Neuporedivo jeftiniji je Hotel Piazza Bellini (Via San Maria di Costantinopoli; 00 39 081 451732; hotelpiazzabellini.com), smešten u palati iz 16. veka sa vrlo prijatnim dvorištem. Dvokrevetne s doručkom su €90.

Ukoliko ste na minimumu budžeta, u gradu ima više hostela gde već za 15€ možete naći spavanje u višekrevetnoj sobi.

DAN PRVI
Prošetajte se


Krenite od Piazza del Gesù gde se nalazi Basilica di Santa Chiara. Idite do stražnjeg dela kompleksa i uživajte plavo-žutoj fasadi klaustra starog manastira. Radno vreme: od 9.30h do 17.30h svakog dana, nedeljom od 9.30h do 14h. Ulaz: €5.

Nastavite pored ljupkog trga Piazza San Domenico Maggiore. Na levoj strani ovog malog trga nalazi se mini-trg Piazzetta Nilo kojim dominira statua boga reke po imenu Nilo. Na desnoj strani je omaž još jednom bogu, bivšem igraču Napolija, Dijegu Maradoni, čije se mini-svetilište nalazi na zidu bara Nilo, a među artefaktima je čak i flaša sa Maradoninim suzama. Nastavite ulicom via San Baigio dei Librai i naići ćete na tezge na kojima se prodaje sve, od drečavih religijskih ikona do Pulcinella maski, što celom kraju daje pomalo zlokoban utisak. Nigde se ovaj vajb ne oseća u tolikoj meri kao u Ospedale delle Bambole (Bolnica za lutke - Via San Biagio del Librai 81 (00 39 081 587 2274; ospedaledellebambole.it). Razmontirane lutke i plastični krojački modeli leže na gomili i čekaju da budu prišiveni i u punoj formi kao nekad. Na kraju ove ulice, skrenite levo uz Via Duomo, a zatim desno duž Via dei Tribunali. Obiđite Karavađovo remek-delo Sedam dela milosrđa u crkvi Pio Monte della Misericordia (Via dei Tribunali 253; 00 39 081 44 69 44; piomontedellamissericordia.it; ulaz besplatan; radno vreme je od 9h do 14h, svakog dana osim srede).

Ručak na brzinu

U najboljim picerijama obično se teško nalazi slobodan sto i često ste prinuđeni da uzmete broj i čekate na slobodno mesto. Ispred picerije Pizzeria Gino Sorbillo (Via dei Tribunali 32; 00 39 081 44 66 43; accademiadellapizza.it) uvek je gužva, što je pouzdan znak da je klopa odlična. Mermerni stolovi stešnjeni su na dva sprata, ali pizze su gigantske i perfektno ispečene na ćumuru. Ako na kraju naručite neki od semifreddo slatkiša poput sladoleda ili voćne torte, shvatićete zbog čega je vredelo čekati.

Pogledajte izloge

Replika milanske galerije Vittorio Emanuele, Galleria Umberto je pokriveni tržni centar s kraja 19. veka, sa mermernim mozaičkim podom, zastakljenom tavanicom i pregršt ekskluzivnih prodavnica. Odatle krenite pešačkom Via Chiaia do Tramonatano (14) at 149 (00 39 081 41 48 37; tramontano.it) gde se torbe i razni drugi proizvodi od kože prodaju od 1865.

Većina prodavnica u Napulju zatvara se u vreme ručka oko 13h, a zatim su ponovo otvorene od 16h do 20h.

Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: